Anketa

Pečete cukroví i během roku?

27%
Ne
24%
Počet hlasů: 639

 

 

 

 

 

                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                        

 

 

Půlměsíčky

 

Ingredience: 160g hrubé mouky, 120g másla, 120g cukru, 50g čokolády, 4 vejce

 

Poleva: 170g moučkového cukru, 3 lžíce rumu, 1 lžíce horké vody, třeme vařečkou asi 15 minut, až je poleva lesklá.

 

Postup: utřeme máslo s cukrem a přidáváme jeden žloutek po druhém, nastrouhanou čokoládu a třeme, až vznikne hustá pěna. Vmícháme dvě třetiny mouky do těsta a zbývající mouku přidáme společně se sněhem a lehce promícháme. Těsto dáme na vymazaný a vysypaný plech, pečeme při 170°C  cca 15-18 minut.

 

Z upečeného těsta vykrajujeme kolečkem půlměsíčky a poléváme bílou, nebo čokoládovou polevou. 

 

 

Při pečení drobného cukroví zůstanou bílky a tento recept na pusinky je opravdu výborný.

 

Sněhové pusinky

 

Ingredience: 4 bílky, 200g cukru krupice, 1 lžíce citronové šťávy, 100g moučkového cukru.

 

Postup: bílky s polovinou cukru krupice šleháme nejlépe elektrickým šlehačem v horké vodní lázni asi 5 minut, sundáme z plotýnky a přidáme druhou polovinu cukru krupice, citronovou šťávu a došleháme v té horké lázni na tuhý sníh. Teď přidáme prosátý moučkový cukr a zamícháme. Cukrářským sáčkem stříkáme hladkou trubičkou na plech vyložený pečícím papírem malé kopečky. Pečeme při 120°C asi 50 minut, pak troubu vypneme a necháme v troubě až do vychlazení. Opatrně sundáme, jsou opravdu křehké. Dozdobit je můžete čokoládovou polevou cik cak.

 

Vždy všechen sníh nastříkejte na plech, pusinky oschnou, ale se neroztečou. Pokud sníh necháte v misce, tak zřídne.

 

Čokoláda

 

Ingredience: 250g 100% tuku, ne na pečení, ale smažení, 120g kakaa, 250g moučkového cukru.

 

Postup: do kastrůlku dáme nakrájený tuk, kakao a cukr. Vše vložíme do vodní lázně a zahříváme až do rozpuštění. Formičky si dáme zchladit do lednice a vytáhneme až před použitím. Nalijeme horkou směs do formiček a dáme znovu do lednice ztuhnout. Vytáhneme z lednice a necháme tak 10 minut v místnosti a pak teprve vyklepáváme.

 

Balkánské švestky

 

Ingredience: 50 ks sušených švestek s peckama

 

Náplň: 100g strouhaných vlašských ořechů, 50g moučkového cukru, máslo velikosti ořechu, 1 lžička rumu.

Postup: všechny suroviny smícháme a je hotovo.

 

Poleva: 100g čokolády na vaření, 2 pol.lžíce mléka, máslo velikosti ořechu.

Do kastrůlku rozlámeme čokoládu, přidáme mléko a máslo. Kastrůlek vložíme do  vodní lázně a zahříváme do rozpuštění, nezapomeňte míchat.

 

Postup: Sušené švestky povaříme asi 10 minut, necháme okapat a vychladnout. Každou rozkrojíme, vypeckujeme, vložíme náplň a vytvarujeme. Napíchneme na párátko a máčíme v čokoládové polevě, na alobalu necháme zatuhnout.

 

 

 

PERNÍČKY

 

Všechny tři recepty na perníčky jsou opravdu vyzkoušené a jsou hned měkké. Pokud po nějakém čase ztvrdnou, stačí, když je dáte na nějaký den do sklepa, nebo na balkon, prostě tam kde je trochu více vlhkosti a perníčky budou zase měkoučké. Musíte dodržet tři věci: teplotu při pečení, délku pečení a snažit se, nepodsypávat moc těsto, to pak nabere hodně mouky a perníčky jsou tvrdé. Věřím, že letos budete mít perníčky mňam.

 

Medové perníčky 1

 

Tento recept na perníčky používám, když dělám menší množství.

 

.Ingredience: 500g hladké mouky, 120 g medu, 60 g tuku (máslo, sádlo), 2 celá vejce, 160 g mletého cukru, 1 kávová lžička jedlé sody, 1 kávová lž. perníkového koření.

 

Nejdříve rozpustíme tuk a nahřejeme trošku med, pokud je řidší, tak nemusíte.

 

Mouku prosejeme přes síto na vál, přidáme sodu, koření a důkladně promícháme, aby se soda a koření rozptýlilo do mouky. Do misky dáme vejce, cukr a vařečkou třeme asi 5 minut, přidáme vlažný med a rozpuštěný tuk, promícháme. Tuto směs po částech přiléváme do mouky a promícháváme. Zpracováváme těsto (jde to trošku ztuha), chce to pevné nervy, nakonec se Vám podaří udělat krásné tuhé těsto. Když máte hladký bochánek, vložíte jej do mikrotenového sáčku a uložte nejméně na jeden den. Nemusí být v lednici. Těsto můžete zpracovávat i za týden. Vyválejte na 3mm - 4mm a můžete vykrajovat. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 195°C - 200°C asi 8-10 minut. Musí mít světlounce hnědou barvu. Aby se leskly, tak je hned po vytažení z trouby potřete rozšlehaným vejcem s 1 polévkovou lžící vody.

 

 

Medové perníčky  2

 

Těsto používám na chaloupky a jiné větší kousky.

 

Ingredience: 1 kg hladké mouky, 300 g mletého cukru, 200g medu od včelaře, 100 g másla, 4 celá vejce, 1,5 kávové lžičky sody, a 2 kávové lž. koření do perníku.

 

Postup je stejný jako v prvním receptu. Jen tady začínám s ¾ kg mouky a postupně ji přidávám, stává se, že jsou malá vejce, to musím dát mouky o něco méně, nebo mouka je příliš suchá apod. Když těsto dáte dohromady, tak se nesmí roztékat, ale musí se sním dát pracovat. Když je těsto řídké, vždycky můžete podsypat moukou, ale když je moc husté tak už spravit nejde.

 

Medové perníčky  3

 

Ingredience: 3 celá vejce, 3 žloutky, 300g moučkového cukru, 250g medu od včelaře, 2 vrchovaté kávové lžičky jedlé sody, 2 vrchovaté kávové lžičky perníkového koření, 100g rozpuštěného másla (ne tuku) 900g hladké mouky.

 

Postup: do mísy dáme rozpuštěné máslo, med, vejce, žloutky, vše promícháme, aby se nám suroviny spojili. Do jiné mísy dáme mouku, cukr, koření, sodu, dobře promícháme a po částech přiléváme do mouky tekuté suroviny a vařečkou zpracováváme. Přendáme na vál a dále zpracováváme rukama. Až je těsto hladké, uložíme jej do mikrotenového sáčku a necháme při pokojové teplotě nejméně 24 hodin odpočívat. Dále postupujeme stejně jako u předchozích perníčků.

 

 

 

Tvarohová štola ( nebo také Biskupský chlebíček)

 

Ingredience: 500g polohrubé mouky, 200g moučkového cukru, 250g másla, 2 vejce, 250g měkkého tvarohu, 1 kypřící prášek, špetka soli, na špičku nože: muškátový oříšek, mletá skořice, kardanom, 1 vanilkový cukr.

 

Ovoce: 100g rozinek ( nemusíte máčet) 100g strouhaných ořechů ( co máte doma) 100g kandované kůry, nejlépe pomerančová 50g + 50g citronová, nebo citrusová,100g kandované ovoce, 2 lžíce rumu.

 

Postup: v míse smíchejte mouku s kypřícím práškem, cukrem, vanilkovým cukrem, kořením a solí. Přidejte měkké máslo, tvaroh, vejce a vypracujte vláčné těsto. Pak přidejte vše ostatní a znovu propracujte. Přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu odpočinout. Vyválíte obdélníkový plát o velikosti cca 32cm x 38cm a síle asi 3cm. Od širší strany přeložte do jedné třetiny a z druhé strany do protisměru přeložte kousek přes to přeložené. Pečte při teplotě 170°C asi 50 minut až hodinu. Ještě horkou potřete rozpuštěným máslem ze všech stran i spodní a obalte v moučkovém cukru. Studenou štolu zabalte do potravinové folie, nebo alobalu a uložte na 14 dnů až tři týdny. Uležená je nejlepší, když ji nesníte hned.

 

 

Kávové oválky

 

Ingredience: 300g másla, 450g hladké mouky, 150g moučkového cukru, 2 kávové lžičky mleté kávy.

 

Postup: vypracujeme těsto, necháme odpočinout 2 hodiny, vyválíme na sílu 2 mm a vykrajujeme oválky. Pečeme na pečícím papíře na 190°C asi 9 minut. Slepujeme máslovým krémem ochuceným kávou a poléváme cukrovou polevou ochucenou kávou. Viz polevy.

 

 

 

Biskupský chlebíček

 

Ingredience: 200g moučkového cukru, 200g másla, 240g hladké mouky, 4 vejce, 1/3 kypřícího prášku, kandované ovoce 100g, 100g rozinek, 100g sekaných ořechů, 200g čokolády na polevu.

 

Postup: měkké máslo ušleháme s cukrem, pak přidáme postupně žloutky. Ušleháme sníh z bílků, přidáme hmotu z másla a promícháme (vařečkou). Přisypeme mouku s kypřícím práškem opět zlehka promícháme a přidáme kandované ovoce, rozinky, ořechy. Formu na chlebíček pomažeme rozpuštěným tukem, vyložíme pečícím papírem, nalijeme těsto a pečeme na 180°C  tak 20 minut a pak snížíme teplotu na 160°C a dopékáme dalších cca 40 minut. Když píchnete špejlí do prostřed a bude čistá, bez těsta, je upečená. Až chlebíček vychladne, vyklopíme jej na mřížku a polijeme tenkou vrstvou rozpuštěné čokolády. Můžeme povrch posypat ořechy a sušeným ovocem, ještě než zatuhne čokoláda.

 

Punčové kuličky

 

Ingredience: 200g mletých piškotů, 4 lžíce rumu, 130g Hery, 50g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce medu, 3 lžíce kakaa, 2 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžíce citronové šťávy,  1 lžíce pomerančové kůry, mleté ořechy na obalení.

 

Postup: vše smícháme dohromady, malou lžičkou odebíráme kousky a v ruce děláme kuličky, které obalujeme v ořechu. Ukládáme do malých košíčků.

 

Nebe do huby ne jen na vánoce

 

Ingredience: 500g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 2 vejce, 200g tuku Stela na pečení, (Hera a pod.) 2 lžíce medu, 2 lžičky sody, 2 lžíce mléka.

 

Náplň: 350g vlašských ořechů (nasekané) 80 g cukru krupice, 120g másla, 3 lžíce medu.

Postup: všechny suroviny dáme do kastrůlku, nebo pánvičky, krátce opražíme a hned nanášíme na plát, nejlépe lžící, protože náplň rychle tuhne.

 

Krém: 3,5dl mléka, 1 a 3/4 lžíce hladké mouky, 1a 3/4 lžíce Maizeny nebo Solamylu, 300g tuku(máslo a pod.), 100g cukru krupice, 1 vanilkový cukr.

Postup: ve studeném mléce rozmícháme mouku, Maizenu, cukr a za stálého míchání uvaříme kašičku. Necháme vychladit a postupně do ní zašleháme máslo. Krém je hotov.

 

Těsto: postup: na vále smícháme mouku, cukr, sodu, přidáme vejce, med, mléko a nakrájený tuk pokojové teploty. Vše zpracujeme v těsto. Můžeme nejdříve nožem a potom rukama. Těsto dáme do ledničky tak na 1 hod. Rozdělíme na dva díly a každý vyválíme na placku velikosti plechu. Těsto je velice křehké, tak je lepší, když ho rozválíte tak na půl, předěláte na plech a tam malým válečkem rozválíte na potřebnou velikost. Můžete si více moukou podsypat. První  plát pečeme  na 200°C asi 15 –minut na pečícím papíře. Druhý plát potřeme horkou ořechovou  náplní  a pečeme také na 200°C asi 15 minut. Oba upečené pláty necháme  vychladnou. Spodní plát potřeme rumem a krémem. Přiložíme druhý plát ořechem nahoru, trošku přimáčkneme. Necháme odležet 2 dny, někde v chladnu.

 

 

Vanilkové rohlíčky

 

Ingredience: 260g hladké mouky, 200g másla (Hery) 80g mletých ořechů, 70g moučkového cukru, 1 žloutek. Cukr moučkový a vanilkový na obalení.

 

Postup: na vál prosejeme mouku a cukr, přidáme žloutek, ořechy a nakrájené máslo. Vše zpracujeme rychle v hladké těsto a uložíme na 2 hodiny do lednice,(v sáčku). Těsto rozdělíme a vyválíme si váleček, nakrájíme ho na stejné díly a uděláme rohlíčky. Pečeme na pečícím papíře na 185°C asi 12 minut. Ještě teplé obalujeme v cukru.

 

Mokka oválky

 

Upečete 4 plechy

 

Ingredience:400g hladké mouky, 280g másla(Hera), 100g moučkového cukru,100g mletých ořechů, 2 žloutky, 1 lžíce mleté kávy.

 

Postup: do mouky přidáme cukr, kávu, žloutky vidličkou trochu promícháme a přidáme nakrájené máslo. Zpracujeme na hladké těsto a necháme v lednici na 2 hodiny odpočinout. Pečeme na pečícím papíře na 185°C asi 10 minut. Plníme kávovým krémem, viz krémy.

 

 

Linecké cukroví

 

Z dvojité dávky mám 5 plechů.

 

Ingredience: 140g másla, (Hery) 70g moučkového cukru, 210 g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, lžičku citronové šťávy.

 

Postup: důkladně a rychle uhněteme těsto. Nejlépe propracovat nožem a potom rukama. Uložíme nejméně na 1 hodinu do lednice v mikrotenovém sáčku. Vyválíme na plát silný asi 3 – 4 mm a vykrajujeme formičkami. Pečeme na pečícím papíře při 190°C asi 10minut, do slabého zrůžovění. Slepujeme marmeládou.

 

Kokosové cukroví  strojkové

 

Upečete 4 plechy

 

Ingredience: 125g Hery, 125g másla, 120g strouhaného kokosu, 100g moučkového cukru, 1 žloutek, 350g hladké mouky. Na obalení moučkový cukr s vanilkou.

 

Postup: na vále rychle a důkladně zpracujeme suroviny v těsto. Necháme aspoň 1 hodinu odpočinout v lednici v sáčku. Poté vytlačujeme přes mlýnek různé tvary a pečeme při 180°C asi 12-15minut. Ještě teplé obalujeme v cukru.

 

Vínové cukroví

 

Upečete 3 a 1/2 plechu

 

Ingredience: 250g tuku, (Hera, máslo) 300g hladké mouky, 1 žloutek, 7 lžic bílého vína.

 

Postup: na vále zpracujeme všechny suroviny v těsto a dáme do lednice aspoň na 3 hodiny. Nenechávejte do druhého dne. Vyválíme plát na 3 – 4 mm a vykrajujeme různé tvary. Pečeme na 180°C asi 10 – 12 minut do slabého zrůžovění. Cukroví bude nafouknuté. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru.

 

 

Košíčky s náplní

 

Uděláte cca 90ks

 

Ingredience:300g hladké mouky, 200g  Hera,(Stela, máslo) 80g cukru, 3 žloutky, citronová kůra. Půlky vlašských ořechů na ozdobu.

 

Postup: všechny suroviny zpracujeme dohromady rychle a dobře. Těsto odložíme do lednice na 2 hodiny.

 

Do vymazaných kovových košíčků vtláčíme kousky těsta. Myslete na to, že těsto nabude, tak ať tam máte trošku místa na náplň. Pečeme na 190°C asi 12-14 minut, až budou na okrajích trošku tmavší. Vytáhněte a hned je obraťte dnem vzhůru, půjdou pěkně vyklepnout. Plníme oříškovou náplní a poléváme čokoládovou polevou, viz krémy a polevy.

 

 

Plněné ořechy

 

 

Ingredience: 180g hladké mouky, 120g másla, 100g moučkového cukru, 70g mletých vlašských ořechů.

 

2 lžíce kakaa a 2 lžíce moučkového cukru na obalení.

 

Postup: suroviny na vále zpracujeme na vláčné těsto a necháme odpočinout nejméně 1 hodinu v lednici. Formičky na ořechy vymažeme tukem a vysypeme moukou. Z těsta odlupujeme kousky těsta a vtlačíme do formičky. Musí být jen jako skořápka, aby po upečení bylo místo na náplň. Pečeme při 180°C asi 15 minut. Ještě teplé vyklopíme. Po vychlazení plníme krémem, viz krémy a polevy, spojíme dva dohromady a obalíme ve směsi cukr a kakao.

 

 

 

Lanýže

 

Ingredience: 100g másla, 60g mletého cukru, 200g čokolády na vaření, 70g šlehačky, 2 lžíce nějakého likéru, kakao na obalení.

 

Postup: nejdříve dáme do kastrůlku smetanu, cukr, máslo a zahříváme do rozpuštění cukru a másla. Odstavíme, přidáme nalámanou čokoládu a znovu mícháme do rozpuštění čokolády. Po vychlazení dáme do ledničky do druhého dne. Do talíře vložte nějaký papír ( ubrousek apod.) nasypte na něj kakao. Malou lžičkou vykrojte kousek, dejte na dlaň a prsty rychle udělejte kuličku, vložte do kakaa, nadzvedněte rožek ubrousku a kuličku takto obalte a vložte do papírového košíčku.

 

 

 

Sádlové koláčky

 

Ingredience: 150g sádla, 200g moučkového cukru, 150g hladké mouky, 60g kakaa

 

Postup: nejdříve smícháme cukr se sádlem (sádlo by mělo být hodně měkké) a přidáme mouku smíchanou s kakaem. Vypracujeme těsto, necháme odpočinout tak 1 hod. Já je dělám tak, že dezertní lžičkou ukrajuji z těsta, v ruce udělám kuličku a položím na plech vyložený pečícím papírem. Jsou skoro všechny stejné. Na plechu do každé uděláme vařečkou dolík a pečeme při 160°C asi 13 minut – 15 minut. Až se přestanou lesknout. Nepřipálit, pak jsou hořké. Pře podáním plníme marmeládou.

 

Ovocný chlebíček nepečený

 

Ingredience: 200g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 1 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu, 200g piškotů, 120g tuku, kandované ovoce dle chuti a nasekané ořechy dle chuti.

 

Piškoty umeleme.

Postup: do mísy dáme mletý a vanilkový cukr, přidáme vejce, rum, kakao a promícháme. V kastrolku rozpustíme tuk, přilijeme do směsi a přidáme ostatní suroviny i piškoty, dobře promícháme. Těsto můžeme zabalit do alobalu jako váleček, nebo srnčího hřbetu a podobně.

 

Pracny z tatranek

 

Ingredience: 140g mletých vlašských ořechů, 3 nastrouhané tatranky, 250g tuku IVA, 100g moučkového cukru, 200g hladké mouky, 1 vejce, špetku mletého hřebíčku a skořice.

 

Postup: do mouky přidáme vejce a nožem ho trošku promícháme, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Dáme do lednice na 2 hodiny odpočinout. Ukrajujeme třeba malou lžičkou kousky a dobře vtlačíme do formiček. Pokud chcete mít jistotu, že půjdou vyklepnout, vymažte si formičky. Rozpuste si 100% tuk a plochým štětečkem na malování to jde výborně. Ještě teplé obalujeme v cukru. Pečeme na 190°C asi 10 minut.

 

 

Špičky nepečené

 

Ingredience: 50g másla, 1 vejce, 100g mletých piškotů, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, 150g jahodového džemu. Piškoty celé 1 sáček.

 

Postup: změklé máslo umícháme s džemem, přidáme piškoty, vejce, promícháme a přidáme ostatní suroviny. Dobře promícháme. Pokud máte těsto řidší, můžete jej dát do pytlíku a nastříkat na piškotová kolečka do špičky. Nebo dát do lednice aby těsto bylo tužší. Záleží, jaký máme džem. Já tvaruji špičku v ruce a připlácnu na piškot, pak vložím do mrazáku na 1 hodinu a máčím v čokoládové polevě. Ta okamžitě ztuhne a nestéká. Viz polevy

 

Pudinkové cukroví

 

Ingredience: 250g hladké mouky, 100g vanilkového pudinku, 1 vejce, 1 žloutek, 120g moučkového cukru,120g ztuženého tuku Omega, 60g másla.

 

Postup: smícháme mouku, pudinkový prášek, cukr, přidáme vejce a nakrájené tuky. Vše zpracujeme a zabalené těsto dáme odpočinout na 2 hodiny do lednice. Tohle těsto dělám přes masový mlýnek, na kterém mám takovou pomůcku. Koupíte v domácích potřebách. Tvoříte kolečka, esíčka, věnečky a pod. Pečeme na 180°C asi 12 minut do lehkého zrůžovění. Hotové můžeme ozdobit čokoládovým přelivem. Cik, cak, nebo pomerančovou polevou, viz polevy.

 

Kávová kolečka

 

Ingredience: 150g moučkového cukru, 450g hladké mouky, 300g másla, 2 lžičky jemně mleté kávy.

 

Postup: smícháme všechny suroviny, vypracujeme těsto a necháme 2 hodiny odpočinout v lednici.

Z těsta vykrajujeme oválky a pečeme na pečícím papíře na 195°C asi 10 minut. Slepujeme máslovým krémem a potahujeme cukrovou polevou s troškou rozpustné kávy. Viz polevy.

 

Babiččiny trubičky

 

Ingredience: 400 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, 1 lžička kakaa, 1 vejce, 250 g Hery.


poleva: 100 g čokolády na vaření, 50 g ztuženého tuku

Čokoládu a tuk mícháme do rozpuštění ve vodní lázni.

 

Postup: na vál prosejeme mouku, cukr a kakao, přidáme ořechy a promícháme. Přidáme vejce, nožem trošku promícháme s moukou, přidáme nakrájený tuk a vypracujeme těsto. Necháme 1 hodinu odpočinout. Rozválíme po částech asi na dva mm a podle pravítka nařežeme pruhy tak široké, jak máme trubičky. Na kraj pruhu položíme kovovou trubičku a otáčíme ji i s těstem, až je celá obalená, odřízneme těsto od zbývajícího pruhu a trubičku s těstem položíme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme při 190°C asi 10 minut. Trubičky sundáváme z kovových trubiček ještě horké, jde to dobře. Když uděláte užší proužky, aby trošku vyčnívala trubička, tak při sundávání můžete použít na uchycení, nůžky nebo kolíček na prádlo a tím nedojde k popálení Vašich prstů. Já používám pinzetu.  Konce vychladlých trubiček máčíme v čokoládové polevě a dáme na mřížku zaschnout. Nakonec trubičky naplníme pomocí cukrářského sáčku libovolným krémem. 1 dávka - cca 80 - 90 trubiček. Záleží jak se povede rozválet těsto.

 

 

Karamelové kornoutky

 

Ingredience: 4 velké obdélníkové oplatky, krém ze slazeného mléka. Viz krémy

 

Poleva:100g čokolády na vaření, 50 g tuku (Iva, Omega) – rozpustíme ve vodní lázni

 

Postup: oplatky nakrájíme na čtverce o velikosti 8 x 8cm, můžete dělat i menší. Postupně po jednom je nahříváme v sítku nad parou a hned stáčíme do kornoutku.  Rychle chladnou a udrží tvar. Pozor na opaření. Nesmíte je nechat přemokřit. Pak je pomocí pytlíku se špičkou naplníme krémem a máčíme v čokoládové polevě. Jsou výborné.

 

Sandokanovy oči

 

Ingredience: 1 lentilky (na ozdobu)

 

Ingredience: světlá čokoláda: 150g 100% tuku (Iva apod.) 60g moučkového cukru, 30g strouhaného kokosu, 3 polévkové lžíce sušeného mléka.

 

Ingredience: tmavá čokoláda: 200g 100% tuku, 200g solamylu, 3 polévkové lžíce kakaa, 1 lžíce rumu.

 

Postup: nachystáme si dva kastrůlky, v jednom bude tmavá čokoláda a v druhém bílá čokoláda. Kastrůlky dáme do horké vodní lázně a mícháme do rozpuštění. Nemusíte čokolády dělat naráz. Nachystáme si papírové košíčky cca 80 ks a do každého na dno vložíme lentilku a nalijeme do poloviny košíčku nejdříve bílou čokoládu. Necháme zatuhnout a dolijeme tmavou čokoládou. Vše vložíme do lednice a po ztuhnutí vyklopíme. Při podání vkládáme do nových košíčků.