Anketa

Vepřový řízek?

41%
Počet hlasů: 791

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vepřové maso

 

 

 

Vepřové roládky

 

Ingredience:700g vepřového plecka, 100g rohlíku, koření dle chuti, sůl, 1 vejce, 4 lžíce strouhanky, 1 menší cibule, mléko na namočení rohlíků.

 

Na zabalení: cca 300g anglické slaniny, 400g šunky od kosti, nebo jiný větší salám, 300g tvrdého sýru. 300ml smetany ke šlehání, 4 lžíce kečupu.

 

Postup: namočené rohlíky, cibuli a maso semeleme, přidáme ostatní suroviny a dobře zamícháme. Na stůl si rozložíme plátky šunky, přidáme 2 plátky anglické, položíme váleček masa a srolujeme. Zapékací misku, nebo pekáček vymažeme sádlem, naskládáme rolky, posypeme najemno nastrouhaným sýrem a zalijeme smetanou smíchanou s kečupem. Přikryjeme a vložíme do trouby na 200°C na ½ hodiny, pak sundáme víko, snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme ještě asi 20minut. Podáváme nejlépe s bramborovou kaší a kyselou okurkou.

 

Množství surovin si můžete upravit třeba na polovinu, záleží kolik je strávníků.

 

Čínské řízky - recepty z muzejních sbírek

 

Ingredience: 6 kotlet, 2-3 vejce, 3 lžíce solamylu, 1 lžička vody, oleje, pepř, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce maggi, sůl, 2 stroužky česneku.

 

Postup: maso naklepeme a naložíme do směsi, necháme odležet nejméně 24 hodin, takže naložit v pátek a udělat skvělý oběd v neděli. Kotlety smažíme prudce na oleji a podáváme s brambory různě upravené – kaše, hranolky s tatarkou apod.

 

 

Hančina pochoutka - recepty z muzejních sbírek

 

Ingredience: 500g vepřové kýty, 150g anglické slaniny, ( nahradíte špekem) 1 cibule, 2 lžíce kečupu, sůl, pepř, worcesterská omáčka.

 

Postup: maso nakrájíme na tenké nudličky, cibuli na kolečka, slaninu na kostičky. Slaninu vyškvaříme, přidáme cibuli, maso, sůl, pepř, orestujeme, přilijeme trošku vody a dusíme. Až je maso skoro měkké, přidáme kečup, worcester a podléváme do změknutí. Podáváme s rýží.

 

Kotlety se sýrem - recepty z muzejních sbírek

 

Ingredience: 6 kotlet, 150g tvrdého sýru, 2 vejce, 2 lžíce smetany, 50 g másla, 1 dl bílého vína (lze vynechat) sůl, pepř.

 

Postup: kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na pánvi. Mezi tím utřeme máslo, přidáme sýr, vejce, smetanu, dobře promícháme, dochutíme vínem, solí. Kotlety naskládáme do zapékací mísy, pokryjeme sýrovou směsí a zapékáme cca 30 minut na 180°C. Během zapékání polijeme šťávou z masa. Podáváme s brambory.

 

Maso s romadůrem

 

Ingredience: 3 tenčí plátky kotlety, nebo vykostěné kuřecí kýty, 5 brambor, 250ml šlehačky, 2x romadúr, sůl, pórek, jarní cibulka

 

Postup: Kuřecí nebo vepřové maso potřeme směsí z oleje, koření a 1 lžičky hořčice a dáme odpočinout na 1 hodinu do lednice.Brambory nastrouháme na struhadle, nebo nakrájíme na plátky. Do zapékací mísy, nebo pekáčku rozložíme prosolené brambory (typu B nebo C) položíme orestované maso, na maso rozložíme nakrájený pórek, nakrájený romadúr, jarní cibulku na kolečka a zalijeme šlehačkou. Přikryjeme poklicí, vložíme do vyhřáté trouby na cca 190°C asi 30 minut, pak odkryjeme a pečeme do zlatova další cca ½ hodinu.

 

 

Závitky z krkovičky -  můj recept

 

Ingredience: krkovička, asi 12 plátků anglické, nebo uzeného bůčku, 3 jemné párky, 3 vejce, sůl, lžička zelené petrželky, špetka majoránky a oregana,- nebo podle své chuti, 2 menší cibule, 2 kávové lžičky rajského protlaku, sádlo nebo olej.

 

Příprava: malou lžičku sádla rozehřejeme na pánvičce, přidáme 1 drobně nakrájenou cibuli a osmažíme jen 4 minutky. Přidáme rajský protlak, orestujeme aby nebyl ostrý a přidáme vejce, koření a sůl. Vše umícháme na řidší kaši. Nebude to ta tuhá vaječinka. Rozdělíme ji na tři díly.

 

 

Postup: krkovičku koupíme vcelku, nakrojíme plátek silný asi 1 cm a neuřízneme úplně, nakrojíme druhý a ten dokrojíme. (Bude to vypadat jak motýl). Uděláme si tři takové motýli. Vezmeme paličku na maso a rozklepeme  do tenka, vzniknou krásné velké plátky. Pozor, aby se maso nepotrhalo. Maso lehce osolíme, překryjeme plátky anglické, vaječinku dáme zkraje, nani položíme jeden páreček a smotáme do roládky, kterou převážeme nití. V kastrolu rozehřejeme lžíci sádla, orestujeme roládky ze všech stran, vytáhneme je, vložíme cibuli nakrájenou na kolečka, necháme zesklovatět, vrátíme maso podlijeme asi 1 dl vody a dáme do trouby dusit na 185°C asi 1.20 hod. Podle potřeby podléváme vodou. Podáváme s bramborovou kaší, nebo s rýží.

 

 

Vepřový guláš v troubě


Ingredience: 500g  plecka, nebo libového bůčku, sůl, pepř, 5stroužků česneku, 2 cibule, sádlo, majoránka, 1 malá lžička mleté papriky, 2 polévkové lžíce rajského protlaku, mletý pepř, drcený kmín, další koření podle vlastního uvážení, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 1 litr studené vody.

 

Postup: maso nakrájíme na kostky, do kastrolu dáme lžíci sádla (nebo 3 lžíce oleje), necháme rozpustit a vsypeme cibuli, orestujeme, přidáme rajský protlak a ostatní koření, znovu restujeme cca 5 minut a zasypeme moukou, opražíme tak dvě minutky, sundáme z ohně, zalijeme studenou vodou a dobře rozmícháme, nejlépe metličkou. Dáme  zpět na oheň, mícháme a když začne základ vařit, vsypeme nakrájené maso, osolíme, promícháme, přikryjeme poklicí a dáme do trouby na 180°C asi na 1hod a 20minut dusit. Jednou koukněte po ½ hod. co to dělá, promíchejte. Přílohu podle své chuti.

 

Tatranská kotleta
 

Ingredience: 5 kotlet (nebo krkovičky, libový bůček)) 5 polévkových lžic zeleninového leča, 150g šunky nebo šunkového salámu, 150g eidamu (strouhaný), 1 smetana ke šlehání 250ml, sůl, pepř, olej, nebo sádlo.


Postup:naklepané kotlety posolíme, opepříme a opečeme z každé strany na rychlo na oleji, po té naskládáme kotlety na dno pekáčku. Na každou kotletu dáme polévkovou lžíci leča, můžete i dvě, záleží, jak jsou velké, na to nakrájenou šunku a pak strouhaný sýr. Vše zalijeme smetanou, přikryjeme druhým pekáčem, nebo alobalem a dáme do trouby péct. Pečeme na 190°C cca 70 minut.

 

 

 

 

Masové kuličky

 

Ingredience: 250g mletého bůčku, nebo plecka, 3 polévkové lžíce sušené bramborové kaše, nebo 2 uvařené rozmačkané brambory, 1 vejce, špetku zázvoru, ½ kávové lžičky mletého kmínu, ½ kávové lžičky Vegety, sůl, špetku kypřícího prášku, cca 1 dl vody.

 

Postup: ve vodě rozšlehejte vejce a po částech zapracujte do masa. Přidejte ostatní koření a nakonec kypřící prášek, dobře propracujte. Z masové směsi tvořte stejné kuličky a smažte ve vyšší vrstvě oleje z obou stran jako karbenátky. Podáváme s bramborovou kaší a salátem.

 

 

Ptáčky z mletého masa plněné

 

Ingredience: 300gr mletého masa, 5 vajec, sůl, pepř, 2 lžíce vody, 1 houska, strouhanka, kávová lžička hladké mouky.

 

Nejdříve uvaříme 4 vejce na tvrdo a oloupeme. Housku zalijeme vodou a necháme rozmočit, pak ji vymačkáme.

Do mletého masa přidáme 1 vejce, sůl, pepř, rozdrobenou vymačkanou žemli a lžíci strouhanky. Vše rukama dobře promícháme. Ochutnáme směs, je-li dost slaná. Maso rozdělíme na čtyři díly. Vytvoříme placičky, na každou položíme uvařené vejce a v ruce zabalíme. Osmažíme na tuku ze všech stran. Dáme bokem, výpek zasypeme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme trochou vody, povaříme 3 minutky. Výpek použijeme na přelití ptáčků. Příloha brambory, nebo kaše.

 

Krkovička se zeleninou v elektrickém tlakovém hrnci

 

Ingredience: 4 plátky krkovičky, 100 g anglické slaniny, 2 cibule, asi 600g oloupaných syrových brambor, olej, 1 lžička mleté papriky, sůl, pepř, drcený kmín, hrst mražené zeleniny (např. mrkev s hráškem)

 

Postup: maso naklepeme, osolíme, opepříme a dáme bokem, 1 cibuli nakrájíme na kolečka, druhou na drobno, brambory na osminky, anglickou máme na plátky.

 

Na pánev dáme trošku oleje a opečeme plátky anglické, ty hned rozložíme na dno tlakového hrnce a zároveň pokryjeme cibulí nakrájenou na kolečka. Na tuku po anglické opečeme z obou stran plátky masa a položíme na cibuli v tlakáči, do výpeku po mase vložíme cibuli na drobno krájenou a osmažíme tak 5 minut, přidáme mletou papriku, hrst zeleniny, prohřejeme a vypneme. Na maso poskládáme brambory, osolíme, okmínujeme a přidáme zeleninovou směs. Zalijeme 2 dl horké vody a dáme program „maso“. Je hotovo i s přílohou.

 

 

Krkovička v leču v elektrickém tlakovém hrnci

 

Ingredience: krkovička 3 kusy, 3 oloupaná rajčata-nebo 300g rajčata v plechu, 2 kapiovky papriky, 1 velká cibule, 50g špeku, olej, sůl.

 

Postup: Cibuli, papriku nakrájíme na nudličky, rajčata na kousky, špek na kostičky.

 

Nejdříve plátky masa osolíme a na rozehřáté pánvičce z obou stran orestujeme, odložíme  bokem. Do výpeku dáme špek, vyškvaříme, přidáme papriky, cibuli, rajčata, podusíme tak 5 minut, podlijeme 1dl horké vody a osolíme-opatrně. Maso vložíme do hrnce, zalijeme směsí, vložíme do tlakového hrnce a postupujeme, jak je psáno. Dejte program „ maso“, za 40minut je uvařeno.

 

Pokud se Vám bude zdát maso ještě málo měkké, zavřete a dejte program rýže, nebo zelenina.

 

Masové kuličky na rajčatech v elektrickém tlakovém hrnci

 

Ingredience: 600g mletého masa, 1 vejce, 1 lžíce škrobu (maizena,solamyl) 2 lžíce strouhanky, 2 rajčata, 1 malý rajský protlak, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 2 čajové lžičky cukru, 1dl vody, sůl, pepř, 50g špeku, 1 lžíce oleje.

 

Postup: rajčata oloupeme a nakrájíme na kousky, cibuli nakrájíme najemno, špek na kostičky, česnek jen oloupeme a rozpůlíme.

 

Maso dáme do mísy a přilijeme 1/2dl vody, rukou dobře promačkáme, přidáme zbytek vody a znovu promačkáme, až se voda vsákne. Osolíme, opepříme, promícháme, (nejlépe rukama) přidáme škrob a strouhanku. Dobře propracujeme. Lžící vykrajujeme kousky a v dlani navlhčené vodou, děláme kuličky,25kusů. Na pánev dáme olej, špek a všechny kuličky opečeme. Vložíme je do připraveného hrnce. Do výpeku vložíme cibuli, cukr, chvíli restujeme a přidáme rajský protlak, rajčata, česnek. Restujeme, aby rajský protlak ztratil ostrost asi 5 minut, přidáme 2dl vody, prohřejeme, osolíme a vlijeme na kuličky. Nastavíme program na drůbež a máme hotovo. Omáčku už nezahušťujeme. Příloha rýže, nebo těstoviny. Recept můžete upravit na polovinu. Já jsem měla 600g masa.

Tento recept je můj.

 

 

Plněný bůček

 

Ingredience: přibližně 1400g bůčku bez kosti vysoký asi 6cm, 3 stroužky česneku, 2 cibule, 1 lžíce sádla.

 

Náplň: 3 vejce, lžičku petrželky, 50g špeku, 1 housku, mléko, sůl, 50gr jemného salámu, 50g taveného sýru (1kostka), můžete přidat 1/2 kapiové papriky.

 

Postup: do masa uděláme kapsu, vnitřek a povrch potřeme česnekem utřený se solí( česnek nasekáte na drobno, posypete solí a lžící rozmačkáte).

Nakrájenou housku přelijeme mlékem, až nasákne, vymačkáme a vidličkou rozmačkáme.

 

Na pánvičce rozpustíme sádlo a najemno nakrájený špek, přidáme na kostičky nakrájený salám, osmažíme, přidáme sýr, housku a vejce. Umícháme ne moc hustou kaši a přidáme petrželku. Dochutíme dle potřeby solí. Necháme vychladit. Naplníme maso nádivkou a kapsu zašijeme. Můžete použít kovové jehly. Vložíme do pekáče, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, podlijeme a pečeme na 190°C asi 2 hodiny do zlatova. Mezi tím podléváme vývarem, nebo horkou vodou podle potřeby. Přílohu dávám brambory, bramborovou kaši, brambory se sýrem viz recept - přílohy.

 

 

Kotlety s uzeným

 

Ingredience: 4 vepřové kotlety, 100gr uzeného masa, 2 lžíce sádla (olej) 1 větší cibule, 2 menší rajčata, 1 kapiovou papriku,(ne zelenou je hořká) pažitku nebo natˇpetrželky, pepř, sůl, 50gr tvrdého sýru, 50gr másla,1kg vařených brambor.

 

Nachystáme si ohnivzdornou misku, nebo menší pekáček.

 

Postup:uzené maso nakrájíme na menší kostky, cibulku na jemno, papriku na nudličky, rajčata na kostky.

 

Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na sádle. Uložíme do misky a na výpeku osmažíme jemně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené uzené maso, chvilku podusíme (5 minut) a přidáme papriky, oloupaná rajčata a petrželku. Znovu dusíme, asi 5 min. Přilijeme 1dl vývaru, (horké vody, pokud nemáme) vaříme 4 minutky. Ochutnáme a podle potřeby osolíme (ne příliš) maso je slané. Omáčku nalijeme na kotlety, pokryjeme plátky vařených brambor, posypeme nastrouhaným sýrem a pokapeme rozpuštěným máslem. Zapékáme při 190°C asi 35 minut.

 

Irský hrnec

 

Ingredience: 600 g vepřového masa (plecko, kýta), 600 g brambor, 2 velké mrkve, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku, sůl, tymián, drcený bobkový list, 2 hrnky vývaru (i z kostky), 1 lžíce sádla

 

Postup: brambory, mrkev a cibuli nakrájíme na plátky, maso na kostky, česnek nadrobno. Zapékací mísu (pekáč) vymažeme sádlem. Brambory rozdělíme na tři hromádky, ostatní suroviny na dvě hromádky. Na dno mísy (pekáče) dáme jednu hromádku brambor, lehce osolíme a posypeme tyminánem. Na brambory polovinu cibule, pak polovinu masa, posypeme polovinou česneku, osolíme, poprášíme bobkovým listem a posypeme polovinou mrkve. Všechno zopakovat. Poslední vrstvu budou tvořit brambory, osolíme, okořeníme. Všechno zalijeme vývarem, přiklopíme a dáme do trouby na 175°C. Dusíme pomalu 2 až 2 ½   hodiny. Tekutina by měla být na konci téměř všechna vsáknutá a odpařená. Opatrně se solí, pokud máte vývar slaný.

 

Kari hrnec

 

Ingredience: 3-4 kuřecí prsní řízky, 3 velké cibule, 1 až 2 kávové lžičky (podle chuti) koření kari, olej, 2-3 velké mrkve, 4 středně velké brambory, 2 kostky kuřecího bujónu, 1 lžíce kukuřičného škrobu (maizena, gustin), 200 ml smetany, sůl

 

Postup: maso, cibuli, mrkev a brambory nakrájíme na větší kostky.

Na rozpáleném oleji necháme zpěnit cibuli, přidáme maso a společně osmahneme do zatažení.

Vmícháme kari, přidáme mrkev a zalijeme vodou, aby bylo vše ponořené. Do vody rozdrobíme bujóny a pod pokličkou vaříme asi 10 minut.

Až jsou maso a mrkev skoro měkké, přidáme brambory a dovaříme doměkka.

V troše vody rozmícháme škrob a vlijeme do hrnce. Asi minutu povaříme a vypneme.

Nakonec vmícháme smetanu, případně podle chuti dosolíme.

Podáváme samotné jako hustou svačinovou polévku s chlebem, nebo s rýží jako hlavní chod.

 

Hanácké bifteky

 

Ingredience: 4 plátky krkovičky, 300g sýru ( eidam) 150g šunky, 150g anglické, 1 zeleninové lečo menší cca 320g, sůl, 250ml smetany ke šlehání.

 

Postup: salám a anglickou nakrájíme na nudličky, sýr nastrouháme na hrubším struhadle.  Krkovičku osolíme a položíme na dno pekáčku, posypeme salámem a anglickou, zalijeme zeleninovým lečem, posypeme sýrem a zalijeme smetanou. Přikryjeme a pečeme asi 1hod 20min na 180°C. Podlévat nemusíme. Příloha je rýže, nebo brambory.

 

 

 

 

 

 

 

Kořenová zelenina s masem

 

Pro dvě osoby

Ingredience: 150g vepřového masa, (kýta, plecko, kuřecí prsa) 2 větší mrkve, 150g celeru, 1 menší cibule, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžička mletého kmínu, ½ lžičky zázvoru, ½ lžičky Glutasolu, 1 lžíce octu, 4 lžíce oleje,

 

Na obalení masa: 1 bílek, 1 lžička Solamylu, voda na rozředění

 

Postup: Maso nakrájíme na nudličky, mrkev a celer nastrouháme na nudličky. Jde to na struhadle. Cibuli na kolečka.

Maso rozmícháme s bílkem, solamylem a vodou. Rozehřejeme pánev na vyšší teplotu a vložíme maso, hned mícháme, aby se nudličky oddělovaly. Maso asi po 2 minutách zbělá, přidáme mrkev, celer, cibuli. Pořád mícháme asi 8 minut, pak přidáme koření, ocet, promícháme a podáváme.

 

Šlehačkové tajemství

 

Ingredience: 4 silnější vepřové plátky z plece nebo kýty, ¾ kg syrových brambor, vejce na tvrdo, kyselou okurku, kousek slaniny nebo salám, hořčici, pepř, sůl, 250ml smetany ke šlehání.

 

Nejdříve si nachystáme pekáček nebo zapékací mísu a vymažeme sádlem.

 

Postup: oloupané brambory nakrájíme na plátky cca 3-4mm naskládáme na dno pekáčku, trošku je posolte.

Do vepřových plátků uděláme kapsu, vymažeme hořčicí, osolíme, opepříme, vložíme kousek vajíčka, salámu a okurky. Položíme na brambory a zalijeme šlehačkou. Pečeme v troubě 1 hod přikryté a pak další 20minut bez poklice. Podle potřeby podlít vývarem, nebo horkou vodou. Pokud nemáte poklici, přikryjte alobalem. Teplota trouby 190°C.

 

Kotlety se sýrem“ rychlovka“

 

Ingredience: 4 kotlety, 2 lžíce sojové omáčky, olej, sůl, pepř, 4 lžíce strouhaného sýru Eidam

 

Postup: maso naklepeme, osolíme (opatrně, bude tam sýr)opepříme, potřeme sojovou omáčkou. Na oleji opékáme asi 7 minut z jedné strany, obrátíme a na horní opečenou stranu dáme sýr a opékáme zase asi 7 minut, sýr se roztaví. Podáváme s bramborovou kaší.

 

Vepřové kotlety s rýží

 

Ingredience: 5 vepřových kotlet, olej, 200g nakrájené cibule, 150g nakrájené červené papriky, 100g řapíkatého celeru, 200g nakrájené zelené cibulky, 200ml vody, 700g uvařené rýže, sůl, pepř.

 

Postup:osolené a opepřené kotlety krátce osmahneme z obou stran a dáme bokem. Do výpeku dáme cibuli, papriku, celer, zelenou cibulku a osmahneme do zlatova. Podlijeme horkou vodou, vložíme zpět kotlety a dusíme asi 20 minut. Přidáme vařenou rýži, promícháme a dusíme ještě asi 10 minut.

 

Naložený bůček

 

Ingredience: 1kg bůčku, 12 stroužků česneku, 5 pepřů, 5 bobkových listů, sůl.

 

Pasta na potření masa: 5 stroužků česneku nadrtíme na jemno, přidáme lžíci oleje, 1 lžičku sladké papriky, ½ lžičky pepře, 1 lžička grilovacího koření, 1 lžička worcesteru. Vše dobře promíchat.

 

Postup: maso uvaříme do měkka v osolené vodě s kořením. Ještě horké maso potřeme kašičkou a zabalíme do alobalu. Po vychlazení vložíme do lednice na 7 dní. Je hotovo.

 

 

Bůránské

 

Tento recept pochází ze Záhorie a je to jejich krajové jídlo, mám jej od známého, jmenuje se Mirek J.

 

Ingredience: maso podle chuti – bůček, plecko, krkovice, 2-3 cibule, 4 stroužky česneku, kmín, sůl, jestli máte, tak pivo na podlití.

 

Maso nakrájené na větší kousky dejte do pekáče, přidejte cibuli na osminky a rozebrat, česnek na plátky, osolit, okmínovat a podlít vodou nebo pivem. Pečeme při 180°C asi 1,5 hod. Mezi tím obracíme a podléváme.

Jako příloha jsou bramborové knedlíky.

 

Ingredience: 1kg vařených brambor ve slupce, 1-2 vejce, půl prášku do pečiva, 2 čajové lžičky octu, 1/2kg hrubé mouky, sůl.

 

Uvařené oloupané brambory ( studené) nastrouháme na struhadle, přidáme vejce, sůl, ocet a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Pořádně propracujeme, aby těsto bylo vláčné, nesmí lepit – přidat mouku. Tvoříme malé šišky a vaříme po vyplavání 20minut v osolené vodě.

K hlavnímu jídlu se ještě podává salát.

 

Ingredience: 1/2kg uvařených studených brambor, 2cibule, 5 okurek, zavařená kapie-malá sklenička, olej, sůl, pepř, ocet, voda, cukr.

 

Brambory překrojíme na půl a pak na plátky. Až máme hotovo, přidáme pepř, sůl a 1 polévkovou lžíci oleje, zlehka promícháme, přidáme cibuli a okurky nakrájené na tenká půlkolečka, kapii na nudličky. Zalijeme nálevem z okurek asi 3dl, zamícháme a dáme do lednice vychladit.

Teď už jen dobrou chuť.

 

Vynikající maso v hořčici

 

Ingredience: Vepřové maso naporcované - 4 porce- ( krkovička,nebo kotleta ),1 lžíce oleje, 2 vrchovaté polévkové lžíce kremžské hořčice, 2 velké cibule, 8 stružků česneku, sůl a pepř.

 

Postup: kdo bude mít plátky, tak naklepat. Do pekáčku, nebo kastrolu dáme maso, posolí se, opepří, zalije se hořčicí smíchanou s malinkým množstvím oleje a poklade se vrstvou nakrájené cibule a česneku(na plátky). Takto naložené masíčko se nechá přes noc. Druhý den maso podlijeme asi 1 dl vody a dáme do horké trouby (190°C ). Nejdříve zakryté určitě 1hod pak odkryjeme a necháme zčervenat. Maso kontrolujeme, jestli se nám nepřipaluje (podlijeme troškou horké vody). Podáváme se šťouchaným bramborem.

 Můžete také vyzkoušet z vepřového plecka nakrájeného na kostky. Tentýž postup.

 

Masová roláda k pohoštění

 

Ingredience: 1 kg mletého libového bučku - 30 dkg měkkého salámu nakrájeného na drobné kostičky - 5 syrových vajec - 5 stroužků česneku - 1 polévková lžíce vedety - pepř - sůl – 3 - ks umělá střeva o průměru 5 cm.

 

Postup: do mísy dáme všechny suroviny naráz a řádně promícháme (opatrně se solí)naplníme do střev a zavážeme. Vložíme do vařící vody a vaříme 1hod.15min. Navážeme takovou velikost, aby se nám to vešlo do kastrolku. Po vytažení, necháme vychladnout a pak dáme do lednice ztuhnout. Během chlazení občas obrátíme. Upozorňuji nepropíchávat.

 

Vepřové kotlety v leču ( 2 porce )

 

Ingredience: 2 vepřové kotlety – 4 rajčata – 2 papriky - 1 cibule – 2 lžíce tuku – sůl – 1 stroužek česneku - 200ml smetany ke šlehání -  1 lžíce strouhaného chleba – nebo ½ syrové brambory na zahuštění.

 

Postup:kotlety naklepeme, okraje nařízneme a osolíme. Jednu stranu kotlety namočíme do hladké mouky a na tuku zprudka opečeme po obou stranách. Maso vytáhneme a dáme bokem. Na výpeku osmažíme cibuli nakrájenou na plátky, papriku na nudličky, česnek a naposled oloupaná rajčata. Zalijeme smetanou, prohřejeme, vložíme maso, přikryjeme a dáme do trouby. Dusíme zhruba 1.30hod. při 190 st. Je-li lečo řídké, dáme 10min. před dodušením nastrouhaný syrový brambor. Jestli máte doma něco jako tlakový hrnec, vše přichystejte a pak vložte do tlakáče, za 30 minut máte hotovo.

 

Sekaná s uzeným masem

 

Ingredience: ½kg hovězího masa – ¼kg uzeného vepřového masa – 15dkg bučku – 2 housky – sůl – pepř – 2 celá vejce.

 

Postup:hovězí i uzené maso uvaříme (máme polévku). Vychlazené maso i syrový buček umeleme, přidáme vejce, sůl, pepř, máčené vymačkané žemle. Dobře promícháme. Pekáček, nebo nějakou formu (srnčí hřbet) vymažeme, vysypeme strouhankou a naplníme hmotou. Vložíme do vyhřáté trouby na 190 stupňů a zapékáme asi 40 minut. Podáváme s bramborovou kaší a osmaženou cibulkou dozlatova.

 

Pokud nám zůstane sekaná, dáme ji zamrazit a příště ji obalíme v těstíčku.

 

 Asi 1 dl mléka – 1 vejce – 2 lžíce hladké mouky – sůl. Vajíčko rozšlehejte v mléce a pak teprve přidejte mouku. Pokud bude těstíčko moc husté, přidejte trochu mléka. Plátky sekané obalíme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě oleje.

 

Krkovička pod pokličkou

 

Ingredience: 4 krkovičky, 100g anglické, 100g šunkového salámu, zeleninové lečo 350g-400g, 200g sýr Eidam, 250ml šlehačky.

 

 

Postup: maso osolíme, vložíme do pekáčku- vrstvíme- nejdříve anglickou nakrájenou na nudličky, šunkový salám na nudličky, zeleninové lečo rozložíme i s nálevem, nastrouhaný tvrdý sýr a zalijeme šlehačkou, přikryjeme. Vložíme do trouby na 190°C asi 1h 30minut. Po hodině odkryjte. Příloha je rýže.

 

Obrácený řízek

 

Ingredience: vepřová krkovice, anglická, cibule, strouhanka, vejce, česnek, sůl, olej na smažení.

 

 

Vepřovou krkovičku nakrájenou na plátky naklepeme, osolíme, potřeme česnekem (můžete vynechat) obalíme ve strouhance a ve vajíčku. Z vajíčka hned klademe na rozpálený olej a rychle osmažíme z obou stran. Na dno pekáčku rozložíme na plátky nakrájenou anglickou a položíme řízky, jednu vrstvu. Na řízky dáme opět anglickou a cibuli nakrájenou na plátky a tak pokračovat. Záleží, kolik budete dělat vrstev. Poslední vrstva je anglická a cibule. Podlijte asi 50ml teplou vodou, přikryjte a dejte na 1 hodinu do trouby na 180 stupňů.

 

Schované kotlety 

                     

Kotlety 4ks naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme do červena. Maso položíme na dno přiměřeně velkého pekáčku. Syrové brambory nakrájené na plátky asi 5mm rozložíme na maso a průběžně solíme. Zalijeme 33% šlehačkou  ½ litru. Pečeme v troubě na 190 °C asi 1 hodinu. Použijte brambory typu „B“. Brambory typu „A“ jsou tvrdé. Toto je základní verze.

 

Já s oblibou ochucuji brambory: 50g špeku nakrájím na drobno, cibuli na kostičky-nebo pórek. Špek dám na pánvičku a vysmažím, kostičky jsou dozlatova a k tomu přidám cibuli, nebo pórek, podusím jen 3 minutky a zamíchám do syrových brambor, a pak teprve dám na maso. Můžete udělat svoji verzi, ale ten špek bych tam nechala. Pozor na solení brambor, špek bývá slaný.

 

Bulharská Sorma

 

Ingredience:700g mletého masa, 200ml smetana na vaření, 1 malou hlávku zelí, 1kg kysaného zelí, 150g rajského protlaku, 1 cibule, 300g uvařené rýže, 1 vejce, pepř, sůl, 200g sádla

 

Postup: hlávkové zelí rozebereme na listy a vložíme do vařící osolené vody, nechám 5 minut povařit. Vytáhneme a necháme okapat.

 

Do mletého masa přidáme uvařenou rýži, syrové vejce, osolíme, opepříme a dobře promícháme.

 

Listy hlávkového zelí rozložíme po stole a do středu každého listu položíme masovou směs (asi 150g) a zabalíme. Pekáč vymažeme 1/3 tuku, na dno rozložíme polovinu kysaného zelí a na to těsně vedle sebe naskládáme plněné listy, přikryjeme druhou polovinou kysaného zelí. Na pánvi rozpustíme zbývající tuk, přidáme rajský protlak, smetanu, promícháme a přelijeme přes povrch zelí. Dusíme pod pokličkou asi 1 hodinu při 180 °C. Podle potřeby podlijeme vývarem, nebo horkou vodou.

Poznámka: kysané zelí ochutnejte, nemělo by být až moc kyselé, když, tak jej trochu propláchněte ve vodě.

 

 

Sekaný řízek v těstíčku

 

Ingredience: 500g  mletého masa, 1 vejce, 100g housky, 1dl mléka, pepř, sůl, 1 cibule, 1 polévková lžíce hladké mouky.

 

Těstíčko: 3 vejce, 120ml mléka, 100g hladké mouky, sůl, olej na smažení.

 

Housku nadrobíme a zalijeme mlékem, necháme rozmočit.

 

Postup: maso a vymačkanou housku pomeleme na jemno, přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme (rukama). Z připravené sekané děláme obdélníčkové řízečky, obalíme v těstíčku a přímo vkládáme do rozpáleného oleje. Smažíme do zlatova po obou stranách.

Těstíčko: vejce rozšleháme s mlékem a za stálého šlehání ruční metlou sypeme mouku, aby nám nevznikly hrudky a pak přidáme sůl.

 

Poznámka: pokud se Vám bude maso lepit na ruce, potřete si je studenou vodou podle potřeby.