Zde opět najdete různé vychytávky.

 

 

 

CUKR

 

Cukr se dá použít i jinak než na vaření.

 

Udrží déle čerstvé řezané květiny


Do vázy nalijte asi jeden litr vlažné vody, přidejte 3 lžičky cukru a 2 lžíce octa, zamíchejte a vložte květiny. Cukr živí stonky, zatímco ocet zastaví tvorbu bakterií.
Díky cukru mohou vaše kv
ětiny vydržet déle čerstvé.


 

Umí vyčistit mlýnek na kávu a koření


Nasypte 1/4 šálku cukru (krystal nebo krupice) do kávomlýnku nebo mlýnku na koření a nechte jej běžet několik minut. Zapomeňte na rozebírání na díly, veškerý nahromaděný maz díky cukru zmizí. Jen pamatujte na to, že po čištění musíte cukr z mlýnku vysypat.

 

Udrží čerstvé pečivo


Do vzduchotěsné nádoby na pečivo nebo do chlebníku přidejte několik kostek cukru.

 

Odstraní špínu z rukou

 


Smíchejte 1 lžíci olivového oleje s moučkovým cukrem na pastu a rozetřete ji po celých rukou. Výsledkem budete překvapeni – ruce budou čisté a regenerované.

 

 

Pomůže na spálený jazyk


Byli jste nedočkaví a vypili rychle horkou kávu? Položte si na jazyk kostku cukru a cucejte. Po chvíli se vám uleví.

 

Zbaví zahradu háďátek

 

Stop škůdcům, Háďátka jsou hlístice – škůdci kořenové zeleniny, ale napadají i okurky, rajčata, polní a okrasné rostliny. Jde o ploché „červy" dlouhé okolo 1–2 milimetrů. Přezimují hlavně ve sklenících. Na jaře se líhnou larvy, některé zůstávají ve výhoncích a další se stěhují ke kořenům. Napadená rostlina chřadne a kořeny se deformují.
Jestliže vytáhnete ze záhonu zeleninu s hrbolatými ko
řeny, máte co do činění se škodlivým zahradním červem. Posypte rostliny a půdu kolem nich hrstí cukru, čímž ničemu neublížíte, jen hlístici vytvoříte nepřátelské prostředí. Hrst cukru si dokáže poradit s nepříjemnými škůdci.


 

Nahradí mucholapku


Smíchejte dva díly cukru s jedním dílem vody a uvařte sirup. Dejte ho vychladit, potom ho nalijte do keramické misky, kterou umístěte venku na zahradní stůl nebo na okenní parapet. Lepící směs se bude chovat podobně jako mucholapka. „Každý přírodní lapač je ekologický, šetří životní prostředí, působí bez chemikálií a hubí obtížný hmyz humánním způsobem,"říká Lenka Pánková z klubu ochránců přírody.

 

Zaplaší lezoucí hmyz


Ačkoli cukr škůdci přímo milují, spolu s práškem do pečiva se z něj stává jejich nejhorší nepřítel. Na jeden sáček kypřicího prášku počítejte se dvěma lžícemi cukru, smíchejte v misce a posypte tím všechna místa, kde máte podezření, že škodlivý hmyz leze. Opakujte podle potřeby.



Odstraní skvrny od trávy

 


Z cukru a teplé vody zamíchejte hustou kašičku a tu naneste přímo na skvrnu. Nechte jednu až dvě hodiny působit, a pak oděv běžným způsobem vyperte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Srazila se vám omáčka

 

Sraženiny ve smetanové omáčce nebo polévce rozpustí špetka prášku do pečiva. Je však třeba prášek do pokrmu rozmíchat okamžitě a během varu. Zkuste a uvidíte, že to funguje.

 

 

Bramboráky

 

budou po upečení křupavé, když do těsta přimícháte lžíci solamylu a trochu strouhanky.

 

 

Tvarohový koláč

 

opět jinak - do tvarohu přimíchejte kelímek smetanového vanilkového jogurtu, koláč se bude přímo rozplývat na jazyku

 

 

Kosti na polévku

 

Chcete-li vylepšit chuť a barvu polévek, opečte v troubě kosti ze kterých se chystáte dělat vývar. Teprve po té je vložte do vody a vařte.

 

 

Křupavé řízky

 

Řízky usmažte klasicky v trojobalu. Pak je narovnejte do pekáče, celé polijte smetanou ke šlehání a zapečte v troubě. Kůrčička bude krásně křupavá.

 

Krásné žluté koláče

 

Pro krásně žluté koláče stačí přimíchat při zadělávání těsta půl balíčku vanilkového pudinku rozmíchaného v troše vlažného mléka. Barva a chuť koláčů vás mile překvapí.

 

Zavářka

 

Je vám líto vyhodit zbylou rýži nebo těstoviny? Staí je dát do mikrotenového sáčku a zamrazit. Zavářku do polévky tak budete mít stále po ruce a žádné potraviny nepřijdou na zmar.

 

Pečení z listového těsta

 

Pečení šátečků či jiného pečiva z listového těsta, před pečením je na několika místech propíchněte vidličkou. Pečivo z listového těsta bude nádherně nadýchané.

 

Dlouho vláčný piškot

 

Piškotové těsto zůstane déle vláčné, když do něj nakonec přidáte malé množství oleje ne­bo rozpuštěného másla.

 

 

Ovocný voňavý piškot

 

Když při přípravě piškotového těsta na moučníky místo vody použijete ovocný džus, získá neodolatelnou vůni.

 

Mleté ořechy

 

Pokud k pečení melete ořechy nebo mandle na kuchyňském robotu, přidejte ke každé várce ořechů dvě lžíce pískového cukru. Ořechy budou pěkně umleté a ne kašovité.

 

Ovocné knedlíky

 

Ovocné knedlíky budou chutnější pokud přidáte do vody ve které je vaříte trochu rumu nebo vanilkového cukru.

 

 

Drobenkový koláč

 

Když drobenkový koláč po upečení potřete trochou smetany nebo šlehačky, bude drobenka příjemně šťavnatá.

Když do drobenky přidáte med, bude křupavější.

 

Tvaroh na koláče

 

Tvarohovou nádivku na koláče dávejte na těsto, které navrch poprášíte moukou. Tak těsto nezvlhne od měkkého tvarohu a dobře se propéká.

 

 

Připálený hrnec

 

Do připáleného hrnce nalijte pravou coca-colu tak, aby byla spálenina zcela zaplavena. Po té vařte - uvidíte, jak jde připálenina snadno dolů.

 

 

Pikantní řízky

 

chuť řízků vylepšíme, když je před obalováním potřeme rozetřeným česnekem nebo pikantní hořčicí

 

Mleté maso

 

lépe se spojí a bude šťavnatější, když přidáme 1 velkou nastrouhanou syrovou bramboru

 

Palačinky

 

budou krásně nadýchané, když do těsta přidáme sodovku nebo 2 lžičky rumu a těsto necháme asi 1 hodinu odpočino

 

 Křupavá pečeně

 

když chceme mít křupavé kuře, kachnu nebo husu, potíráme ji při pečení černým pivem