Polévky

 

 

 

 

 

Jarní kedlubnová polévka

 

Ingredience: 4 mladé kedlubny, 1 litr vody, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 dl zakysané smetany, 4 vejce na tvrdo uvařené, sůl, kopr na ovonění

 

Postup: Oloupané kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle. Máslo rozpustíme a kedlubny na něm podusíme cca 5 minut. V trošce studené vody rozmícháme mouku, nalijeme na kedlubny, promícháme a zalijeme zbytkem vody. Vaříme do změknutí, přidáme nasekaný kopr a zjemníme smetanou. Polévku prohřejeme. Vejce nakrájíme na talíř a přelijeme polévkou. Polévku můžeme zjemnit tyčovým mixerem.

 

 

 

 

Rychlá polévka z jelítka

 

Ingredience: 1 jelítko, 1 polévková lžíce nakrájeného špeku, 1 malá cibule, sůl, pokud máte někde v mrazáku trochu uvařené rýže, 1 ¼ l vody.

 

Postup: do hrnce dáme rozkrojené sloupnuté jelítko a zalijeme vařící vodou. Necháme rozvařit. Na pánvičku dáme trošku sádla a nakrájený špek, orestujeme a přidáme drobně nakrájenou cibuli, osmažíme do zlatavé barvy( nesmí ztmavnout). Osmaženou cibulku i s tukem přidáme do polévky, přisypeme rýži a osolíme dle chuti. Kdo máte rádi, dejte na talíř malou lžičku utřeného česneku a zalijte polévkou.

 

Pokud máte rádi jitrničky, udělejte si polévku stejným způsobem. Je také výborná a rychlá.

 

 

Čočková polévka s bramborem svačinková

 

 

Ingredience: 100g čočky, 100g brambor, 100g celeru, 1 cibule, ½ čajové lžičky majoránky, 2 stroužky česneku, 1 lžíce sádla, 1 lžíce hladké mouky, 4 menší brambory, sůl.

 

Postup: čočku probereme, propláchneme studenou vodou, nasypeme do kastrolku, zalijeme 1 litrem studené vody, necháme máčet ½ hodiny a pak vaříme v té samé vodě další ½ hodinu.  V jiném hrnci rozpustíme sádlo, přidáme najemno nakrájenou cibuli, orestujeme asi 2 minutky a zasypeme moukou. Osmažíme do zlaté barvičky, přilijeme 1 ½ litru studené vody, dobře promícháme, aby se neudělali hrudky. Necháme vařit nejméně ½ hodiny. Po ½ hodině přidáme do vařící mouky brambory nakrájené na malé kostičky, celer nastrouhaný na hrubém struhadle, osolíme a vaříme do změknutí brambor. Po uvaření přidáme uvařenou čočku i s vodou, dosolíme, přidáme majoránku, rozmačkaný česnek, promícháme a baštíme.

 

 

Houbová polévka z růžovek svačinková

 

Můj recept

 

Ingredience: 1kg očištěných růžovek, cca 2lt vody

 

Základ na polévku: 1 lžíce sádla, 1 cibule, 3vrchovaté lžíce hladké mouky, 1 lžíce pokrájené slaniny, 1 stroužek česneku, sůl, na špičku nože pepře, majoránky, mletého kmínu, 1 vrchovatá lžička sladké papriky, 1 lžíce octu, cca 2lt studené vody.

 

Postup: očištěné a na proužky nakrájené růžovky zalijeme 2 lt studené vody a dáme vařit na ½ hod. Po uvaření scedíme, propláchneme studenou vodou a dáme bokem. Vývar nenecháváme.

 

Než se uvaří hříbky, do jiného kastrolu dáme sádlo, slaninu, orestujeme, přidáme cibuli, podusíme 3 minutky, přidáme papriku, promícháme, přidáme mouku, orestujeme a zalijeme postupně studenou vodou, dobře mícháme, aby se neudělali žmolky. Bude lepší, když si kastrol sundáte z ohně. Osolíme, přidáme pepř, majoránku, mletý kmín a za občasného míchání vaříme nejméně ¾ hod. Poté přidáme uvařené hříbky, propasírovaný česnek, 1 lžíci octu, dosolíme a cca 15 minut povaříme. Můžete použít kousek masoxu na dochucení (já nepoužívám). Pokud se vám bude polévka zdát příliš hustá, přilijte trochu horké vody. Tuto polévku můžete dělat pouze z takových hřibů jakou jsou růžovky, holubinky, žampióny a pod, ne ze suchohřibů.

 

 

 

Hrstková polévka

 

Ingredience:  3 polévkové lžíce kořenové zeleniny, 3 polév. lž hrachu, 3 pol. lž. krup, 3 pol. lž čočky, 3 pol. lž. fazolí, 1 pol. lž. hladké mouky, 1 pol. lž. sádla, sůl, 1 cibule, majoránka, mletý pepř, 1 lt vody.

 

Postup: luštěniny zalijeme 1 lt vody a necháme do druhého dne. Druhý den přidáme kroupy a vaříme do změknutí asi 1 ¼  hod v té samé vodě. Asi 30 min před dovařením přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a jíšku připravenou ze sádla, cibule a mouky, dobře promícháme a za občasného promíchání dovaříme. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a máme hotovo.

 

Jíška: na sádle osmažíme na jemno nakrájenou cibuli do zlatova, přidáme mouku, orestujeme a vlijeme do polévky.

 

Uzená polévka

 

Ingredience: 1 kg uzených žebírek, 1 vejce, 100g strouhaného křenu, 1 čajová lžička plnotučné hořčice, sůl.

 

Postup: uvaříme maso, vyndáme, obereme nějakou část masa a vrátíme do vývaru. Přilijeme rozkvedlané vejce, přidáme křen a hořčici, podle potřeby osolíme.

 

 

Pórková s mrkví

 

Ingredience: 250g pórku, 100g mrkve, 300g brambor, polévkovou lžíci sádla, 1 l vody, 2 stroužky česneku, sůl a pepř podle chuti, 2 lžíce smetany, pažitka nebo petržel podle chuti na ozdobu.

 

Postup: všechnu zeleninu si nakrájíme na menší kousky, budeme ji uvařenou mixovat. Na sádle osmahneme nakrájenou mrkev, přidáme nakrájený pórek, česnek a brambory. Přilijeme studenou vodu, nebo můžeme přilít i vývar z kuřete, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Sundáme z ohně, rozmixujeme tyčovým mixerem, nakonec přilijeme smetanu a dochutíme.
Podáváme ozdobené zelenou pažitkou nebo petrželkou. Smetanu můžete také dát každému zvlášť na talíř 1 čajovou lžičku.

 

Dršťková z hlívy ústřičné

 

Ingredience: 300 dkg hlívy ústřičné, 1 cibule, 2 lžíce sádla, sůl, pepř, majoránka, 1 stroužek česneku, 1 menší polévková lžíce sladké papriky, 3 lžíce hladké mouky, 1 l hovězího vývaru ( nebo rozvařený hovězí bujón).

 

Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli (cca 1 minutu), přidáme mouku a minutu restujeme, přisypeme papriku, zpěníme a hned přilijeme vývar. Přidáme nakrájené houby na proužky, sůl, pepř a vaříme doměkka. Nakonec přidáme majoránku a česnek podle chuti. Během vaření můžeme přidat vodu nebo vývar, to podle toho, jak chceme mít polévku hustou.

 

 

Zavářka do polévky

 

Ingredience:1) 1 vejce, 80g hrubé mouky můžete přidat na špičku nože kypřícího prášku

2) 1 vejce  50g hrubé mouky můžete přidat na špičku nože kypřícího prášku

 

Postup: vejce dáme do většího hrníčku, nebo misky, vsypeme mouku, vidličkou promícháme, až vznikne těstíčko.

 

První varianta: těsto je hodně tuhé. Vykrajujeme lžičkou nočky, které házíme přímo do polévky a vaříme v polévce cca 8 minut.

 

Druhá varianta: těsto je řidší, držíme hrníček nakloněný nad polévkou, těsto nahrneme na okraj hrníčku a malou lžičkou ubíráme napravidelné kousky, které padají přímo do polévky. Vaříme cca 8 minut.

 

Cuketová polévka

 

Ingredience: 30g másla, 1 polévkovou lžíci slaniny,100g pórku, ½  mrkve (1 malá), ½  kg cukety už očištěné od semínek, 2 větší brambory, 1 dl zakysané smetany, 1 l vody, sůl a pepř.

 

Cuketu očistíme od měkkého středu a semínek a vše nakrájíme na kostičky kromě mrkve, tu nastrouháme na hrubém struhadle. Je tvrdší než ostatní zelenina.

 

Postup: do hrnce dáme máslo a najemno nakrájený špek, ten opražíme, přidáme nahrubo    nastrouhanou  mrkev, orestujeme, přidáme na kostičky nakrájenou ostatní zeleninu.  
Zalijeme vodou, osolíme, opepříme a přikryté vaříme doměkka. Vše rozmixujeme, přimícháme smetanu a už nevaříme. Podáváme s houskou.

 

Kelová polévka

 

Ingredience: 300g kelu, 1 polévková lžíce sádla, 1 pol lžíce cibule, 1 paprika, 100g rajčat, 1 pol lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 1 ½  litru vody.

 

Postup: kapustu a papriku nakrájíme na nudličky, cibuli nadrobno, rajčata na kousky. Rozehřejeme sádlo, přidáme cibulku a 5 minutek restujeme, zasypeme moukou, opražíme a zalijeme studenou vodou. Dobře rozmícháme, aby nám nevznikly hrudky. Přidáme ostatní suroviny, osolíme a za občasného zamíchání vaříme do měkka.

 

Polévka z masoxu rychlá

 

Ingredience: 1 kostka masoxu, 100g mrazené zeleniny, nudle do polévky, 1 ¼  l vody, sůl.

 

Postup: do teplé vody vložíme kostku masoxu, necháme rozpustit, přidáme mrazenou, nebo čerstvou zeleninu jemně krájenou, nebo mixovanou a vložíme do vývaru, vaříme asi 15 minut. Zvlášť uvaříme nudle a vložíme do hotové polévky.

 

Polévka z párků a brambor

 

Ingredience: 4 párky (vuřty) 1 ¼ l vody, 1 menší cibule, 1 lžička sladké papriky, sůl, 3 brambory, 40g másla, 1 lžíce hladké mouky, zelená petrželka, kousek bujonu-vegety.

 

Postup: v hrnci osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a papriku, přidáme na kolečka nakrájené párky (oloupané) a ještě chvilku osmažíme, zasypeme moukou, znovu osmažíme, zalijeme studenou vodou, přidáme nakrájené brambory na kostičky a vaříme asi 20 minut. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat kousek bujonu.

 

Jitrnicová polévka

 

Ingredience: 2 jitrničky, špetka majoránky, sůl, 1 ¼ l vody, 1 stroužek česneku, ½ kostky masoxu,

 

Postup: do horké vody vytlačíme obsah jitrnic, rozmícháme, přidáme rozetřený česnek, sůl, masox a 5 minut povaříme.

 

Pórková polévka s bramborovou kaší

 

Ingredience: 3 brambory, 50g másla, 300g pórku, 1 žloutek, 1 ¼ l vody sůl,

 

Postup: brambory oloupeme a uvaříme. Přendáme do misky, rozšťoucháme a s trochou horkého mléka umícháme na kaši. Pórek nakrájíme na kolečka a osmažíme na másle. Kaši vrátíme do vývaru z brambor, přidáme pórek, povaříme. Na konec přidáme žloutek rozmíchaný v troše studeného vývaru z brambor.

 

 

Kuřecí polévka rychlá

 

1 litr vody, nebo vývaru, 1 větší kuřecí prso, pórek-10cm, na špičku nože zázvoru, 2 kávové lžičky Vegety, sůl podle potřeby, olej na smažení.

 

Postup: nejdříve dáme vařit vodu, nakrájíme na nudličky prso a na jemné nudličky pórek. Na pánev dáme trochu oleje, rozehřejeme a krátce osmažíme nakrájené maso. Do vařící vody přidáme Vegetu, zázvor a orestované maso. Vaříme asi 15 minut. Po 15 minutách přidáme nakrájený pórek a vypneme. Můžeme servírovat.

 

Polévka z pekingského zelí

 

Ingredience: ½ l neslaného vývaru, 10 malých žampiónů sterilovaných v přírodním nálevu, 1 hrníček (250ml) krájeného pekingského zelí, ½ lžičky Vegety, podle chuti sůl.

 

Postup: hlávku zelí nakrájejte na větší kousky, žampióny překrojte a vše zalijte nesoleným vývarem. Polévku vařte tak 15 minut, přidejte Vegetu a vařte ještě 5 minut. Je hotovo

 

Rajská  polévka  s masem

 

Ingredience: 1 ½ l neslaného vývaru z kostí, nebo masa, 500 g měkkých rajčat, 100g libového vepřového masa, 2 vejce, 1 lžička cukru, 1 lžička Vegety, špetka mletého kmínu, 2 lžíce Solamylu, olej, podle chuti sůl.

 

Postup: maso nakrájíme na malé plátky a osmažíme prudce na oleji až zbělí,přidáme kmín a odstavíme. Do nesoleného vývaru dáme vařit oloupaná na čtvrtky nakrájená rajčata, vaříme asi 10 minut. Přidáme osmažené maso, cukr, Vegetu a Solamyl rozmíchaný v trošce studené vody. Polévku mícháme až do zhoustnutí. Vypneme plyn a přidáme vejce rozšlehaná metličkou a lijeme zvolna kolem hrnce při okraji a už nemícháme, aby vajíčka ztuhla do větších kousků.

 

Žampiónová polévka

 

Ingredience: 1 ½ l nesoleného vývaru, 1 menší konzerva žampiónů v přírodním nálevu, 1 menší pórek, 50 g mraženého hrášku, 2 vejce,  ½ lžičky zázvoru, 1 lžička Vegety, špetka soli, pepř, 3 lžičky Solamylu, 2 lžičky hladké mouky.

 

Postup: ve vývaru krátce povaříme nakrájené žampiony, přidáme mražený hrášek, v trošce vody rozmíchanou mouku se Solamylem a vaříme do zhoustnutí, přidáme nakrájený pórek na tenká kolečka a koření. Když začně polévka vařit opatrně lijeme metličkou rozšlehaná vejce u kraje hrnce kolem dokola a už nemícháme, aby nám zůstali větší kousky vejce. Polévka je hustá.

 

 

Bujón se zeleninou

 

Ingredience: 1 l vývaru, nebo bujónu, 1 žloutek, 50g syrové zeleniny, osmažená houska,

 

Postup: připravíme si vývar, nebo rozpustíme v 1 litru vody bujón. Nakrájíme na kostičky zeleninu. Do mixeru nalijeme asi půl šálku studené osolené vody, přidáme žloutek a zeleninu. Mixujeme asi tři minuty. Do vařícího vývaru vlijeme rozmixovanou zeleninu a vaříme asi 10 minut. Podáváme s osmaženou žemlí nakrájenou na kostičky.

Můžete použít tyčový mixer.

 

Polévka ze zbytků pečeného masa

 

Ingredience: 100g pečeného masa, 100g kořenové zeleniny syrové, 1 kostka masoxu na 1 l vody, 20g tuku, zelená petržel, vlasové nudle.

 

Postup: do mixeru dáme asi ¼ l studené vody, na kousky nakrájenou zeleninu, nakrájené maso a asi 1 minutu mixujeme. Vlijeme do 1 litru vařící vody, přidáme kousek masoxu a vaříme jen 5 minut. Přidáme vařené nudle.

Můžete použít tyčový mixer.

 

Kulajda

 

Ingredience: 300g čerstvých hub, 1 ½ l vody, ½ lžičky kmínu, 600g brambor, 2 dl smetany, 3 vejce, ocet dle chuti, na zahuštění- hotovou jíšku světlou dle návodu, nebo 1 lžíci Solamylu, nebo 1 lžíci Maizeny. Oba tyto škroby se rozpouští v troše studené vody a vlijí se do hotového pokrmu, kde se vaří už jen 3 minuty. Jsou lépe stravitelné, než mouka.

 

Postup: čerstvé hřiby očistíme a nakrájíme na kousky, brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky. Vše dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme do změknutí brambor. Když jsou hotové, přilijeme smetanu a rozmíchaný škrob. Povaříme už jen 3 minutky, vypneme.  Teď přidáme vejce a za stálého míchání je necháme srazit. Podle chuti můžete přidat trošku octu, nic tím nepokazíte.

 

Zeleninová polévka květáková

 

Ingredience: 1 velký květák, 200ml smetany, 1 žloutek, sůl, 20g másla, 1 ¼ l vody.

 

Knedlíčky: 30g másla, 4 lžíce mléka, 1 vejce, 100g strouhanky.

 

Strouhanku polijeme mlékem. Změklé máslo osolíme, přidáme vejce, utřeme a přidáme strouhanku. Tvarujeme malé knedlíčky, které vaříme zvlášť ve vodě asi 5 minut. Ocedíme a vložíme do studené vody, aby zpevnily. Pak je prohřejeme v polévce.

 

Postup: květák naporcujeme a dáme uvařit do 1 ¼ l. Vychlazený umixujeme s trochou vývaru z květáku. Přidáme žloutek, máslo, dosolíme a necháme promíchat. Směs z mixeru přilijeme do zbývajícího vývaru po květáku, přidáme knedlíčky a polévku zahřeje, už nevaříme, nakonec přilijeme smetanu.