Štýrské knedlíky – Kašpárek

 

Ingredience: ½ kg vařených brambor, 120g kukuřičného škrobu, 1 celé vejce, 40g dětské krupice, 100g uzeného špeku, 1 menší cibule, sůl, 3 staré housky.

 

Postup: najemno nakrájenou cibuli a špek lehce orestujeme. Uvařené brambory pomeleme, přidáme škrob, krupici, sůl, vejce, na kostičky nakrájené housky a teplou orestovanou cibuli se špekem. Vše rukou hodně dobře promícháme a necháme tak 7 minut odpočinout, aby houska natáhla tuk a byla vláčná. Z těsta uděláme cca 6 větších knedlíků velikosti tenisového míčku. Až je budete dělat, namočte si ruce ve vodě a knedlíky pořádně pomačkejte, aby byly hladké. Nenechávejte dlouho stát a hned vařte cca 10 minut, poté je vložte do misky, kde máte rozpuštěné sádlo a promíchejte, budou krásně lesklé a vláčné. Používám k omáčce a masu na šťávě.

 

Rychlé houskové knedlíčky

 

Ingredience: 4 housky,125ml mléka, 1-2 vejce, 2 lžíce polohrubé mouky, špetku muškátového oříšku, sůl.

 

Postup: housky nakrájíme na malé kostičky a přelijeme mlékem. Necháme nasáknout a pak je rozetřeme na kaši, přidáme vejce, sůl, muškátový ořech, mouku. Polévkovou lžící nabereme směs a pomoučenýma rukama uděláme knedlíček. Vaříme 10 minut a vložíme do misky vytřenou olejem, aby se knedlíčky neslepily. Podáváme všude tam, kde je nějaká omáčka.

 

Bramborové noky

 

Ingredience: brambory s označením B, nebo C, 400g syrové brambory, 400g uvařené brambory, cca 300-350g hrubá mouka, 1/2 kávové lžičky soli, 2 vejce.

 

Postup: syrové brambory nastrouháme na jemno, uvařené brambory rozmačkáme, osolíme, přidáme mouku, vejce a vypracujeme vláčné těsto, nesmí být moc husté. Polévkovou lžící vykrajujeme noky a vaříme v osolené vodě asi 6-7 minut. Po vytažení je vkládáme do misky, kde máme rozpuštěné sádlo. Promícháme a nebudou se lepit.

 

 

Zeleninová rýže

 

Ingredience: hrnek ( 250ml) rýže, 2 hrnky horké vody, půl kávové lžičky soli, 1 lžíce oleje, 250 - 300g nějakou čínskou zeleninu (mraženou) 2 lžíce nakrájené slaniny (špeku), sůl.

 

Postup: rýži vypereme ve studené vodě, nejlépe přes sítko. Dáme okapat. Do varné konvice si nalijte 2 hrnky vody a nechte ohřát na nejvyšší stupeň. Do kastrolku dejte olej, rýži a míchejte aby se nepřipálila asi 5 minut. Přilijte horkou vodu, osolte, promíchejte, přikryjte poklicí a dejte do trouby na 170 °C přibližně na  30až 35 minut. Záleží, jaký druh rýže máte.

 

Zelenina: na pánvičku dejte slaninu a nechte ji vysmahnout, přidejte mraženou zeleninu, sůl a restujte. Když se začne připalovat, podlijte 2 lžícemi vody a ještě poduste do změknutí. Hotovou rýži promícháme vidličkou, přidáme zeleninu a znovu promícháme. Podáváme k pečenému kuřeti a podobně.

 

 

 

 

Krokety

 

Ingredience: 500g uvařených brambor, 3 žloutky, sůl, 100g hladké mouky

 

Na obalení: hladkou mouku, vejce, strouhanku.

 

Postup: brambory  nastrouháme  na jemném struhadle, přidáme všechny suroviny a zpracujeme.  Spojí se vše velice rychle. Moc těsto nemačkáme, čím déle s ním pracujete, tak je řidší. Když máte hotovo, vyválejte si váleček o průměru cca 2 cm, nakrájejte na stejné kousky, z kterých uděláte v ruce kuličky, ty obalíte v trojobalu a pomalu smažíme jako řízek ve vyšší vrstvě oleje. Hotové dejte do kastrolku na ubrousek, který nasaje přebytečný olej. Toto množství je asi pro tři jedlíky.

 

Poznámka: těsto nenechávejte dlouho ležet, začne řídnout.

 

 

Karlovarský knedlík 

 

Ingredience: 450g veky, 300ml mléka,100g hrubé mouky, sůl, 2 vejce, 2 lžíce nasekané petrželové natě.

Postup: 3dny starou veku nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Oddělíme žloutky od bílků. Do žloutků vlijeme zbytek mléka , osolíme, přidáme mouku a vidličkou rozšleháme. Z bílků ušleháme sníh. Do nakrájené veky vlijeme těstíčko, přidáme petržel, promícháme a opatrně přidáme sníh z bílků. Potravinářskou fólii potřeme máslem, dáme část těsta, zabalíme do tvaru knedlíku, konce svážeme. Vaříme cca 20 minut.

 

Kyselé zelí, aby nebylo kyselé

 

Můj recept

 

Ingredience: 1kg kyselého zelí, 2 lžíce nakrájeného špeku, 1 lžíce sádla, cukr, sůl, kmín mletý, 1 větší cibule, ½ lžíce hotové jíšky světlé, nebo 2 lžičky Solamylu rozpuštěného v trošce vody.

 

Postup: zelí přesypeme do hustého sítka a dobře propláchneme pod tekoucí vodou. Přendáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a dáme vařit, nesolíme. Nepřikrýváme pokličkou, lépe se odvětrá ze zápachu. Po 40 minutách vaření znovu zelí ocedíme ( necháme si tak 2 dl odvaru).

 

Na sádle opražíme špek, přidáme nakrájenou cibuli, orestujeme a přisypeme zelí. Přidáme odvar, ½ lžíce cukru, sůl, kmín a vaříme tak 15 minut. V zelí by nemělo být moc vody, teď přidáme jíšku, nebo Solamyl a vaříme 2 minutky. Je hotovo. Ochutnat a jen dochutit. Pokud se Vám zdá řídké, přidejte trošku jíšky, nebo husté, přidejte trošku vody.

 

Rýže v troubě

 

Rýže se dá připravit velice rychle a nezabere moc času. 

 

Postup: hrníček, (o obsahu 200ml) rýže nasypeme do misky se studenou vodou a necháme tak 15 min. koupat. Mezi tím si nachystáme kastrůlek a nalijeme  polévkovou lžíci oleje. Rýži dáme do nějakého hustého sítka a ještě propláchneme studenou vodou. Nasypeme do kastrůlku s olejem, promícháme a teprve dáme na oheň. Zahříváme asi 5 min. Do varné konvice nalijeme dva hrníčky (400ml)vody a dáme vařit. Vařící vodou přelijeme rýži, osolíme, přikryjeme poklicí a vložíme do trouby vyhřáté na 180st, na 30 až 40 min. Záleží, jakou máte rýži. Parbolied potřebuje 40 minut.

Toto množství stačí pro dva větší jedlíky. Pamatujte si, jeden hrníček rýže, dva hrníčky vody. Dva hrníčky rýže, čtyři hrníčky vody atd.

 

Rýže v mikrovlnce

 

Postup: 220 g rýže propláchněte ve studené vodě a nasypte do větší mísy, osolte, přidejte polévkovou lžící oleje a zalijte vařící vodou 550 ml. Zakryjte a vařte na 100 % 3 minuty. Snižte na 50 % a vařte 12 minut. 1 x promíchejte a nechte v mikrovlnce stát přikryté ještě 15 min. Je hotovo.

 

Brambory se sýrem

 

Ingredience: brambory - 200 gr sýru eidam - 250 ml smetany ke šlehání - 5 stroužků česneku - pepř - sůl

 

Postup: do zapékací  misky nakrájíme syrové brambory na tenké plátky, osolíme (opatrně, bude tam sýr) nakrájíme česnek, opepříme a přidáme nastrouhaný sýr. Vše dobře promícháme, zalijeme smetanou a vložíme do vyhřáté trouby na 180 st. Nepřikrýváme. Pečeme asi 45 min. Brambory použijeme typ - B-, nebo - C-. K těmto bramborám stačí osmažit kousek uzeniny, nebo vajíčko. 

 

Jednoduchý bramborový knedlík - nejlepší - vařím už x let

 

Ingredience: 1 kg vařených brambor – 150gr hrubé mouky – 150gr – dětské krupice – 2 vejce – sůl

 

Postup: uvařené a dobře vychlazené brambory nastrouháme najemno na struhadle. Jde to velice dobře. Přidáme vejce, sůl a mouku s krupicí. Mouku s krupicí si nejdříve promíchejte zvlášť v misce a pak teprve přisypte k bramborám. Zpracujte v těsto. Netrvá to dlouho. Jak těsto nebude mít praskliny je hotovo. Vytvarujte šišku a rozkrojte na 6 dílů. Já dělám kulaté knedlíky, protože se vejdou do každého hrnce. Jsou to kouličky v průměru 7 cm. Dejte do vařící osolené vody a vařte 20 min. Po vytažení propíchněte aspoň třikrát špejlí. Je hotovo.

 

Strouhankové knedlíky

 

1/2kg strouhanky, 1/2lt mléka, 2 vejce, muškátový ořech, sůl. Všechny suroviny smícháme a propracujeme ve tvárné těsto. Tvoříme kuličky 3cm a vaříme 7 minut. Používám místo těstovin.

 

·

  Bramborová kaše 5x jinak.

 

S olivami: asi 75g zelených oliv plněných papričkou nakrájíme na kousky nebo na kolečka a vmícháme do hotové bramborové kaše.

 

*S červenou cibulí: červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Krátce osmahneme na rozehřátém oleji nebo je zalijeme horkým olejem a necháme asi 10 minut  marinovat. Pak cibulku zamícháme do kaše.

 

* S kaviárem a křenem: do hladké kaše opatrně přimícháme 1 lžíci červeného kaviáru, 1 lžíci strouhaného křenu ( může být i nakládaný ) podle chuti najemno posekaný kopr.

 

*  S pestem a bylinkami: asi 60g piniových jader orestujeme na suché pánvi. Spolu se 2 lžícemi pesta (pesto je pasta z bazalky, česneku, piniových oříšků, olivového oleje a sýru, obvykle parmazánu) je zamícháme do kaše. Kaši ozdobíme bylinkami.

 

*  S chilli a česnekem: jeden stroužek česneku prolisujeme. Chilli papričku podélně nařízneme a odstraníme semínka, dužinu nadrobno nakrájíme. Obojí podusíme. Asi 75g  pikantní papriky ( ze sklenice ) rozmixujeme a společně s česnekem a chilli zamícháme do kaše.

 

Šťouchané brambory

 

Vařené brambory B - C, cibule, pórek.

Nakrájenou cibuli osmažíme na tuku, přidáme nakrájený pórek a podusíme tak 8 minut, přidáme do brambor a prošťoucháme.

 

Halušky, bramborové noky

 

Ingredience: 1 kg syrových oloupaných brambor, 25g soli, 125g hladké mouky, 125g hrubé mouky, 1 rovná čajová lžička kypřícího prášku.

 

Postup: brambory umeleme, nebo nastrouháme na jemném struhadle, osolíme a přidáme namíchané mouky s kypřícím práškem. Můžeme zavařovat do osolené vařící vody. Vaříme  po vyplavání nahoru asi 8-10 minut. Abych nemusela noky dělat z prkénka, nebo lžičkou, pořídila jsem si struhadlo na halušky. Výborná věc.

 

 

 

 

 

 

Brambory ke všemu

 

Ingredience: ½ kg vařené brambory, 1 lžíce špeku, 2 mladé cibulky, 100g škvarků

Brambory uvaříme v osolené vodě, nakrájené na menší kousky.

Postup: na špeku opražíme nakrájenou cibulku, přidáme překrojené škvarky, ( pokud jsou velké) orestujeme, přidáme brambory, promícháme, trochu pomačkáme a znovu orestujeme cca 7 minut a je hotovo.

 

 

Nudlové strouhání,  jako příloha

 

Ingredience: 3 vejce, 400g hrubé mouky, sůl.

 

Postup: smícháme suroviny a vypracujeme tuhé těsto. Nastrouháme na hrubém struhadle, necháme rozložené, aby oschlo. Vkládáme do vařící vody a vaříme asi 4 minuty, ocedíme a omastíme. Podáváme k masu i omáčce.

 

Bramborový knedlík

 

Ingredience:6 větších syrových brambor, 5-6 rohlíků, sůl.

 

Postup: Brambory nastrouháme jako na bramborák, přidáme rohlíky nakrájené na kostičky a osolíme. Vypracujeme tuhé těsto, které necháme aspoň 20 minut odpočívat. Rohlíky musí nasáknou vodu z brambor. Pak tvoříme kulaté knedlíky a vaříme 15 minut.

 

 

Šunková rýže

 

Šunku nakrájíme na kostičky,(množství si určíte) osmažíme na tuku, přimícháme do uvařené rýže a je hotovo. Podáváme k masu.

 

Brambory se šlehačkou

 

Ingredience: 600g syrových brambor, 400ml smetany ke šlehání, 2 vejce, sůl, bílý pepř.

 

Postup: oškrábané brambory nakrájejte na tenké plátky 2 až 3 mm, dejte do pekáčku. Smíchejte šlehačku, vejce, sůl, pepř a pořádně našlehejte ruční metlou, nalijte na brambory a promíchejte. Pečte přikryté  45  až  1 hodinu na 170°C.