Anketa

Kupujete hotové pomazánky?

Ano
20%
20%
19%
Počet hlasů: 935

 

 

 

 

 

 

 

Přísloví

 

I ty nejkrásnější nohy někde končí. Tuwin

Ničím nestárne člověk více, než neustálým myšlením na to, že stárne. Lichtenberg

Stáří je nádherné pokud jsme se neodnaučili začínat. Buber

Národ, který nezná svou minulost se odsuzuje k tomu, aby ji znovu prožil. Unamuno

Bolest druhých nám pomáhá nést naši vlastní. Goethe

Mladí nacházejí zálibu v oblékání, staří v jídle. Čínské přísloví

Když nám neštěstí kouká do oken, přátelé tam ani nemrknou. Německé přísloví

Kde je mnoho pláče a málo smíchu, mnoho hádek a málo práce, mnoho nadávek a ještě více návštěv, tam je v domě špatná žena. Orientální přísloví

Hloupý  říká co ví, moudrý ví, co říká. Židovské přísloví

Když se lékař zmýlí, hned svůj omyl pochová. Židovské přísloví

Lidé vždy říkají, že jsou horší časy. Ale časy jsou vždy stejné, jenom lidé se zhoršili. Neznámý autor

 
I když se kámen ve zlato promění, ani pak ještě nejsou lidé spokojeni. Čínské přísloví

Štěstí je, ve smíření s tím co už nelze změnit. Marplová

 

 

 

 

 

 

 

Cibulová pomazánka s vejci

 

Ingredience: 4 vejce, 2 velké cibule, 50g šunky, 1 kostka droždí, sůl, pepř, mletý kmín, petrželová nať, sádlo.

 

Postup: nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle spolu s nakrájenou šunkou, přidáme droždí a osmahneme. Přidáme vejce, špetku kmínu, sůl, pepř a mícháme do zhoustnutí. Podáváme na chlebě.

 

Hovězí pomazánka – nebo vepřová

 

Ingredience: 200 gr hovězí konzervy, 100 gr eidamu, 100 gr majonézy, 100 gr čerstvé papriky, 80 gr cibule, 2 stroužky česneku, pepř, sůl.

 

Postup: maso z konzervy nasekáme najemno, přidáme nakrájené papriky, cibuli, nastrouhaný sýr, česnek utřený se solí. Dobře promícháme a přidáme majonézu.

 

Hermelínová pomazánka

 

Ingredience: 2 Hermelíny, 100 g měkkého salámu, 2 vařená vejce, 1 cibule, 2 sterilované okurky, 100gr tatarky, 100gr majonézy, mletý pepř, sůl.

 

Postup: hermelíny, salám, vejce, cibuli a okurky pomeleme nebo jemně nakrájíme. Přidáme tatarskou omáčku, majonézu a dobře promícháme.

 

 

Tuňáková pomazánka


2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě, 2 lžíce másla, 1 obdélník taveného sýra, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 jemně pokrájená cibule, sůl, citrónová šťáva, dle chuti 2 či více lžiček francouzské  hořčice.


Máslo a tavený sýr vyšleháme elektrickým šlehačem do pěny, přidáme tuňáka bez šťávy  k tomu přidáme, vejce nastrouhané najemno, cibuli, citrónovou šťávu, sůl, hořčici a vše důkladně promícháme.

 

Tvarůžková lahůdková pomazánka


6 vajec vařených natvrdo, 6 koleček tvarůžků, 150g másla, 1 cibulka s natí, 2 lžíce plnotučné hořčice, 4 rajčata,
Tvarůžky pomeleme s vejci a vymícháme nebo vyšleháme s margarínem, cibulkou a hořčicí. Ozdobíme dílky rajčat a zelenou natí. Mažeme na plátky tmavého pečiva.

 

Hanácká pomazánka


1 sklenička sterilovaného zeleninového salátu (Moravanka, Kunovjanka apod.), 100 g měkkého salámu, 100 g tvrdého sýru, 1 pomazánkové máslo bez příchuti 250g.


Zeleninu vysypeme do sítka a necháme okapat ( kdo nemá rád ostré, vyjme feferonku a důkladně zeleninu propláchne pod tekoucí vodou) a společně se salámem a sýrem umeleme na masovém strojku. Vzniklou hmotu přidáme do pomazánkového másla a dobře promícháme. Mažeme na chleby a zdobíme vařeným vejcem.

 

 

Rychlá pomazánka:

 

1 sklenice Moravanky, 300gr gothajského salámu, 250ml tatarky (majonézy)

 

Nebudete věřit, ale tuto pomazánku už dělám 25 let a vždy zmizí jako první.

 

Zeleninu vsypeme do sítka a necháme okapat. Pokud chcete méně ostrou, tak zeleninu propláchněte pod tekoucí vodou.

Zeleninu a salám pomeleme na masovém mlýnku, přimícháme tatarku (můžete dát i majonézu, výborná je z Lídlu " Mikádo") a je hotovo. Upozorňuji na feferonku, měla by se vytáhnou.

 

Vaječná pomazánka

 

 4 vejce na tvrdo,2 stroužky česneku, 100 g majolky( nebo majonézy), špetku pepře a soli.

 Vejce nastrouháme na struhadle a přimícháme ostatní suroviny.

 

Pomazánka z uzené makrely

 

1 uzená makrela, 2 sýry Lučina, sardelová pasta, 1 lžíce mléka, sůl.

Sýry utřeme s mlékem a sardelovou pastou a vmícháme jemně nasekanou makrelu.Podle chuti přisolíme.

 

Pomazánka ze sádla

 

 200 g sádla, 3 stroužky česneku, majoránku, sůl, špetku pálivé papriky.

Sádlo mírně rozpustíme, přidáme najemno nasekaný česnek, papriku, sůl, majoránku a řádně zamícháme. Dáme do lednice ztuhnout. Hodně dobrá.

 

Pomazánka co dům dal

 

Dne 5.4.2015 jsem udělala pomazánku na chuťovky.

 

Ingredience: 200g másla, 200gr pomazánkového másla bez příchutě, 1 tavený sýr 50gr, 2 kávové lžičky hořčice, sůl, pepř. Dále jsem si připravila: 1 ryby v oleji 170gr, 2 stroužky česneku, 1 malou cibuli nasekanou opravdu najemno. Jestli Vám zůstalo trochu majonézy, bude se hodit.

 

Máslo by mělo mít pokojovou teplotu. Pomazánkové máslo také vytáhneme aspoň hodinu před použitím. Ryby vytáhneme z oleje a vidličkou rozmačkáme.

 

Postup: nejdříve se snažíme umíchat máslo se špetkou soli, ono se trošku napění a lépe se smíchá s dalším. Pak přidáme postupně pomazánkové máslo, hořčici, pepř. Máme nadýchanou hmotu, rozdělíme ji na dvě poloviny, do jedné přimícháme rozmačkaný česnek a 2 lžíce majonézy. Do druhé poloviny přidáme rozmačkané ryby s 1 lžičkou oleje z ryb.

 

Je hotovo. Můžete udělat změnu, do celé hmoty dejte ryby, cibuli a majonézu.

 

 

 

Salámová pomazánka


Ingredience: 250 g měkkého salámu (Junior), 5 natvrdo uvařených vajec, několik kyselých okurek,100g másla, hořčice, sůl.


Postup: máslo trošku našleháme se solí, přidáme salám a okurky nakrájené na kostičky, nasekané vejce, hořčici a dobře promícháme.

 

Pomazánka z uherského salámu


Ingredience:100 g másla, 100 g uherského salámu, 150 g sýra ementál, 1 cibule, 2 zelené papriky, 2 vejce, petrželka, sůl.


Postup: máslo trochu osolíme a utřeme do pěny. Salám, ementál a cibuli umeleme na masovém strojku a zamícháme do připraveného másla. Nakonec přimícháme drobně nakrájené papriky.




Pomazánka z vaječných žloutků


Ingredience:150 g másla, 20 g plnotučné hořčice, 4 vejce, 100 g cibule, sůl, pepř, pažitka na ozdobu.

Uvařená vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky rozmačkáme vidličkou a bílky jemně nasekáme, nebo tyčovým mixérem rozdrtíme.


Postup: máslo našleháme se solí, přidáme hořčici, žloutky, bílky, jemně nakrájenou cibuli, osolíme, podle chuti opepříme. Vše zlehka promícháme.


Pomazánka ze sardinek


Ingredience: 1 sardinky v oleji, 120 g másla, 1 malá cibule, 1 sterilovaná okurka, citronová šťáva, sůl, worchester.


Postup: máslo utřeme do pěny se solí, sardinky rozmačkáme vidličkou i s olejem. Cibuli a okurku nakrájíme na jemno, přidáme do sardinek a vše přidáme do másla. Zakapeme citronovou šťávou a dochutíme worchestrem. Dobře promícháme.


Pomazánka ze škvarků


250g  čerstvých škvarků, 2 natvrdo vařená vejce, 1 malá cibule, hořčice, sůl.


Škvarky umeleme na masovém strojku, přidáme na drobné kostičky krájená vejce a drobně krájenou cibuli. Promícháme, ochutíme hořčicí a osolíme.

 

Rychlé pomazánky

 

č.1)  Ingredience: 3 natvrdo uvařená vejce, 50g šunky, 10g pažitky, 80g majonézy

Vajíčka se šunkou jemně posekáme, přidáme najemno nasekanou pažitku a přimícháme majonézu. Zdobíme kolečkem vajíčka a pažitkou.

 

č.2)  Ingredience: 200g vařeného, nebo pečeného masa, 100g majonézy, na zdobení 1 sladkokyselá okurka, malá cibule.

Maso pomeleme, přimícháme majonézu, osolíme a okyselíme podle chuti. Zdobíme okurkou a cibulí.

 

č.3)  ingredience: 200g játrové paštiky smícháme se 100g majonézy, dobře rozmícháme a podle potřeby dosolíme. Zdobíme zeleninou, podle toho co máme, rajčata, okurky, papriku.

 

č.4)  Ingredience: 100g másla, 1 sardinky v oleji, 1 malá cibule, citronová šťáva, hořčice, sůl.

Měkké máslo utřeme vařečkou se solí do pěny. Sardinky vidličkou dobře rozmačkáme, cibuli nakrájíme najemno a přidáme k máslu. Dobře promícháme, přidáme lžičku hořčice a citronové šťávy.

 

č.5)  250g tvarohu- ve vaničce, 150g zakysané smetany, sůl, 2 stroužky rozetřeného česneku, špetku pepře, 1 kávovou lžičku nasekané pažitky a petrželové natě, špetku bazalky a rozmarýnu. Můžete bylinky pozměnit.

 

Postup: tvaroh dáme do misky, přidáme zakysanou smetanu a ostatní koření. Promícháme a je hotovo.