Anketa

Mlsáte v pozdních hodinách?

19%
20%
Ne
20%
Počet hlasů: 661

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Televizní reklama,   

hýbe celým světem,

z dospěláků dělá voly,

plete hlavy dětem.

 

Dětičkám se dobře daří,  

Actimel je chrání,

za maminku dneska vaří,

z Vitany ta paní.

 

 

 

 

 

 

K snídani si dávám Be-Be,     

k tomu šálek Granka,

slíbila mi modré z nebe,

Hypoteční banka.

 

 

Hypotéka za hubičku,    

odloží Ti splátky,

jen pár procent za službičku,

účtují si zpátky.

Za Vašutem jsem si skočil,

za chvilku mě přesvědčil,

dřív jsem za den stokrát močil,

Prostenal mě vyléčil.

 

 Žirafa co duhu svačí,

 to mě vždycky bere,

 v bříšku ji to hrozně tlačí,

 Lentilky pak ser.....

 Na kopci jsem zpozoroval

 fialovou krávu,

 kdo tenhle spot nafilmoval,

 asi hulil trávu.

 

 Z WC leze havěť,       

 svěžest se jí příčí,

 ať si mrchy píšou závěť,

 Domestos je zničí!

Sušenku si omlékuje,        

 malá chytrá holčička,

 zaskočil jí keksík v krku,

 zmodrala jí hlavička.

 Neolízne, neotočí,

 marně lapá po dechu,

 slzy se jí řinou z očí,

 neměla žrát ve spěchu.

Vy, co ještě tápete,

 chcete filmy v celku,

 u reklamy chrápete,

 přepínáte telku.

 Ten kdo stvořil reklamu,

 zasloužil by přes tlamu.

 

 

 

 

 

 

 

Jídlo, které neškodí

 

 

V počtu obézních lidí jsme na předním místě. V dnešní době jsou lehce dostupné časopisy, knížky, z kterých se dozvíme kdy jíst a co jíst, jakou dietu ano a jakou ne.

Zkusíme to jinak, přepadl vás v noci hlad?

 

Těchto 6 jídel si můžete dát bez výčitek!

Noční hlad řešte zdravou vyváženou svačinou, žádným uzobáváním.

 

Najíst se v noci je hlavně pro vyznavače zdravé dietní stravy ohromné tabu. Co když vás ale přepadne doslova vlčí hlad? Tělo volá po výživě, takže byste mu ji měli dát. Co můžete sníst bez výčitek?

Úplně na začátek je dobré si ujasnit jednu věc. Pokud vás o půlnoci nebo kdykoli těsně před spaním přepadne náhlý hlad, je to obvykle známka toho, že jste přes den nejedli správně. Každopádně stát se to může a určitě jste se s tím setkali už všichni.

 

Samotná zelenina nestačí

 

Často bývá doporučováno dát si v případě nočního hladu trochu zeleniny. Ta ale není úplně dostačující svačinou. „Dát si samotnou zeleninu, když máte hlad, pravděpodobně nezvládnete. Samotná zelenina vás totiž nezasytí a bude trvat 15 až 20 minut, než mozku dojde, že jste jedli. Mezitím ovšem sníte i jiné věci, abyste se zasytili,“ vysvětluje Ing. Martin Škába, výživový poradce.

Po čem tedy sáhnout? Třeba řecký nebo kozí jogurt se semínky.

 

První pomoc: kokosový tuk

 

Stačí jedna lžíce kokosového tuku a je rychle po hladu. „Tvoří ho takzvané LCP tuky, které se využívají jako okamžitý zdroj energie a mají zasycující efekt,“ říká Martin Škába. Pokud vás představa tuku na lžičce odrazuje, můžete si dát dvě lžíce kokosových vloček nebo různých kokosových chipsů. Ve složení na obalu musí být ovšem napsán pouze 100% kokos. Takový výrobek je bohatý i na vlákninu a nerozhodí vám hladinu inzulinu v krvi.

 

Hodně častá večeře dietářek je prověřená klasika, které se nedá nic vytknout. „Když je na talíři zelenina, mozzarella nebo kousek kozího sýra či vajíčko nebo tempeh, je to správně,“ uvádí Martin Škába s tím, že je také dobré přidat do jídla dýňový, lněný nebo konopný olej, respektive zdroje omega-3 kyselin.

 

Bílý jogurt, ale ne bez tuku

 

V případě jogurtů sáhněte po kvalitních kozích nebo řeckých, které mají kolem 10 procent tuku. K tomu přidejte lžičku dýňového nebo konopného oleje, nasypte rozemleté lněné semínko a zeleninu. „Takové jídlo má tuky, bílkoviny i vlákninu a je to vyvážený pokrm i z hlediska poměru omega-3 mastných kyselin,“ říká Martin Škába. Nezapomínejte, že tuky potřebujete dokonce i při hubnutí!!

Nejen při nočním svačení je důležité myslet hlavně na bílkoviny, které jsou stavebním prvkem vašeho těla.

 

I ovoce je povoleno

 

Večerní tabu na ovoce je už také dávno překonané pravidlo. „Když má někdo chuť na sladké, klidně ať si dá ovoce, ale je opět potřeba ho doplnit bílkovinami a tuky,“ radí Martin Škába. Můžete třeba zkombinovat půlku banánu spolu se semínky nebo mandlemi, případně trochou bílého jogurtu.

 

Rýžový chlebíček nikdy ne samotný

 

Ten podobně jako zelenina není dostačující svačinou. Navíc představuje pouze sacharidy. Když si večer takový chlebíček dáte, hladina krevního cukru stoupne a kvůli tomu můžete přibrat.

Proto doplňte rýžový nebo kukuřičný chlebíček zeleninou, kouskem kozího sýra nebo vajíčka, můžete výjimečně i šunku, ale pouze bez dusitanových solí a konzervantů. Velmi vhodné jsou i zdroje rostlinných bílkovin, například avokádo.

 

Z masa jedině rybu

 

Večer, potažmo v noci, byste měli být opatrnější hlavně s masem, které tělo déle zpracovává. „Za vhodnou se dá označit asi jedině ryba, která je lehce stravitelná. Takže když si dáte pár sardinek, tresku, pstruha, tak to tolik nevadí,“ vysvětluje výživový poradce Martin Škába s tím, že co se ryb týče, stejně je nanejvýš vhodné dát si je před devátou večer.

 

 

6 nejčastějších signálů, že máte v jídelníčku málo bílkovin

 

 

Ženám chybí obecně bílkoviny

 

Vaše tělo až z jedné pětiny tvoří bílkoviny. Nacházejí se v kostech, svalech či kůži. Potřebujete je při hubnutí, ale i pro zdraví těla a krásu vlasů či nehtů. Jak ale poznáte, jestli jich jíte dost?

Pro stavbu těla je bílkovina velmi důležitá. Největší chybu dělají lidé, kteří se snaží zhubnout a sníží energetický příjem na úkor bílkovin,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Dobrou pomůckou je si pamatovat, že máte denně přijímat 0,8 až 1 gram proteinů na kilo své váhy. U silových sportovců je to pak 2 až 2,5 gramu.

Co se ale bude dít, když váš příjem bílkovin nebude dostatečný?

 

1. Začnou vám ubývat svaly

 

Bílkoviny jsou důležitou složkou pro růst svalové hmoty a pomáhají jejich regeneraci. Pokud jich tedy nepřijímáte dost, vaše svaly jsou ochablé a následně se začne zvyšovat i procento tělesného tuku. „Důležité je proto dbát na příjem kvalitních plnohodnotných bílkovin, jako jsou maso, ryby, vejce, zakysané mléčné výrobky nebo luštěniny,“ říká Nikol Hložková.

 

2. Budete mít slabou imunitu

 

Nedostatek bílkovin vede také k častým infekčním onemocněním a oslabení imunitního systému. Proteiny pomáhají aktivovat imunitní systém, jsou totiž zdrojem imunoglobinu čili protilátky, která vyhledá bakterie a viry a zneškodní je. „Bílkoviny tvoří základní stavební strukturu všech buněk. Jejich nedostatek proto logicky vede k rozvratu celého organismu,“ vysvětluje MUDr. Monika Hliněná.

 

3. Zeslábnou vám vlasy i nehty

 

Častým příznakem nedostatku bílkovin je taky lámavost nehtů, které nejsou pružné a nevypadají zdravě. Chybí jim totiž vápník. Stejně tak je tomu u vlasů. Ty kvůli nedostatku keratinu vypadávají, jsou slabé a bez lesku. „Při nedostatku bílkovin tělu také chybí minerální látky, stopové prvky a další živiny, například zinek nebo selen,“ uvádí nutriční terapeutka Nikol Hložková.

 

4. Bude vás pořád honit mlsná

 

Nedostatek kvalitních bílkovin, jako je například kasein, který najdete v mléčných výrobcích, vede také k tomu, že máte až přehnanou chuť na sladké. Proteiny totiž vyrovnávají hladinu cukru v krvi, pokud hladina klesne, musíte ji dorovnat sami. „Touha po sladkém vzniká většinou z důvodu konzumace kalorických jídel bohatých na tuky a sacharidy s velmi nízkým až zanedbatelným množstvím bílkovin. Následně tak potom dochází k výkyvům hladiny glykémie,“ říká dále nutriční terapeutka Nikol Hložková.

 

5. Začnete otékat

 

Dalším častým projevem nízkého příjmu proteinů jsou otoky. „Bílkovina v krevním oběhu pomáhá udržovat krev v cévách. Pokud je jich nedostatek, krevní tekutina filtruje do okolních tkání. Typické jsou otoky nohou,“ uvádí obezitoložka Monika Hliněná.

 

6. Objeví se bolest kloubů a svalů

 

Nedostatečný přísun živin, a zejména bílkovin, vede k poruchám tvorby svalové hmoty. „Často dochází k jejímu odbourávání, protože organismus nutně potřebuje bílkoviny k zachování biochemických reakcí. Tím pádem je nedostatečný přísun bílkovin častou příčinou bolestí pohybového aparátu,“ uvádí lékařka Monika Hliněná. Při ubývání kolagenu, což je nejčastěji se vyskytující živočišná bílkovina v těle, se můžete setkat i s bolestí kloubů, snižuje se totiž ochrana kloubního pouzdra, šlach a vazů.

 

Zkuste nejen maso

 

Mezi klasické zdroje bílkovin patří maso, vejce, mléčné výrobky, sýry… „Avšak bílkoviny najdete i v potravinách rostlinného původu, tedy i v obilovinách. Významným zdrojem jsou luštěniny, sójové maso, sója, tempeh, tofu, Robi maso, Klaso, špalda...,“ dává tipy výživová poradkyně Nikola Hanyšová.

 

 

Jak si sestavit vyvážený jídelníček? Tady jsou základní pravidla!

 

Jak nepřijít o bílkoviny

 

 

Snídaně

  • celozrnné obiloviny – pečivo, snídaňové cereálie, obilné kaše
  • zdroj bílkovin – mléčné výrobky (jogurt, mléko, sýr, tvaroh), vejce, libovou šunku
  • kvalitní tuky – kvalitní margaríny, občas máslo, ořechy
  • ovoce nebo zeleninu
  • tekutiny – neslazený čaj, kávu, vodu
  •  
  • Naslano: Krajíc kvalitního pečiva (například kváskového chleba se semínky), tvarohová pomazánka, několik plátků šunky nebo vařená vejce, kopec nakrájené zeleniny zakápnuté olivovým olejem.
  • Nasladko: Bezlepková pohanková palačinka s tvarohem, oříšky, sezamovými semínky, konopnými semínky a ovocem.

Oběd a večeře

  • zdroj bílkovin – libové maso, ryby, luštěniny, sýry, vejce, tofu
  • přílohu – brambory, rýži, těstoviny, kuskus
  • kvalitní tuky – rostlinný olej (řepkový, olivový)
  • zeleninu – zeleninové přílohy, saláty
  • tekutiny – neslazený nápoj, polévka (vývar)

Svačina

  • ovoce nebo zeleninu (ovoce spíše dopoledne)
  • celozrnné obiloviny – celozrnné pečivo, knäckebrot, müsli
  • zdroj bílkovin – mléčné výrobky (jogurty, kefíry), vejce, libovou šunku
  • tekutiny – vodu, neslazený čaj, kávu

 

5. Málo tuků

 

Stále hodně lidí ve snaze zhubnout se snaží vylučovat nebo hodně omezovat tuky. To je ale poměrně zásadní chyba. „Hlavními prvky pro fungování nervového systému jsou esenciální mastné kyseliny, které tělo potřebuje přijímat ze stravy, samo si je totiž neumí vyrobit,“ uvádí Věra Burešová.

„Kvalitním zdrojem mastných kyselin je například olivový či řepkový olej, semínka, ořechy, mořské ryby. Navíc například ryby obsahují i vitaminy skupiny B a zinek, které potřebujete k tomu, abyste se cítili psychicky v pohodě,“ dodává.

Kvalitní zdroje tuků jsou v jídelníčku potřeba, a to nehledě na to, jestli hubnete nebo jinak formujete tělo.

 

6. Nesnídání

 

Mozek po spánku, kdy se regeneroval, potřebuje přijímat živiny. „Úkolem snídaně je doplnit energii spotřebovanou během spánku a dodat rychle dostupnou energii pro začínající fyzickou aktivitu. Pokud někdo snídani vynechá, donutí organismus přejít na záložní režim, který ale ve většině případů vede k podrážděnosti, nízké výkonnosti či bolestem hlavy.

 

5. Majonéza, tatarka

 

Tyto omáčky jsou velmi tučné a energeticky vydatné. To stále platí. Pravděpodobně kvůli tomu je spousta lidí začala vnímat jako nezdravé, což ale samozřejmě vůbec není pravda.

Obsažený tuk má totiž u většiny prodávaných výrobků velmi vhodné složení. „Kvalitní majonéza ze žloutků a řepkového oleje, který má ideální poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin, nemá chybu. Ale samozřejmě je dobré jíst ji s mírou,“ uvádí výživová odbornice Zuzana Komůrková.

 

 

 

 

 

 Pivo obsahuje daleko méně cukru než limonády a méně kalorií než víno

 

 

Někteří lidé si ve snaze zhubnout tzv. pivní břich začnou dávat v hospodě bílé víno. Ale diví se, že se zásoby tuku ve střední partii těla nijak nezmenšují. Není divu. Víno totiž není dietnější než pivo. A pokud člověk pět piv vymění za pět „dvojek“ vína, pak dostává do těla dokonce víc energie.

Zlatavý mok není takovou kalorickou bombou, za kterou ji mnozí považují.

 

Výměna piva za limonádu je ještě větší problém. Slazené limonády jsou totiž narvané sacharózou. A zatímco v půllitru desítky či jedenáctky jsou pouze 2,2 gramy cukru, ve dvou decilitrech Coca Coly je ho 20 gramů. Cukr je přitom nejhorším faktorem způsobujícím obezitu. Pivo samozřejmě kromě cukru obsahuje energii skrytou také v alkoholu.

 

Takže pokud člověk vypije více než jedno či dvě piva denně, přijímá hodně tzv. prázdné energie, která se pak váže v tucích. Jenže víno v žádném případě dietnější není. Tedy pokud někdo místo pěti piv stráví večer u jednoho střiku, pak ano.

 

Půllitr piva obsahuje totiž jen 160 kilokalorií, zatímco čtvrt litru vína (poloviční objem) dvě stě kilokalorií. Ve třech pivech (1,5 litru) se tak skrývá asi 480 kilokalorií, zatímco ve třech dvojkách (0,6 litru vína) je ukryto 600 kilokalorií. Nicméně doporučená denní dávka je jedno maximálně dvě piva a dvě až tři deci vína.

 

„Když pivo člověk pije střídmě, může na zdraví působit blahodárně… Lidé často hovoří o zdravotních výhodách konzumace vína, zvláště červeného vína, ale neuvědomí si, že při střídmé konzumaci s vyváženou stravou pivo také působí blahodárně na srdce a snižuje riziko jeho onemocnění. Pivo ve střídmé míře nezpůsobuje růst tuků na břiše. To způsobuje nadměrná konzumace jakéhokoli alkoholu a nadměrný příjem energie nezdravou stravou,“ britská vysvětluje dietoložka Fiona Hunterová.