Rychlá jídla

 

 

 

 

Kuřecí muffiny

 

Ingredience: 1 kuřecí prso – cca 150g, ( já jsem použila cca 80g najemno nakrájený salám) 120g tvarohu, 100g kukuřice – nebo hrášku, 100g mrkve, 130g květáku, 1 syrové vejce, sůl.

 

Postup: maso nakrájíme na malé kousky, květák nakrájíme na maličké kousky, mrkev nastrouháme na jemném struhadle.

 

Do misky dáme všechny suroviny a dobře promícháme. Muffiny naplníme kousek pod okraj. Pečeme na 180°C asi 35 minut do zlatova. Muffiny jsou šťavnaté a výborné.

Proti originálu jsem přidala množství surovin, abych příště měla 12 muffin.

 

Zapečená veka

 

Ingredience: 1 veka, 3 lučiny velké (ne vaničkové, ale klasicky balené), 200ml 16% zakysané smetany, 3 lžíce majonézy, nějaký salám (já dala Gothaj), sůl, česnek, sýr na strouhání. Salám a sýr si dejte podle chuti.

 

Postup: salám nastrouháme na hrubším struhadle, všechny ingredience smícháme, ( kromě tvrdého sýru) namažeme na veky a posypeme nastrouhaným sýrem. Veku  naskládáme na sádlem  namazaný pečící papír. Pečeme asi 15 minut. Jí se teplé, ale chutnají i studené.

 

Vyzkoušela jsem tuto pomazánku za studena, ozdobila jsem uvařeným vajíčkem a je z toho chutný chlebíček.

 

 

 

Karbenátky s tajemstvím

 

Z tohoto množství uděláte asi 15 kousků o velikosti cca 8 cm

 

Ingredience: 1 kg vařených brambor typu B nebo C, 300g gothajského salámu (jinou uzeninu) 250 g tvrdého sýru – já použila Goudu, ½ hrnku pažitky, nebo natě zelené cibulky, 2 polévkové lžíce smetany, nebo mléka, sůl, koření podle chuti.

 

Na obalení: 3 vejce, hladkou mouku, strouhanku

 

Postup: salám a sýr nakrájíme na drobné kostky, pažitku nasekáme nadrobno. Uvařené, ještě horké brambory rozmačkáme vidličkou úplně najemno, přidáme ostatní suroviny a vidličkou vše promícháváme, až vznikne mazlavá hmota. Z této hmoty odebíráme malou naběračkou kousky, v ruce uplácáme karbenátek a obalíme v trojobalu. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje, nebo ve friťáku krátce. Nepotřebujete přílohu, jen salát, já přidala syrové čínské zelí a dip do kterého jsme namáčeli  karbenátky. Mňamka

 

Dip: 250 ml majonézy, naředíte smetanou ke šlehání, 2 lžičky sojové omáčky, zamíchat a je hotovo.

 

 

Bramborové spirály

 

Bramboru napíchneme na špejli, nakrájíme do spirály, okořeníme, položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme směsí a pečeme asi na 160°C asi 30minut.

 

Směs: rozpuštěné máslo, nastrouhaný sýr parmazán, sůl, 1 lžička papriky, špetka pepře

 

 

Plněné housky podle Ládi Hrušky

 

Ingredience: housky, salám, syrové vejce, plátkový sýr, alobal

 

Housky rozkrojíme na polovinu jednu větší a menší. Ta spodní bude větší, tu vydlabeme, vložíme plátek šunky, nebo jiné, rozklepneme vejce na šunku, přikryjeme plátkem sýru, přiklopíme druhou půlkou, zabalíme do alobalu a dáme do trouby na 180°C asi na 15 minut. Je hotovo 

 

Toustová bomba

 

Plech nebo pekáček vyložíme pečícím papírem.

 

Ingredience: 150g sýru eidam, 100g sýru niva, 3 vejce, 2 zakysané smetany 400ml, 200 ml mléka, toustový chleba podle velikosti pekáčku, většinou stačí jeden.

 

Postup: v mléce rozšleháme vejce, přidáme nastrouhanou nivu, nastrouhaný sýr, přimícháme zakysanou smetanu. Jednu polovinu nalijeme na chleba, naskládáme další vrstvu chleba a zalijeme druhou polovinou směsi. Pečeme v troubě do zlatova na 185°C asi 20-30 minut.

 

 

Rychlý guláš ze salámu s Nivou

 

Ingredience: 400g měkkého salámu (Gothaj), 100g kečupu, trošku chilli, sůl.

 

Postup: oloupaný salám nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji (sádle), okořeníme, zalijeme kečupem a osolíme. Krátce povaříme. Na talíři posypeme nastrouhanou Nivou. Podáváme s topinkou.

 

Kyklopovo  oko

 

Lančmít nakrájíme na silnější plátky a doprostřed každého vykrojíme kolečko o průměru 3 cm. Na vykrojení použijeme nějakou skleničku. Opečeme na jedné straně a obrátíme, do otvoru rozklepneme vejce a pomalu opékáme. Podáváme s kyselou okurkou a chlebem.

 

Zapečené žampiony

 

Ingredience: asi 500g žampionů (nebo růžovky), 100g smetanového sýra, 50g Nivy, 100g anglické slaniny, 2 vejce, 1 lžíce hořčice, 1 kávová lžička bazalky, nebo provensálské koření, mletý pepř, sůl, 1a půl dl mléka. Pozor na sůl, sýry jsou slané.

 

Postup: v mléce rozvaříme 100g smetanového sýru. Necháme stát a chystáme ostatní.

 

Očištěné hlavičky hub dáme do vymazaného pekáčku podhoubím nahoru těsně vedle sebe. Nožičky a anglickou slaninu nakrájíme nadrobno a přimícháme ostatní suroviny, plus rozvařený sýr. dobře promícháme a nalijeme na houby. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 190 stupňů.

 

Vídeňské brambory

 

Ingredience: 500gr syrových brambor nakrájených na plátky, 200g pórku nakrájený na kolečka, 200g uzeniny nakrájené na kostičky, 100g nastrouhaného  tvrdého sýru, 250ml smetany ke šlehání.

 

Postup: pekáček (kastrůlek) vymažeme sádlem, naskládáme první vrstvu brambor,uzeniny,pórek,sýr a dále vrstvíme. Jsou asi tři vrstvy. Poslední vrstva musí být brambory. Zalijeme smetanou a dáme do trouby na 190°C  asi 1 hodinu.

 

 

Recept je jedna porce

 

Ingredience: co máme - 200g uzené, nebo klobásy, salámu, špagety, sladkou papriku, kari, nebo chilli koření, 1 rajče, nebo 1 lžíce kečupu (protlaku) 2 žampiony, 2 vejce, sůl.

 

Postup: na tuku osmažíme nakrájenou uzeninu na kostičky, jakou máme. Poprášíme sladkou paprikou, kari, chilli, přidáme nakrájené rajče, nebo kečup, nakrájené žampiony a vše chvíli restujeme. Přidáme uvařené špagety, nebo jiné těstoviny, prohřejeme a zalijeme rozšlehanými osolenými vajíčky.

 

 

Salám smažený v těstíčku

 

Ingredience: 200g salámu, olej na smažení

 

Na těstíčko: 8 polévkových lžic mléka, 1 celé vejce, 3 polévkové lžíce hladké mouky,(ne moc vrchovaté) špetka soli.

 

Do kastrůlku dejte nejdříve mléko, vejce a sůl. Vidličkou prošlehávejte asi 2 minutky, přidejte mouku a míchejte, až vznikne těstíčko. Jestli je dostatečně husté zjistíte namočením kousku salámu – těstíčko na salámu zůstalo, tak jste šikovní, pokud ne, tak přidejte ještě trošku mouky a dobře promíchejte. Kdyby se Vám zdálo, že těstíčko je příliš husté, přidejte trochu mléka. Salám namočte z obou stran a hned vkládejte do rozehřátého oleje. Příloha vařené brambory ochucené viz. strana „přílohy“.

 

Teplá šunka se žampióny

 

Ingredience:300g šunky, ½ veky, 200g čerstvých žampiónů, sůl, kmín mletý, 2 rajčata, 1 kyselá okurka, olej na smažení.

 

Nejdříve si nakrájíme žampiony na plátky, okurku na kolečka, rajčata na plátky. Na pánvičku dáme asi 3 lžíce oleje, zahřejeme a zprudka opečeme nejdříve šunku a pak veku, dáme bokem. Do zbývajícího tuku přidáme žampiony, osolíme, okmínujeme a dusíme – kdyby se Vám připalovaly, podlijte 1 polévkovou lžící vody. Vydržte je dusit tak 10 minut a je hotovo. Na plátek opečené veky dejte, plátek šunky, okurek, plátek rajčete a 1 lžíci dušených hub.

 

Rychlovka

 

Ingredience: ukrojíme asi tři krajíčky chleba (čím starší, tím lepší), nebo zbytek knedlíku. Kousek špeku, ten by měl být v ledničce pořád, 2vejce, sůl, pepř, olej (sádlo).

 

Postup: chleba nakrájíme na kostičky, špek na kostičky, co nejmenší, aby se vyškvařily. Vejce dáme do hrníčku, přidáme sůl, lžíci mléka (nebo vody) a vidličkou rozšleháme. Na pánvičku dáme 2 lžíce oleje, špek (pokud máte) a necháme hodně rozehřát, přidáme nakrájený chléb a rychle opékáme. Do červena opečený chléb zalijeme vajíčkem a mícháme, až se vejce srazí. Podáváme s kyselou okurkou.

 

Omeleta co dům dal pánvička velikostí asi 20cm

 

Do kastrůlku dáme 3 vejce, 1 lžíci mléka-nebo vody, osolíme a vidličkou našleháme. Dále si nakrájíme na jemno, 1 kyselou okurku, 1hodně malou cibuli, zbytek nějaké uzeniny (asi 2 polévkové lžíce) ½ papriky nakrájené také na malé kousky. Tyto dobrůtky nasypeme do vajíčka a dobře promícháme. Vše nalijeme na rozehřátou pánev a ztlumíme teplotu. Omeleta se musí pomalu opékat od spodu. Pokud se Vám zdá, že se připaluje tak ji obraťte.

 

 

 

Drůbeží játra s jablky

 

 

Ingredience: 250g drůbežích jater, 2 párečky, 100g slaniny, 2 menší cibule, 1-2 jablka, sůl, tuk na smažení,

 

Postup: játra a slaninu nakrájíme na plátky, párečky, cibuli, jablka nakrájíme na kolečka. Střídavě napichujeme na špejle v pořadí- játra,slaninu, cibuli, párek a jablko. Smažíme v rozpáleném tuku. Pak teprve solíme a podáváme s hořčicí apod.

 

Toasty s jablky (nahradí žemlovku)

 

Ingredience: 1 veka, 1/2kg jablek, šálek mléka, cukr, skořice – na špičku nože, tuk na smažení

 

Postup: jablka oloupeme, nakrájíme na silnější plátky a dáme podusit se 4 lžícemi cukru a 4 lžícemi vody až jsou měkká, ale musí zůstat vcelku.

 

Veku nakrájíme na plátky. Každý plátek veky namočíme do mléka ochuceného skořicí a lžičkou cukru a hned smažíme. Na křupavé toasty klademe kolečka jablek. Podle fantazie můžeme přidat našlehaný tvaroh apod.

 

Rohlíky v alobalu

 

Ingredience: 8 rohlíků, 80g másla, 100g anglické slaniny, 100g tvrdého sýru, 100g salámu, alobal,

 

Postup: Rohlíky podélně rozkrojíme, jednu polovinu namažeme máslem a na druhou dáme slaninu, plátek sýru, salám. Obě poloviny spojíme a rohlík zabalíme pevně do alobalu. Pečeme v troubě na plechu, 15 minut na 180°C.

 

Rychlá večeře s pánvičky

 

Ingredience: 250g vepřové konzervy, 150g salámu, 100g tvrdého sýru, 1 větší cibule, 3 mražené papriky, (jsou měkké) sůl.

 

Na rozehřátou pánvičku dáme trošku oleje, vepřové maso a opékáme, po chvilce přidáme salám nakrájený na plátky, cibuli na kolečka a papriku na kostičky. Opékáme a nakonec přidáme sýr nakrájený na kostičky. Směs podáváme s topinkou, nebo chlebem.

 

Sýrový salát

 

Ingredience: 200g tvrdého sýru (dle výběru) 100g žampionů, 1 pomeranč, 2 papriky kapiovky, 2 jablka,

 

Zálivka: 3 rovné lžíce medu, 1 bílý jogurt – 250ml, 1 rovná lžička hořčice, 1 lžíce citronové šťávy, špetka strouhané pomerančové kůry.

 

Postup: žampiony podusíme v trošce vody a pokrájíme na plátky, papriky na nudličky, pomeranče, sýr a jablka na malé kostičky, vše zalijeme zálivkou a lehce promícháme.

 

Rizoto s uzeným masem - rychlovka

 

Ingredience: 200g uzeného masa, 2 sáčky rýže, 50g sádla, 100g sýru, 1dl smetany, pepř, sůl,

 

Nejdříve uvaříme rýži dle návodu. Na sádle osmažíme uzené nakrájené na kostičky, přidáme smetanu a nasypeme do rýže, promícháme, přidáme nastrouhaný sýr a znovu promícháme.

 

Do vody kde vaříme rýži, můžeme dát nějaký bujon, vegetu apod. rýže je chutnější. Pak, ale pozor na sůl.