Recepty nezařazené

 

 

 

Plněná mini rajčátka

 

Můj recept

Mini rajčata 1 vanička cca 500g

 

Náplň: 200g pomazánkové máslo bez příchutě,90g sýr Lučina, 2 vařená vejce, 2 polévkové lžíce majonézy, cca 60g salámu, sůl, trošku pažitky – můžete nahradit cibulkou.

 

Postup: do misky dáme nakrájený salám, vejce a pažitku. Tyčovým mixerem suroviny rozmixujeme a přidáme pomazánkové máslo, Lučinu, sůl, majonézu a vařečkou vše dobře promícháme.

 

Postup: rajčatům seřízneme vršek. Malou lžičkou vyškrábneme semínka a plníme krémem. Odkrojený vršek položíme zešikma zpět.

 

 

 

 

Špagety se šunkou – recepty z muzejních sbírek

 

Ingredience: 250g špaget, 250g šunky, 100g tvrdého sýru, 40g másla, 2 dl mléka,3 vejce, sůl, pepř.

 

Postup: špagety uvaříme, šunku nakrájíme na kostičky a opečeme na másle. Špagety promícháme se šunkou a nastrouhaným sýrem, vložíme do vymazané zapékací mísy, nebo kastrolku. V mléce rozšleháme vejce a vlijeme na špagety. Dáme do trouby zapéct na 180°C do ztuhnutí vajíček. Podáváme se salátem

 

Zapečené filé s mandlemi -  recepty z muzejních sbírek

 

Ingredience: cca 500g filé, 2 cibule, 1 česnek, 50g oloupaných nakrájených mandlí, trochu vývaru, citron.

 

Postup: rybí filé pokapeme citronovou šťávou a necháme ½ hod uležet. Na másle zpěníme 1 cibuli s česnekem, přidáme mandle, orestujeme, zalijeme vývarem a necháme chvilku povařit. Zapékací misku vyložíme syrovou cibulí, položíme filé, plátky másla a zapékáme v troubě asi 10 minut na 180°C, zalijeme omáčkou a dopečeme cca 25 minut. Podáváme s bramborovou kaší.

 

Bramborák zapečený s mletým masem

 

Ingredience: 1 kg brambor, 2 vejce, 3 stroužky česneku, 1-2 hrsti strouhanky, trochu mléka, majoránku, 1 větší cibuli, 500 g mletého hovězího masa, ( nebo vepřové plecko) olej na smažení, sůl, pepř.

 

Na malý pekáček, nebo zapékací skleněnou mísu.

 

Postup: Brambory oškrábejte a nastrouhejte najemno. Z brambor vymačkejte všechnu vodu, přidejte sůl, majoránku, vejce, utřený česnek, strouhanku, podle potřeby trochu mléka a  umíchejte těsto. Na pánvi nechte zesklovatět nahrubo nakrájenou cibuli, přidejte mleté maso, sůl, pepř a orestujte do vydušení šťávy.

Pekáček vymažte olejem nebo jiným tukem a na dno rovnoměrně rozložte polovinu bramborákového těsta. Na něj rozprostřete mleté maso s cibulí a opět přikryjte druhou částí bramborákového těsta. Povrch uhlaďte a pekáček vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte asi 70 minut. Bramborák nakrájejte na kousky a podávejte se salátem z červeného zelí.

 

 

 

Zázvor

 

Udělala jsem svůj recept, 300g zázvoru, 150g cukru krupice.

 

Nejdříve jsem zkoušela plátky a pak kostky. Plátky se ve finále dost k sobě lepí a proto ty kostky.

Jak připravíme. Zázvor oškrábeme nejlépe škrabkou na brambory – špičatou hranou škrabky to jde velice dobře. Nakrájíme na kostky cca 1cm x 1cm. Já jsem je krájela menší a mám je úplně maličké. Takže raději trošku větší, vařením se zmenší. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou aby byly ponořené a vaříme ½ hod. Vodu slijeme, zalijeme čistou vodou a znovu vaříme ½ hodiny. Opět slijeme vodu. Na pánvičku, nebo širší kastrol dáme kostky zázvoru, zasypeme cukrem a nalijeme jen tolik vody, aby kostky byly ponořené do poloviny. Občas promícháme a hlídáme, až se odpaří voda, trvá to cca 30 až 40 minut, záleží kolik jste dali vody. Až se voda odpaří, rozložíme na tácek, aby kostky neležely na sobě. Necháme do druhého dne oschnout. Už je neobaluji v cukru, jsou dost sladké a přiměřeně ostré.

 

 

Rybí salát

 

Ingredience: 6 kusů lahůdkových matjesů, nebo lahůdkové sledě, 2 lžíce celeru, 2 menší karotky, 1 cibule, 4 sterilované okurky, sterilovaný hrášek podle chuti, 2dl majonézy, 2 plné lžíce zakysané smetany 16%, šťáva z ½ citronu, pepř, 3 kávové lžičky mletého cukru.

 

Dáme vařit: do hrnce s 1 lt vařící vody přidáme 1 lžíci octu, 2 lžíce krystalové cukru, 1 lžička soli, nakrájenou mrkev a celer na jemné nudličky a povaříme 15 minut. Scedíme a necháme vychladit.

 

Postup: okurky, cibuli nakrájíme na drobné kostičky, rybičky na menší kostky, přidáme vařenou zeleninu, hrášek, majonézu, zakysanou smetanu, citronovou šťávu, cukr, pepř a podle chuti sůl. Vše dobře promícháme a podáváme s pečivem.

 

Ingredience můžete měnit podle chuti, třeba sterilovanou kukuřici, petržel místo celeru, přidávám trošku tvrdého sýru a podobně.

 

 

 

Smažená cuketa plněná mozzarelou

 

Ingredience: 2 menší cukety, 2 vejce, 100 ml piva, lžička oleje, sůl, 4 lžíce mouky,
4 lžíce sezamových semínek, 1 mozzarella, oregáno, olej na smažení.

 

Postup: z bílků vyšleháme sníh. Do žloutků vmícháme pivo, trošku vidličkou prošleháme, přidáme mouku, sůl, olej, oregano, sezamová semínka a dobře promícháme, nakonec lehce vmícháme sníh.

 

Cukety pokrájíme na kolečka cca 6mm mezi dvě kolečka vložíme plátek mozzarelly, spíchneme párátkem zešikma, obalíme v těstíčku a smažíme z obou stran ve vyšší vrstvě oleje. Necháme okapat. Podáváme s pečivem a salátem. Lépe se obaluje, když cuketu vezmete do dvou prstů,  namočíte a vložíte do oleje.

 

 

Houby s nočky

 

Ingredience: 5 středních syrových brambor, 1 vejce, 1 cibule, polohrubá mouka podle potřeby, sůl, pepř, sádlo, škvarky cca 150g, 3 hrstě sušených hub, ½ čajové lžičky drceného kmínu.

 

Postup: houby dáme do vody a vaříme cca 30 minut, scedíme, vodu nevylévejte a odložte ji stranou. Na pánvičku dáme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli, orestujeme, přidáme okapané houby a kmín. Za občasného míchání smažte asi 30 minut, přidáme škvarky a ještě prohřejeme. Mezitím nastrouháme brambory na jemném struhadle, přidáme celé vejce, sůl a postupně přisypáváme mouku, dokud těsto nebude husté jako na chlupaté knedlíky. Těsto propasírujeme přes cedník s většími otvory do hrnce s osolenou vařící vodou. Nočky vaříme, dokud nevyplavou na hladinu. Pak je scedíme, přisypeme k houbám a přilijeme trošku vody,  kterou jsme si ponechali z namočených hub. Podle potřeby osolte.

 

 

Houbové  bramboráčky - můj recept

 

Ingredience: 700g syrových hub, 2 uvařené brambory, 1 lžíce Maizeny nebo Solamylu, 2 žloutky, 1 polévková lž hladké mouky, sůl, 1 lžíce sádla, 1 lžíce nakrájené slaniny, 1 větší cibule, pepř, majoránka, 2 stroužky česneku, strouhanka dle potřeby.

 

Dopředu si uvaříme brambory.

 

Postup: sádlo a nakrájenou slaninu dáme do kastrolku a vyškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli, orestujeme, přidáme houby nakrájené na větší kusy, okořeníme a dusíme do měkka. Necháme vychladnout. Na masovém mlýnku pomeleme brambory, česnek, podušené  houby, přidáme žloutky,  škrob, mouku, dobře promícháme, ochutnáme, dochutíme a podle potřeby přidáme strouhanku. Směs musí být  trošku tužší aby se vám placičky nerozjeli, ale na tvarování  si navlhčete ruce. Vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme do zlatova. Směs naberte kopcovitou polévkovou lžící, v ruce udělejte kouličku, vložte do oleje a lžící rozplácněte. Nedělejte větší, nebo se rozpadnou. Obrázek níže. 

 

 

Slezské halušky

 

Ingredience: těsto:500g syrových brambor, 1 vejce, 200g hladké mouky, sůl,

 

Příloha: 250g tučného tvarohu, 250g uzené slaniny, 200ml zakysané smetany tak 16% tuku

 

Postup: brambory nastrouháme na středním struhadle, vymačkáme vodu, přidáme vejce, sůl, mouku a dobře promícháme. Polévkovou lžící těsto nabíráme a druhou lžící sesuneme noček  do vařící vody. Vaříme asi 10 minut. Těsto nesmí být moc řídké, aby se halušky nerozvařily. Zkuste jeden zavařit. Halušky scedíme, propláchneme studenou vodou, necháme okapat.

 

Uzenou slaninu na pánvičce rozškvaříme na sádle. Zakysanou smetanu promícháme s tvarohem, přidáme halušky, znovu promícháme a podáváme. Na talíři posypeme rozškvařenou slaninou, bez tuku.

 

 

 

Holandská omáčka

 

Ingredience: 4 žloutky, 200ml vývaru z masa, 50g másla, citrón, bílý pepř, sůl

 

Postup: v malém kotlíku, nebo kastrůlku ponořeném do vařící vody šleháme žloutky, vývar, sůl, a pepř do zhoustnutí. Do horké směsi přidáváme po částech máslo a prošleháváme. Dochutíme citronovou šťávou.

 

Používáme k rybám, nebo dušené zelenině.

 

 

Klobásová omáčka moravské jídlo

 

Ingredience: 4 klobásy šunkové, 500g kysaného zelí, 250ml smetany ke šlehání 33%, 1 l vody, sůl, pepř, bobkový list, 1 lžíce hladké mouky podle potřeby, trochu láku ze zelí.

 

Postup: do kastrolu dáme 1lt vody a vložíme klobásy, které mírně povaříme asi 20 minut. Vytáhneme a dáme bokem. Do vývaru vložíme oprané zelí, přidáme bokový list a vaříme skoro do měkka. Ve smetaně rozmícháme mouku, vlijeme do zelí a dovaříme. Když používáme mouku, měla by se vařit neméně 20 minut. Hotovou omáčku dochutíme solí, pepřem a lákem ze zelí dle potřeby.Pokud se vám bude zdát příliš hustá, naředíte troškou vody, nebo mléka. Na závěr vložíme do máčky celé klobásy, prohřejeme a podáváme s chlebem. Klobásy také můžeme pokrájet na tenká kolečka a vložit do máčky, lépe se to jí.

 

 

 

Květákový mozeček se strouhankou

 

Ingredience: 1 střední květák, 2 vejce, cibule, olej, pepř, sůl, strouhanka dle chuti cca 3 polévkové lžíce. Já to vylepšila o 2 pol. lžíce drobně nakrájeného špeku místo oleje.

 

Postup: květák uvaříme v osolené vodě do měkka. Na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli do jemné zlatavé barvičky, přidáme nasekaný květák, zasypeme strouhankou a opékáme asi 5 – 7 minut. Přidáme vidličkou rozšlehaná vejce a dosmažíme. Podáváme s novými brambory a hlávkovým salátem.

 

 

Vařená čočka s klobásou

 

Ingredience: 250g čočky, 2 – 3 moravské klobásy, 100g cibule, 100g rajčat, 1 menší papriku, 1 lžíce nakrájeného špeku, olej- nebo sádlo, sůl, pepř, ocet.

 

Postup: čočku uvaříme podle návodu, je na sáčku (nesolíme). Na sádle osmažíme nakrájený špek, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme do zlaté barvičky. Přidáme nakrájená rajčata, nakrájenou papriku, nakrájené klobásy a dusíme do změknutí, cca 15 minut. Když máme hotovo, přidáme uvařenou čočku, promícháme, ochutíme pepřem, octem a solí. Podáváme s chlebem.

 

Pokud chcete vařit pro více lidí, asi 5, přidejte všeho jednou tolik.

 

 

Vuřty na pivě



Ingredience:8 ks vuřtíků, nebo špekáčky, liberecké a pod, kečup, 1-2 cibule, 1 černé pivo, 20-30dkg sýr eidam, plnotučná hořčice


Postup: vuřty si nařízneme, pozor nerozřízneme do konce, musí se udělat jako-by kapsa, prsty kapsu otevřeme,dovnitř dáme lžičkou plnotučnou hořčici, kolečko cibule a plátek sýra. takto udělané buřtíky naskládáme do pekáčku pěkně vedle sebe, aby držely při pečení řeznou stranou nahoru. Ještě je z vrchu potřeme kečupem . Nakonec zalejem pivem, já krájím cibuli ještě navrch, kdo nemá rád, tak jí nedává, A šup s tím do trouby. Pečeme nepřikryté zhruba 40-50 min při 180st. Podáváme s chlebíkem. Pokud máte jen čtyři vuřtíky, tak piva použijte tak 3 dc.

 

 

 

Játrová pečeně

 

Ingredience:200gr syrových jater, 2 vařené brambory, polévková lžíce vařené rýže, 1 vejce, 1 cibule, pepř, sůl, 1 lžíce strouhanky. Můžete přidat česnek, natˇpetrželky.

 

Nachystáme si chlebíčkovou formu, vymažeme sádlem (tukem)a vysypeme strouhankou.

 

Játra umeleme (můžeme naškrábat) cibulku nakrájíme najemno a brambory nastrouháme. Cibuli osmažíme na tuku a vypneme oheň, přidáme mletá játra, nastrouhané brambory, rýži, vejce, koření, sůl, strouhanku a dobře promícháme. Přendáme do formy a pečeme při 190°C 35 - 40 minut. Podáváme s bramborem.

 

 

Žampióny a jiné houby s kozím sýrem

 

Ingredience: 400g žampiónů, 1 cibule, 2 lžíce másla, 1 menší na jemno nakrájená červená kapie, 3 lžíce nasekané pažitky, pepř, 250g měkkého kozího sýru.

 

Postup: žampióny oloupeme a nožičky nakrájíme nadrobno. Na másle osmahneme cibulku, přidáme nakrájené nožičky, nakrájenou papriku, osolíme a dusíme do změknutí. Můžeme podlít vodou, ale jen tolik aby se odpařila. Odstavíme z ohně, necháme trošku zchladnout, přidáme sýr, polovinu pažitky a ochutnáme. Podle potřeby ještě dosolíme a naplníme hlavičky. Vymažeme zapékací misku, naskládáme naplněné hlavičky a zapékáme na 180°C asi 25 minut.

 

 

Drůbeží játra

 

Ingredience: drůbeží játra, sůl, kečup, sójová omáčka, pepř.Množství podle chuti.

 

Postup: orestujeme očištěná a nakrájená játra na tuku, opepříme, pokapeme sójovou omáčkou a zalijeme kečupem, který necháme trochu vydusit.Pak osolíme promícháme a můžeme podávat.

 

Během 20 ti minut je oběd, nebo večeře na stole.Podáváme s hranolky nebo kroketami, tatarskou omáčkou a zeleninovou oblohou.

 

Játrové knedlíčky do polévky

 

Tak je dělám já a jsou velice křehké.

 

Ingredience:150gr drůbežích jater - 30gr másla(1 polévková lžíce) - 1 vejce - sůl - trochu pepře - asi 100gr strouhanky - 1 stroužek česneku.

 

Postup:změklý tuk( můžete si ho nahřát) utřeme s vejcem a solí asi 5min, přidáme pepř, utřený česnek, pomletá játra a strouhanku. Promícháme a vyzkoušíme, zda jdou dělat kuličky. Namočíme si dlaně studenou vodou a malou lžičkou nabereme směs, v ruce uděláme kuličku a vložíme do vařící vody. Vaříme asi 5 min.Když zůstane celá, můžeme pokračovat. Naděláme kuličky a pak je dáme naráz vařit. Po uvaření je hned propláchněte studenou vodou a nechte v sítku okapat. Jestli zbudou, dáme do sáčku a zmrazíme.

 

Poznámka: Jestli je směs řídká, přidáme strouhanku. Někdy jsou velká vejce.

 

Těstoviny zapečené s vejci a sýrem ( 1 porce )

 

Ingredience: 100gr těstovin, 3 vejce, 50gr tvrdého sýru,1dl smetany, ½ lžičky Solamylu, nebo Maizeny, 1 lžíce polévková másla, sůl.

 

Postup:nejdříve si uvaříme těstoviny (mohou být z předešlého dne) a vejce natvrdo. Uvařené těstoviny trošku promastíme, (rozpuštěným máslem, olejem) přidáme vejce nakrájená na kostičky, nastrouhaný sýr a promícháme. Vymažeme zapékací misku, nebo kastrůlek, naplníme těstovinou a dáme do trouby na 190 stupňů. Jakmile povrch zrůžoví, přilijeme smetanu smíchanou se škrobem. Dopékáme ještě asi 15 až 20 minut.

 

Sardelová vejce

 

Ingredience: 6 vajec,1 polévková lžíce másla, sardelová pasta, 1 lžíce mléka.

 

Postup:vejce uvařená natvrdo, podélně rozpůlíme, žloutky vyndáme a přidáme k máslu. Dobře rozmícháme, přidáme sardelovou pastu a mléko. Z hmoty uděláme 12 kuliček a vložíme zpět do bílkových misek. Podáváme jako pohoštění. Také můžeme uvařit brambory nakrájené na kostičky, smíchat s majonézou a dát jako přílohu. Levné a chutné.

 

Rybí karbenátky z konzervy

 

Ingredience: 1 větší plechovka ryby v tomatě, 25dkg vařených brambor, 1 syrové vejce,1 lžíce rozpuštěného tuku, ¼ cibule, sůl, pepř, trochu strouhanky.

 

Postup:rybu vyjmeme z omáčky, dáme do misky, přidáme nastrouhané brambory, nastrouhanou cibuli a ostatní. Dobře promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Ze směsi děláme malé karbanátky a smažíme v rozpáleném oleji. Omáčku z konzervy nalijeme na trošku tuku a provaříme. Použijeme na bramborovou kaši.

 

Omáčka z Nivy

 

Ingredience: 200g Nivy, 200ml smetany.

 

Do smetany rozdrobíme sýr a rozvaříme na omáčku. Výborná na přelití brambor, těstovin.

 

Sýrová omáčka

 

Ingredience: 2 měkké sýry, 1 malá cibule, 250ml mléka, 1 lžička másla.

 

Na másle zpěníme cibuli nakrájenou najemno, přidáme nakrájený sýr, po chvilce přidáme mléko, pomalu rozvařujeme dohladka a je hotovo. Použijeme na těstoviny, brambory.

 

 

Ryby s houbami v alobalu

 

Ingredience: 800g ryb (kapr, filé, hejk apod.)100g slaniny, 1 cibule, hrst hub, 40g másla, sůl, alobal.

 

Postup: nastříháme 4 kousky alobalu, potřeme je máslem, posypeme na kostičky nakrájenou slaninou, rozložíme na plátky nakrájené houby, nakrájenou cibuli, trošku osolíme, položíme porci ryby, osolíme a zabalíme každou porci zvlášť. Pečeme v troubě na plechu při 170° asi 20 minut. Podáváme s bramborovou kaší, nebo s hranolky a tatarkou.

 

Rybí filé

 

Ingredience: 600g filé, 60g plátkového sýra, 80g šunky, 40g másla, sůl, pepř, sladká paprika.

 

Postup: filé nakrájíme na tenké plátky, mezi dva plátky vložíme plátek šunky, plátek sýru. Povrch osolíme, opepříme, posypeme paprikou. Srovnáme na menší plech, nakrájíme kousky másla na porce a dáme do vyhřáté trouby na 190- 200°C  asi na 15 minut. Hotové pokapeme kečupem a podáváme s bramborem.

 

Makrela pečená

 

Ingredience: 4 menší makrely, 100g másla, 1 cibule, sůl, kmín drcený, zelená petrželka, citrón.

 

Postup: očištěné ryby dáme na plech, osolíme, okmínujeme, posypeme petrželkou, pokapeme citronovou šťávou, přidáme nakrájenou cibuli na kolečka a dáme do trouby na 190°C. Ryby pečeme prudčeji a během pečení potíráme máslem.

 

 

Bramborový guláš  v elektrickém tlakovém hrnci

 

Ingredience: 6 středně velkých brambor, 400g mletého masa, 1 lžička hořčice, 1 cibule, 50g špeku, 2 lžičky mleté papriky, špetka pepře, sůl, hotová jíška, nebo škrob (solamyl) na zahuštění.

 

Postup: brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, vsypeme do tlakového hrnce. Špek a cibuli nakrájíme najemno. Na pánvičku dáme špek, vyškvaříme, přidáme cibuli, orestujeme, přidáme papriku, mleté maso, které mícháme tak dlouho až se bude oddělovat (drobit), osolíme, opepříme, přidáme hořčici a znovu promícháme. Masovou směs vlijeme na brambory a zalijeme vařící vodou tak, aby vše bylo ponořené. Nastavíme program na drůbež. Po uvaření přelijeme do jiné nádoby a v trošce vody rozmícháme asi 2 lžičky škrobu a vlijeme do guláše, povaříme jen 2 minuty. 

 

 

 

Jak vařím kapustu

 

Ingredience: 1 hlávka kapusty, 50g špeku, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, polévková lžíce hladké mouky, pepř, 2 lžíce sádla, sůl, 4dl vývaru, když nemám, tak vodu.

 

Postup: kapustu rozkrojíme na čtvrtky, vyřízneme košťály a nakrájíme na hrubo. Vložíme do vařící vody a necháme vařit tak pět minut, scedíme. Na tuku orestujeme špek a cibuli osmažíme do světlé barvy, zasypeme moukou, osmažíme, přidáme kapustu, vývar, pepř dobře promícháme. Dusíme pomalu s občasným zamícháním a dolitím vody. Když v kapustě nebude voda, bude tuhá. Před dodušením přidáme česnek utřený se solí. Kapustu solíme až nakonec proto, aby lépe změkla. Podávám s dušeným vepřovým masem a bramborem.

 

Rychlá a zdravější majonéza

 

Ingredience: zakysaná smetana 16%, 1 kávová lžička obyčejné hořčice, 1 kyselá okurka, 1 malá cibule, 1 polévková lžíce oleje, 1 rovná kávová lžička vegety.

 

Do zakysané smetany přidáme hořčici, olej, vegetu, promícháme a přidáme jemně nakrájenou okurku s cibulí. Je hotovo.