Sladké mlsání

 

 

 

 

 

 

Jahodový Mrož – Láďa Hruška

 

Ingredience:5 vajec, mouka polohrubá 200g, 200g cukru, 1 kypřící prášek, 2 lž  horké vody, 100ml oleje.

 

Náplň: 750g jahod, 2 pudinky jahodové, 200g moučkového cukru, máslo, 200g čokolády,

Rozmixujeme jahody, přidáme pudinky (prášek) a uvaříme. Necháme vychladit a přišleháme máslo.

 

Postup: žloutky ušleháme s cukrem, olejem a horkou vodou. Postupně přimícháme mouku s kypřícím práškem. Těsto rozetřeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Pečeme na 180°C cca 30minut.

 

Po vychlazení korpusu natřeme jahodovým krémem a polijeme čokoládou.

Poleva – ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s 1 lžíci sádla.

 

 

Zmrzlina Míša

 

Ingredience na 9 ks: 250g vanička tučného tvarohu, 6 lžic vyšlehané šlehačky, 200g hořké čokolády, ( může být na vaření) 1 lžíce kokosového oleje, (dala jsem řepkový) 2 lžíce medu, 2 lžíce moučkového cukru.

 

Připravíme si krém. Tvaroh osladíme cukrem a medem, přimícháme šlehačku.

 

Postup: Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s olejem. Přichystáme si silikonové formy na muffiny a na jejich dno vlijeme 1 lžíci rozpuštěné čokolády a necháme lehce ztuhnout.

 

Hotový tvarohový krém nakládáme lžící na čokoládu v mafinových formičkách. Nakonec tvarohovou vrstvu zalijeme rozpuštěnou čokoládou a Míša muffiny vložíme do mrazáku. Zhruba za dvě hodiny je zmrzlina pěkně ztuhlá a jde krásně vyndat ze silikonových formiček.

 

Použila jsem papírové košíčky, ty bohužel nedrží tvar tak jako silikonové, tak je mám trošku neforemné.

 

Příchuť zmrzliny můžete obměňovat přidáním různého ovoce, které přidáváme rozmixované.

Tvarohové osvěžení

Ingredience: 250 g tvarohu, 200 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, ovoce čerstvé nebo kompotované, 30g čokolády na ozdobu.

Postup: tvaroh s cukrem a smetanou rozšleháme na hladký krém.

Vrstvíme do misek nebo pohárů a prokládáme ovocem. Dozdobíme nastrouhanou čokoládou.

 

Pudinkový pohár

 

Ingredience: 600 ml mléka, 1 sáček pudinkového prášku s ovocnou  příchutí, 3 lžíce cukru, 250 ml smetany ke šlehání,  piškoty, ovoce dle výběru.

 

Postup: z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme řidší pudink. Kastrůlek s pudinkem vložíme do studené vody a za stálého míchání vychladíme. Neudělá se škraloup. Pokud se nám trošku připálil, předělejte do jiného a pak chlaďte. Smetanu ušleháme dohusta a zlehka vmícháme do vychlazeného pudinku. Na dno pohárů vložíme 3 piškoty namočené v ovocné šťávě (pokud nemáte, dejte trochu sirupu, zřeďte vodou) přidáme ovoce, navrstvíme pudink se šlehačkou a ozdobíme zbytkem šlehačky a ovocem.

 

Valentýnská čokoláda

 

Ingredience: 500ml mléka, 100g čokolády, špetku skořice, špetku chilli koření.

 

Postup: do mléka nalámeme čokoládu a za stálého míchání zahříváme až do bodu varu – nesmí vařit. Přidáme špetku chilli koření, nalijeme do šálků, posypeme skořicí a podáváme.

 

 

Rychlá pařížská šlehačka

 

Ingredience: 1 šlehačka v prášku, 200ml studeného mléka 3,5 %, 1 vrchovatá polévková lžíce moučkového cukru, 2 – 3 polévkové lžíce kakaa.

 

Postup: šlehačku ušleháme podle návodu, přidáme kakao a prošleháme. Je hotovo, dáme vychladit.

 

 

Pohár s jablečnou pěnou

 

Ingredience: 100g moučkového cukru, 250g tvarohu, 4 lžíce mléka, 2 bílky, 2 jablka, 1 citrón, kompotované ovoce (mandarinky, broskve apod.)

 

Postup: tvaroh ušleháme s mlékem a polovinou cukru. Jablka nastrouháme na jemném struhadle. Bílky ušleháme s druhou polovinou cukru do pevného sněhu.  Do, ušlehaného  tvarohu přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, 1 kávovou lžičku šťávy z citrónu, jablka, ještě trošku   prošlehneme a přidáme ušlehaný sníh, který zlehka vmísíme. Plníme do pohárů, který zdobíme kompotovaným ovocem.

 

 

Pomeranče s krémem

 

Ingredience: 3 pomeranče - 15 cl(125ml) mléka - 10 gr pudinkového prášku - 1 žloutek - 100 gr mletého cukru - 50 gr piškotů.

 

Krém:všechny suroviny smícháme dohromady a  za stálého míchání necháme přejít varem asi minutu.

 

Postup: Pomeranče rozpůlíme, ostrým nožem vykrojíme dužninu a nakrájíme na kousky. Z mléka, cukru, pudinkového prášku a žloutku uvaříme krém. Do horkého krému zamícháme nakrájené pomeranče a nalámané piškoty. Dáme vychladit.

 

Grapefruit v čokoládě

 

Ingredience: 3 grapefruity, 1 l vody, 500gr cukru krupice, 1 citron, 300gr čokolády na vaření, 80g 100% tuku, 100gr nahrubo nastrouhaných ořechů.

 

Postup:nejdříve nachystáme sladký nálev, 1 l vody s 500gr cukru a šťávou z jednoho citronu. Trošku nahřejeme, aby se rozpustil cukr. Oloupané grapefruity rozdělíme na měsíčky a vložíme do nachystaného nálevu na tři hodiny. Po 3 hod. vybereme a osušíme. Do kastrolku dáme čokoládu s tukem a ve vodní lázni rozpustíme. Měsíčky máčíme v polevě a po vytažení sypeme ořechy. Až máme hotovo, vložíme na 10 minut do mrazáku a pak znovu máčíme v polevě a tím se ořechy překryjí.

 

Domácí šlehačka

 

250gr másla rozpustíme v 250gr mléka zahříváním. Až se rozpustí,vlijeme do mixeru a 2 minuty mixujeme. Dáme vychladit do lednice, nejlépe přes noc a pak ušleháme.

 

Broskve se zmrzlinou pro dva

 

4 kopečky vanilkové zmrzliny, 200g malin

 2 broskve, ty překrojíme na půl a vyloupneme pecku.

 

Ingredience na malinový přeliv: 200g malin, 3lž. mletého cukru, šťáva z půlky citronu asi 2 kávové lžičky, - vše dáme do mixeru a mixujeme. Propasírujeme  přes sítko,  abychom tam neměli  zrníčka.

 Ingredience: na sirup: 350g cukru krupice, 350ml vody dáme do kastrůlku, až vše začne vařit, vložíme broskve řeznou stranou do cukrového sirupu a vaříme asi 3 min, obrátíme a znovu  vaříme  3 min. Vytáhneme  a  sloupneme slupku. Když vychladnou, položíme na talířek 2 půlky, přidáme 2 kopečky zmrzliny a přelijeme malinovou šťávou.

 

 

Jahodová zmrzlina pro dva

 

Ingredience: 15 středně velkých jahod, 5 kávových lžiček mletého cukru, 4 polévkové lžíce smetanového bílého jogurtu s obsahem 10% tuku.

 

Postup: mražené jahody, cukr a jogurt vložíme do mixeru a umixujeme. Hned podáváme. Můžeme použít i jiné ovoce, ale vždy mražené.

Nedávejte více jogurtu, zmrzlina by byla řídká.

 

 

Banán šlehaný s tvarohem

 

Ingredience na jednu porci: 1 banán, 1 lžíce moučkového cukru, ½ kávové lžičky citronové šťávy, 100g tvarohu, můžete použít ve vaničce, piškoty jako příloha.

 

Postup: zralý banán ušleháme s cukrem,(používám tyčový mixer) přidáme citronovou šťávu a tvaroh, našleháme. Podáváme s piškoty.

 

Jablka pečená s ořechy

 

Ingredience: 5 jablek, 50g nasekaných vlašských ořechů, 7 kulatých piškotů, 2cl rumu (nemusí být) nebo 2cl pomerančové šťávy, 1 lžíce moučkového cukru, 50g másla, strouhanou pomerančovou kůru na ochucení.

 

Postup: jablka oloupeme a vykrojíme jádřinec. Jablka naskládáme do kastrůlku vedle sebe a otvor naplníme sekanými ořechy smíchanými s piškotovými drobečky, které jsme pokapali rumem (pomerančovou šťávou) posypeme cukrem, podlijeme troškou vody a dáme péci na 180C° asi 20 – 30 minut. 10 minut před dopečením dáme na jablka kousky másla, do kterého jsme vtlačili pomerančovou kůru, přikryjeme a dopečeme.

 

 

Jablka pečená s oříškovým krémem

 

Ingredience: 5 čerstvých jablek, 5 kostek cukru, 50g másla, rum, skořice

 

Krém: ½ l mléka, 120g moučkového cukru, 20g pudinkového prášku (to je asi 1 ne moc plná polévková lžíce), 2 žloutky, 30g mletých pražených oříšků (dle výběru).

 

Do mléka dáme žloutky a metličkou rozšleháme, přidáme pudinkový prášek, moučkový cukr, oříšky a vše za stálého míchání necháme přejít varem.

 

Postup: oloupaná a jádřinců zbavená jablka naskládáme do kastrůlku, nebo zapékací misky vedle sebe, posypeme skořicí a do každého otvoru po jádřinci dáme kostku cukru namočenou v rumu. Jablka podlijeme vodou, přidáme kousek másla a dáme péct na 180°C. Při pečení podléváme vzniklou šťávou. Upečená jablka poléváme oříškovým krémem. 

 

 

Domácí pribináček který nezabere moc času

 

Ingredience“ 500 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 60gr cukru,  250gr tvarohu, 2 lžíce nějakého džemu.

 

Postup: Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink a necháme za občasného míchání vychladit. Vlijeme do mixeru a po troškách přidáváme tvaroh a džem. Vyšleháme na hladký krém. Podáváme vychlazené.

 

Škubánky ne jen pro děti

 

Ingredience: 200gr jahod, 150gr borůvek, 150gr malin, 100gr piškotů, 100gr mletého cukru, 1 šlehačka, čokoláda na ozdobení.

 

Postup: ovoce dáme do misky s cukrem, nastrouhanými piškoty a dobře promačkáme. Směs uhladíme a lžičkou vykrajujeme malé škubánky a klademe na talířky. Ozdobíme ušlehanou šlehačkou a nastrouhanou čokoládou.