Inspirace na tvoření

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rady do kuchyně 2

 

Další  vychytávky

 

Mlýnek na kávu jako nový

 

Po čase mletí kávových zrn je ostří znehodnoceno mastnými skvrnami, které jsou špatně odstranitelné. Postačí, když pomelete vetší množství rýže. Čistota mlýnku je zaručena.

 

 Rýžový polštářek

 

Polštářek naplněný rýží vložte na 1 minutu do mikrovlnky a poté přiložte na postižená místa. Rychlou úlevu rozhodně uvítáte.

 

Dekorativní stojan na nože

 

Do větší, průhledné dózy nasypte rýži pod okraj. Do rýžové výplně pak uložte nože čepelí dolů. Tento stojan poslouží nejen jako originální dekor ve vaší kuchyni, ale rýže vám také účelně zastoupí pohlcovač vlhkosti. Ostří vám nezrezne.

 

Domácí čistič na spáry

 

2 díly jedlé sody, 1 díl peroxidu vodíku

Ingredience smícháme, naneseme na spáry, necháme chvíli působit a pak kartáčkem vyčistíme.

 

Lesklá okna


Nepotřebujete speciální prostředky na leštění a mytí oken. Stačí, když do teplé vody přidáte trochu aviváže a máte čistá i perfektně lesklá okna na dlouhou dobu. Můžete použít i na mytí oken v autě.

 

Mastné fleky a nábytek jako nový


Mastný povlak na kuchyňské lince, otisky na zárubních, fleky na dveřích – to vše můžete jednoduše a rychle vyčistit pomocí aviváže. Postupujte stejně jako v předešlém případě – aviváž a teplá voda.

 

Potahy v autě


Objevil se na sedadle v autě flek? V aviváži máte skvělého trik, jako skvrnu odstranit. Smíchejte ji s teplou vodou v poměru 1: 4 a vyčistíte znečištěné místo.

 

Koupelna


Pokud chcete, aby Vaše dlaždičky získaly nepřekonatelný lesk a vypadaly skutečně jako nové, smíchejte aviváž s vodou v poměru 1: 2 a potom očistěte čistým hadříkem.

 

Podlaha


Aviváž rozzáří i Vaši plovoucí nebo PVC podlahu. Stačí, když ji přidáte do teplé vody namísto běžného prostředku na mytí podlah. Ztracený lesk je zpět jako lusknutím prstu.

 

Zaseknutý zip


Pokud se Vám zasekl zip, sáhněte opět po aviváži. Stačí, když nakapete několik kapek přímo na zip a pomalu ho rozpohybujete.

 

Staré tapety


Pokud plánujete nové tapety, ale máte strach, že se budou kousky starých tapet trhat a oddělovat jen velmi těžko, tento trik se vyplatí znát. Namíchejte si směs aviváže a vody v poměru 1: 1, přelijte do láhve s rozprašovačem a nastříkejte na tapety. Nechte chvíli odstát a pak půjde strhávání tapet jedna radost.

 

 

 

 

Aby byl korpus na dort nadýchanější, nahradíme lžíci mouky, škrobem Solamylem.



Tvarohovou nádivku na koláče dáváme na těsto, které na povrchu poprášíme moukou. Tak těsto nezvlhne od měkkého tvarohu a dobře se propéká.



Těsto se na ruce nepřilepí, když si je před začátkem práce potřete jedlým olejem.



I staré kvasnice se dají oživit, když je rozdrobíte na jemno v misce a jemně posypete moučkovým cukrem.



Příliš tekutou nádivku, která z buchet či šátečků vytéká, je potřeba zahustit. Švestková povidla můžete zahustit strouhaným perníkem, do tvarohové nádivky přidáme lžíci vanilkového pudinku a do marmelády lžičku škrobové moučky.



Přeslazené těsto na koláč zachráníme, když do něho přidáme trochu jablečného octa nebo čerstvou citrónovou šťávu.



Nechcete-li, aby tmavé těsto v mramorové bábovce bylo suché, přidejte místo kakaa trochu Nutely.



Aby se tvarohové, bramborové, těsto při přípravě nelepilo na ruce i na vál, stačí při válení do něj přidat trochu škrobové moučky.

 


Zbudou-li nám bílky, nalijeme je do mikrotenového sáčku a dáme do mrazáku. Když je budeme potřebovat, dáme je v lednici rozmrazit. Jde z nich ušlehat krásně tuhý sníh.



Pečící papír je občas "nepoddajný" - aby se lépe přizpůsobil jakémukoli tvaru, stačí jej před použitím celý pomačkat a pak znovu narovnat. Budete překvapeni, jak snadno se s ním bude nyní pracovat.



Široké čokoládové hoblinky si vytvoříte docela snadno škrabkou na zeleninu nebo kráječem na sýr.

 

Rychleji obalíme, když si do jednoho mikroténového sáčku vsypeme hladkou mouku, do druhého jemnou strouhanku. Připravené houby vložíme do sáčku s moukou a párkrát převrátíme, potom je namočíme do rozšlehaných vajec a hned přesuneme do sáčku se strouhankou. Sáček přidržíme nahoře i dole, několikrát jej převrátíme a máme obaleno, můžeme smažit.



Kakao, které přidáváme do moučníku bude tmavší, když ho zalijete horkým mlékem.



Voňavý trojobal na kuřecí či vepřové řízky získáme, když do strouhanky na trojobal přisypeme např. grilovací koření, bazalku nebo směs bylinek.


Nadýchané a chutné těstíčko na obalování řízků (z vejce, hladké mouky, mléka, soli) získáme, když doněj přidáme prášek do pečiva.


Aby kuřátko bylo krásně křupavé, stačí ho během pečení párkrát potřít černým pivem.

 


Tvrdý sýr nejlíp nastrouháme, když struhadlo lehce potřeme olejem.



Zbudou-li nám chlebíčky a jednohubky do druhého dne, dáme je do lednice přikryté čistou navlhčenou utěrkou. Budou chutnat jako čerstvé.


Když jsou banány přezrálé, rozmačkáme je vidličkou a vmícháme  do sypké směsi na  koláč. Koláč je pak jemný a kyprý.



Zrnka rýže si zachovají pěkný tvar, když při dušení vložíte mezi pokličku a hrnec utěrku. Ta stoupající páru nasává a voda nekondenzuje.



Potřebujete usmažit najednou více karbanátek


Položte je na pomaštěný plech a zapečte v troubě. Spotřebujete méně tuku a karbanátky budou dokonce ještě chutnější.

 

Obalte plátky jablek v mouce a jablečná žemlovka bude krásně nadýchaná.

 

Nápad přidat trochu vanilky do zeleninového salátu se může zdát podivným, ale je to skutečně skvělý tip.

 

Zkušené hospodyňky umí najít dobré využití i pro pivo. Spolu se sójovou omáčkou tvoří vynikající dvojici na marinádu pro maso. Nebo stačí jen malé množství tmavého piva k dušené zelenině a vaše jídlo dostane jemnější chuť.

 

Pokud se vám při pečení připéká vrchní část koláče, přikryjte ho alobalem.

 

Pokud si chcete připravit skvělou nádivku, přidejte do masa jemně nastrouhanou cibuli nebo pár syrových brambor.

 

Hovězí maso bude měkké, pokud ho budete marinovat v majonéze přibližně 30 minut před přípravou.

 

Aby lilek nebyl hořký, nakrájejte ho, osolte a nechte vypotit. Pak lilek opláchněte studenou vodou.

 

Mandle si nejlépe očistěte tak, že je namočíte do vroucí vody na 3 minuty a následně je dáte do studené vody.

 

Chcete-li získat dokonale vyšlehanou smetanu, přidejte do ní během šlehání vaječný bílek.

 

Pro intenzivnější vůni kávy si do mleté kávy přidejte i špetku soli.

.

 

CUKR

 

Cukr se dá použít i jinak než na vaření

Udrží déle čerstvé řezané květiny


Do vázy nalijte asi jeden litr vlažné vody, přidejte 3 lžičky cukru a 2 lžíce octa, zamíchejte a vložte květiny. Cukr živí stonky, zatímco ocet zastaví tvorbu bakterií.
Díky cukru mohou vaše kv
ětiny vydržet déle čerstvé.


 

Umí vyčistit mlýnek na kávu a koření


Nasypte 1/4 šálku cukru (krystal nebo krupice) do kávomlýnku nebo mlýnku na koření a nechte jej běžet několik minut. Zapomeňte na rozebírání na díly, veškerý nahromaděný maz díky cukru zmizí. Jen pamatujte na to, že po čištění musíte cukr z mlýnku vysypat.

 

Udrží čerstvé pečivo


Do vzduchotěsné nádoby na pečivo nebo do chlebníku přidejte několik kostek cukru.

 

Odstraní špínu z rukou

 


Smíchejte 1 lžíci olivového oleje s moučkovým cukrem na pastu a rozetřete ji po celých rukou. Výsledkem budete překvapeni – ruce budou čisté a regenerované.

 

 

Pomůže na spálený jazyk


Byli jste nedočkaví a vypili rychle horkou kávu? Položte si na jazyk kostku cukru a cucejte. Po chvíli se vám uleví.

 

Zbaví zahradu háďátek

 

Stop škůdcům, Háďátka jsou hlístice – škůdci kořenové zeleniny, ale napadají i okurky, rajčata, polní a okrasné rostliny. Jde o ploché „červy" dlouhé okolo 1–2 milimetrů. Přezimují hlavně ve sklenících. Na jaře se líhnou larvy, některé zůstávají ve výhoncích a další se stěhují ke kořenům. Napadená rostlina chřadne a kořeny se deformují.
Jestliže vytáhnete ze záhonu zeleninu s hrbolatými ko
řeny, máte co do činění se škodlivým zahradním červem. Posypte rostliny a půdu kolem nich hrstí cukru, čímž ničemu neublížíte, jen hlístici vytvoříte nepřátelské prostředí. Hrst cukru si dokáže poradit s nepříjemnými škůdci.


 

Nahradí mucholapku


Smíchejte dva díly cukru s jedním dílem vody a uvařte sirup. Dejte ho vychladit, potom ho nalijte do keramické misky, kterou umístěte venku na zahradní stůl nebo na okenní parapet. Lepící směs se bude chovat podobně jako mucholapka. „Každý přírodní lapač je ekologický, šetří životní prostředí, působí bez chemikálií a hubí obtížný hmyz humánním způsobem,"říká Lenka Pánková z klubu ochránců přírody.

 

Zaplaší lezoucí hmyz


Ačkoli cukr škůdci přímo milují, spolu s práškem do pečiva se z něj stává jejich nejhorší nepřítel. Na jeden sáček kypřicího prášku počítejte se dvěma lžícemi cukru, smíchejte v misce a posypte tím všechna místa, kde máte podezření, že škodlivý hmyz leze. Opakujte podle potřeby.



Odstraní skvrny od trávy

 


Z cukru a teplé vody zamíchejte hustou kašičku a tu naneste přímo na skvrnu. Nechte jednu až dvě hodiny působit, a pak oděv běžným způsobem vyperte.

 

 

 

Srazila se vám omáčka

 

Sraženiny ve smetanové omáčce nebo polévce rozpustí špetka prášku do pečiva. Je však třeba prášek do pokrmu rozmíchat okamžitě a během varu. Zkuste a uvidíte, že to funguje.

 

 

Bramboráky

 

budou po upečení křupavé, když do těsta přimícháte lžíci solamylu a trochu strouhanky.

 

 

Tvarohový koláč

 

opět jinak - do tvarohu přimíchejte kelímek smetanového vanilkového jogurtu, koláč se bude přímo rozplývat na jazyku

 

 

Kosti na polévku

 

Chcete-li vylepšit chuť a barvu polévek, opečte v troubě kosti ze kterých se chystáte dělat vývar. Teprve po té je vložte do vody a vařte.

 

 

Křupavé řízky

 

Řízky usmažte klasicky v trojobalu. Pak je narovnejte do pekáče, celé polijte smetanou ke šlehání a zapečte v troubě. Kůrčička bude krásně křupavá.

 

Krásné žluté koláče

 

Pro krásně žluté koláče stačí přimíchat při zadělávání těsta půl balíčku vanilkového pudinku rozmíchaného v troše vlažného mléka. Barva a chuť koláčů vás mile překvapí.

 

Zavářka

 

Je vám líto vyhodit zbylou rýži nebo těstoviny? Staí je dát do mikrotenového sáčku a zamrazit. Zavářku do polévky tak budete mít stále po ruce a žádné potraviny nepřijdou na zmar.

 

Pečení z listového těsta

 

Pečení šátečků či jiného pečiva z listového těsta, před pečením je na několika místech propíchněte vidličkou. Pečivo z listového těsta bude nádherně nadýchané.

 

Dlouho vláčný piškot

 

Piškotové těsto zůstane déle vláčné, když do něj nakonec přidáte malé množství oleje ne­bo rozpuštěného másla.

 

 

Ovocný voňavý piškot

 

Když při přípravě piškotového těsta na moučníky místo vody použijete ovocný džus, získá neodolatelnou vůni.

 

Mleté ořechy

 

Pokud k pečení melete ořechy nebo mandle na kuchyňském robotu, přidejte ke každé várce ořechů dvě lžíce pískového cukru. Ořechy budou pěkně umleté a ne kašovité.

 

Ovocné knedlíky

 

Ovocné knedlíky budou chutnější pokud přidáte do vody ve které je vaříte trochu rumu nebo vanilkového cukru.

 

 

Drobenkový koláč

 

Když drobenkový koláč po upečení potřete trochou smetany nebo šlehačky, bude drobenka příjemně šťavnatá.

Když do drobenky přidáte med, bude křupavější.

 

Tvaroh na koláče

 

Tvarohovou nádivku na koláče dávejte na těsto, které navrch poprášíte moukou. Tak těsto nezvlhne od měkkého tvarohu a dobře se propéká.

 

 

Připálený hrnec

 

Do připáleného hrnce nalijte pravou coca-colu tak, aby byla spálenina zcela zaplavena. Po té vařte - uvidíte, jak jde připálenina snadno dolů.

 

 

Pikantní řízky

 

chuť řízků vylepšíme, když je před obalováním potřeme rozetřeným česnekem nebo pikantní hořčicí

 

Mleté maso

 

lépe se spojí a bude šťavnatější, když přidáme 1 velkou nastrouhanou syrovou bramboru

 

Palačinky

 

budou krásně nadýchané, když do těsta přidáme sodovku nebo 2 lžičky rumu a těsto necháme asi 1 hodinu odpočinout

 

 Křupavá pečeně

 

když chceme mít křupavé kuře, kachnu nebo husu, potíráme ji při pečení černým pivem