Anketa

Odoláte sladkým pokrmům?

 

 

 

 

        Klikni na zvětšení

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rýžová pochoutka s jahodama

 

Ingredience: 350g  vařené rýže nesolené (ze 120g syrové rýže máte asi 350g vařené) 2 dl smetany ke šlehání, 200g zakysané smetany krémovité, 1 vanilkový cukr, cukr moučka podle chuti, jahody, želatinový ztužovač za studena, ztužovač si odvažte a dělejte podle návodu.

 

Smetanu ušleháme, přimícháme zakysanou smetanu, osladíme, přimícháme uvařenou studenou rýži, želatinový ztužovač a nakonec na kousky nakrájené ovoce. Dobře promícháme a směs dáme do chlebíčkové formy, kterou si vyložíme alobalem. Dáme do lednice zatuhnout.

 

 

Tvarohové knedlíky podle kuchaře


Ingredience: 300 g měkkého tvarohu, 680 g hrubé mouky,180 ml mléka, 2 vejce, 2 žloutky, 100 g másla, špetka soli, máslo na polití hotových knedlíčků



Postup:tvaroh smíchejte s vejci a žloutky, přidejte mléko, sůl, povolené máslo a mouku, vypracujte vláčné těsto. Na desce posypané moukou vyválíme placku asi 3mm silnou, rádýlkem nakrájíme čtverečky 4x4cm záleží, čím budeme plnit. Čtverečky mohou být větší i menší. Položíme ovoce- jahodu, švestku, povidla co máme. Zabalíme, vložíme do vařící vody a vaříme asi 6 minut. Hotové sypeme cukrem, kakaem, čokoládou, kdo co má a přelijeme rozpuštěným máslem.

 

Pokud jste jen dva, nebo tři, udělejte z poloviční dávky.

 

 

Smažené nočky

 

Ingredience: 250g polohrubé mouky, 3 vejce, 1 kypřící prášek, 5 lžic rumu, 5 lžic mléka, 3 lžíce moučkového cukru, 250g kvalitního tvarohu, špetka soli.

 

Do mísy dejte tvaroh, cukr, mléko, špetku soli a promíchejte. Přidejte tři celá vejce, rum, přisypte mouku s práškem do pečiva a vše důkladně promíchejte vařečkou.

 

Do pánvičky nalijte vyšší vrstvu rostlinného oleje, hodně rozehřejte a z připraveného těsta vykrajujte pomocí dvou lžiček malé nočky, které v oleji usmažte do zlatova. Hotové nočky ještě za tepla obalte v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem. 

 

Nadýchané lívance

 

Ingredience: 200 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, špetka soli, 3 lžíce krystalového cukru, 2 žloutky, 2 celá vejce, 600 ml mléka, 30 g rozpuštěného másla, olej na smažení.

 

Postup: v míse smícháme mouku se solí, cukrem a práškem do pečiva. Přidáme žloutky, celá vejce, mléko, máslo a ruční metličkou vymícháme hladké těsto. Necháme je 1/2 hod odpočinout.

Na pánev potřenou olejem naléváme postupně malou naběračkou těsto a z obou stran smažíme lívance dozlatova.

Hotové na potřeme zakysanou smetanou rozmíchanou s rozmačkaným ovocem -jahody, borůvky atd. nebo potřeme dobrou marmeládou.

 

Žemlovka z vánočky

 

Ingredience: 1 vánočka, 5 jablek, 250 g tvarohu, 1 hrnek mléka, 1 vejce, 2 lžíce mletého cukru, skořicový cukr.

 

Postup:menší misku na zapékání vymažeme máslem. Vánočku nakrájíme na plátky a každý kousek lehce namočíme do mléka s rozšlehaným vejcem.Dáme první vrstvu a na to přidáme tvaroh ušlehaný s 1 lž. mléka a cukrem.Přikryjeme další vrstvou vánočky a na tu dáme nahrubo nastrouhaná jablka, posypeme skořicovým cukrem a dáme poslední vrstvu vánočky. Zapékáme v troubě na 180 st. asi 20 min. Na talíři posypeme moučkovým cukrem a můžeme přelít rozpuštěným máslem.

 

 

Tvarohové taštičky s povidly

 

Ingredience: těsto – 250g tvarohu klasického tvarohu, 1vejce, špetka soli,150g polohrubé mouky,100g hrubé mouky, 50g másla, 1lžička kypřícího prášku.  Povidla na naplnění asi 100g.

 

Na posypání: strouhaný perník, cukr mletý a rozpuštěné máslo. Můžeme použít i mletý mák.

 

Postup: tvaroh, celé vejce a měkké máslo dobře promícháme, přisypeme mouky smíchané s kypřícím práškem a zpracujeme nelepivé těsto. Na desce posypané moukou vyválíme placku silnou asi 3mm a nakrájíme čtverce o velikosti 6 x 6 cm, nejlépe rádýlkem. Na každý čtvereček dáme malou lžičku povidel, přehneme, dobře přitiskneme okraje. Vkládáme do vařící osolené vody, hned vařečkou nadzvedáváme, aby se nepřichytli ke dnu. Vaříme od vyplavání na povrch asi 6 minut.

 

Lívance s rýžové mouky

 

Ingredience: 250ml rýžové mouky (hrnek) 125ml plnotučného mléka, 1 vejce, 2 pol lžíce jogurtu, 1 kávová lžička kypřícího prášku, 1 lžíce moučkového cukru.

 

Postup: do mléka dáme cukr, rozpustíme, přidáme vejce, rozšleháme vidličkou, přidáme jogurt a vše vlijeme do mouky po částech. Dobře prošlehejte.  Těsto necháme ½ hod. odpočinout. Smažíme v lívanečníku na trošce tuku, těsto je řídké. Hotové mažeme marmeládou, nebo našlehaným sladkým tvarohem.

 

                                                                                                                                     

Základní těsto na palačinky: 15 kusů

 

Suroviny: 3 dl studeného mléka - 3 vejce - 150 gr mouky hladké - 50 gr   moučkového cukru - 3 g soli - citronová kůra - olej na smažení.

 

Postup: do studeného mléka dáme celá vejce, cukr, sůl, citronovou kůru. Nejdříve rozšlehejte vejce a pak za stálého šlehání ruční metličkou přidávejte mouku. Nejlépe po částech. Až se přestanou dělat na povrchu těsta hrudky, máte hotovo. Někdy se stane, že nějaká ta hrudka zůstane,"nevadí". Pokud máte čas, odložte těsto ještě do ledničky asi na 30 min. a můžete začít smažit.Na vymazanou a rozehřátou pánev nalijeme těsto a prudce pečeme do růžova po obou stranách. Palačinky musí být tenké.

 

Těsto na dvě palačinky

 

Suroviny: 7 polévkových lžic mléka - 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky - 1/2 vajíčka - špetka soli.

 

Postup je stejný jako u základního těsta.

 

Palačinky Carola   s náplní

 

2 palačinky - 60 g broskvového kompotu - oříškový krém - šlehačka

 

Kompot rozmačkáme vidličkou najemno, naplníme palačinky,stočíme a klademe na talíř. Poléváme horkým ořechovým krémem a zdobíme šlehačkou.

 

Ořechový krém:20 g mletých ořechů, 20 g mletého cukru, 10 g pudinkového prášku, 15 cl mléka.

 

Postup: polovinu mléka vaříme s cukrem a oříšky asi 8 min. Do vařícího mléka nalijeme pudink rozmíchaný ve zbytku mléka a ještě povaříme 3 min. Přelijeme palačinky a podáváme. Pro muže přidáme do krému trošku rumu.

 

Palačinky ruské       1 porce (2 ks)

 

2 palačinky - 3 cl vodky (nahradíme šťávou z kompotu) - 20gr moučkového cukru - 2 cl vody - 4 dlouhé piškoty - 20 g vlašských ořechů

 

Polovinu cukru rozvaříme s vodou a přidáme vodku(šťávu). Odstavíme s ohně. Do horkého rozvaru namáčíme piškoty a položíme na palačinky. Do mezer mezi piškoty sypeme sekané ořechy. Palačinky stočíme a posypeme mletým cukrem.

 

 

Krupicová kaše

 

Zjistila jsem, že už málo kdo umí udělat domácí krupicovou kaši. Je lepší než kupovaná.

 

Ingredience: 1lt mléka – 4 vrchovaté polévkové lžíce dětské krupice – špetka soli – 1 a půl lžíce cukru.

 

Postup: do studeného mléka dáme sůl, cukr a krupici. Mícháme, až začne vařit, vaříme 10min.Je dobré na to mít kastrůlek s antiadhezním povrchem, nepřipaluje se. Toto množství je pro 3 malé jedlíky, nebo dva dospělé. Pocukrujeme, posypeme kakaem (nebo nastrouhanou čokoládou) a zalijeme rozpuštěným máslem. Mňamka

 

Ovocné lívanečky

 

Ingredience: půl litru studeného mléka – 2 vejce – 100gr mletého cukru – 300gr polohrubé mouky – špetka soli – asi 300gr drobného ovoce ( můžete nakrájet na drobné kousky větší ovoce).

 

Postup: mléko osolíme, přidáme cukr, žloutky a vidličkou rozkvedláme. Přidáme mouku po částech aby nehrudkovala , sníh ze dvou bílků a nakonec vmícháme ovoce. Smažíme na vymazaném lívanečníku. Jsou velice křehké a výborné.

 

Dětské piškoty s vanilkovým krémem

 

Ingredience: 10 až 15 dkg dětských piškotů – ½ lt mléka – 1 vanilkový pudink – 1 polévková lžíce másla – nějaký džem, nebo marmeládu.

 

Postup:piškoty slepíme marmeládou. Pak je napůlíme a skládáme do misek (nebo hlubších talířků). Uvaříme pudink podle návodu, jen přidáme máslo a vlijeme na piškoty. Necháme vychladit a před podáním vylepšíme šlehačkou.

 

 

Tvarohové knedlíky s jahodama

 

 

Nejdříve nachystáme ovoce, čerstvé, nebo i kompotované. Ovoce musí být suché, jinak se při balení špatně spojuje. Nechat okapat a osušit.

 

Ingredience těsto: 250 g tvarohu, 50 g másla, 200 g hrubé mouky, 1 celé vejce, špetka soli.  Na posypání, cukr moučka, rozpuštěné máslo a můžeme přidat trochu kakaa.

 

Veškeré přísady dáme na vál a uhněteme těsto, poté necháme cca 1/2 hod odležet ( ale nemusíte).

 

Těsto rozválíme a nakrájíme na čtverečky, nebo rozválíme na váleček, který nakrájíme na stejné kousky a v ruce pak uděláme placičku, vložíme jahodu a zabalíme. Dáváme do vařící vody na 8-10min. Knedlíčky z počátku nadzvedáváme vařečkou, aby se nepřichytli ke dnu.

 

 

Palačinky – můj recept

 

Ingredience: 750ml mléka, 300gr hladké mouky, 3 vejce, špetka soli.

 

Postup: nasypte mouku do mísy, osolte. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmíchejte v mléce. Mléko přilévejte po malých dávkách a míchejte. Zkraje to půjde těžko, ale nevzdávejte to. Až dolijete poslední mléko, budete mít krásně hladké těsto bez žmolků. V poslední fázi míchání můžete použít metličku. Nyní ušlehejte bílky s 1 polévkovou lžící cukru a vařečkou zlehka zamíchejte do těsta. Můžete smažit. Udělám asi 25 palačinek.

 

 Jedna rada, je lepší, když si uděláte těsto třeba o hodinu dříve (bez sněhu)a dáte do ledničky. Lepek v mouce nabobtná, těsto je hustší a palačinky křehčí. Sníh udělám těsně před smažením.

 

Slavnostní jablková žemlovka

 

Ingredience: 1 veka, 1kg jablek, 50g rozinek, , meruňková marmeláda, podle chuti cukr, 200ml mléka, 2 žloutky, ze 2 bílků sníh, 100g másla.

 

Postup: Veku nakrájíme na 1cm silné plátky. Pekáček, nebo zapékací misku vymažeme máslem, na dno a boky dáme plátky veky navlhčené mlékem.

 

Oloupaná jablka nastrouháme na plátky, zalijeme asi 200ml vody (můžeme i bílím vínem)přidáme cukr dle chuti a dusíme do změknutí.

 

Veku v pekáčku potřeme marmeládou na to dáme dušená jablka a posypeme rozinkami. Dáme zase vrstvu housek a opakujeme, až spotřebujeme jablka a veku. Vrchní vrstvu tvoří plátky veky. Ty pokropíme mlékem a zbytkem rozpuštěného másla. Vložíme do trouby na 180°C a pečeme asi 20minut. Ve 100ml mléka rozšleháme žloutky a zalijeme žemlovku. Po 20 minutách navrstvíme ušlehaný sníh a necháme zapéci už jen do zrůžovění sněhu.

 

Nudle zapečené s ovocem

 

Ingredience: 400g polévkových nudlí, 50g másla, 150g nasekaných ořechů, 300g vypeckovaných třešní, meruněk apod.,1/4 l vody, 100g másla, 100g medu.

 

Postup: nudle uvaříme v mírně osolené vodě, ale ne úplně do měkka. Ocedíme, vložíme do mísy a promícháme s 50g másla. Pekáček, nebo zapékací misku vymažeme tukem, na dno dáme polovinu nudlí, poklademe na kousky nakrájeným ovocem, ořechy a přikryjeme druhou polovinou nudlí. Vložíme do trouby na 190°C a pečeme asi 10 minut, pak je zalijeme vodou, ve které jsme rozpustili máslo a med. Po zalití dopékáme ještě asi 15minut.

 

Tvarohový nákyp s višněmi

 

Ingredience: 500g měkkého tvarohu, ne ve vaničce, 4 vejce, 150g dětské krupice, ½ balíčku kypřícího prášku, 500g višní, 50g cukru na višně, 250ml smetany,80g másla,120g moučkového cukru, citrónová kůra.

 

Nejdříve vypeckujeme višně, zalijeme smetanou, dáme cukr a dusíme asi 15 minut, do měkka.

 

Postup: ušleháme žloutky s máslem a cukrem, přidáme tvaroh, promícháme, přidáme krupici s kypřícím práškem, citronovou kůru a sníh z bílků. Dáme do vymazané zapékací mísy a pečeme na 190°C. Až má povrch zlatavou barvu, nalijeme na nákyp smetanu s podušenými vypeckovanými višněmi a vložíme zpět ještě na 8 minut. Šťáva částečně vsákne. Můžeme podávat.

 

Zapékané nudle se švestkovým kompotem

 

Ingredience: 500g širokých nudlí, 100g ořechů, 3 vejce, 1 dl mléka, 100g másla, švestkový kompot 1l.

 

Postup: nudle uvaříme podle návodu, ocedíme a přidáme švestky, zakapeme polovinou rozpuštěného másla, promícháme. Zapékací misku vymažeme zbylým máslem, nasypeme směs, zapečeme v troubě tak 7 min. Do mléka přidáme cukr, vejce, rozkvedláme a přelijeme nudle. Zapékáme asi 20 minut na 180°. Hotové sypeme cukrem smíchaným s mletými ořechy.