Tato část je pro začátečníky. Jen malé povídání jak na to.

 

Pečení: cokoliv chcete péct na plechu, vždy vymazat 100% tukem a vysypat hrubou moukou. Na drobné pečivo použít pečící papír.

 

Když budete vybírat recept na nějakém webu a nebude tam teplota, koukněte na stránku „Rady do kuchyně“, tam vyberete teplotu podle toho, jaké máte těsto. Je to orientační.

 

Pokud na mém webu není uvedeno jinak, moučníky jsou na plech o velikosti 30 x 40cm.

 

Všechny suroviny na pečení i na krémy mají mít pokojovou teplotu, to znamená, že vše si dáme večer na stůl, pokud máme doma více stupňů než v ledničce.

 

Každý recept si můžete upravit, místo hrníčku o obsahu 250ml, použijte třeba 300ml a přidejte 1 vejce navíc. Nebo zmenšete na 200ml a máte na malý plech koláč, nebo do dortové formy.

 

Když budete vyvalovat těsto na vále, tak si vždycky pod těsto nasypte trochu mouky, aby se těsto nelepilo na vál a podle potřeby přisypte.

 

Polevy vždycky dělejte ve vodní lázni a nevařte, pokud není psáno „vařit“.

 

Když vaříte pudink do krému, dejte celou dávku cukru do mléka na pudink. Máslo našleháte bez cukru a přidáte sladký pudink. V krému pak cukr nevrže mezi zuby a je krásně hladký.

 

Pokud nechcete, aby se drobné ovoce propadlo na dno koláče, tak dejte do misky s víkem hladkou mouku, asi ½ hrníčku, přisypte ovoce, zavřete a opatrně protřepte. Ovoce obalené moukou vyberte a dejte na těsto.

 

Vaření

 

Nejdůležitější u vaření je příprava masa. Každé maso nejdříve opékáme ze všech stran, aby se zatáhlo, pak solíme, kořeníme a pokračujeme v úpravě.

Maso nezalévejte velkým množstvím vody, raději podlévejte po troškách do změknutí, pak vyberte a výpek dál zpracujte.