Dušená hovězí kližka

 

Ingredience:700 g hovězí kližky, 3-4 velké cibule, 5 stroužků česneku, sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránka, 250 ml smetany, 1 vrchovatou kávovou lžičku škrobu, 1 mrkev, hrst hrášku, olej.

 

Postup:kližku odblaníme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kolečka. Na troše oleje zpěníme cibuli a za stálého míchání osmažíme. Až začne zlátnout, přisypeme maso a za častého míchání opečeme. Okořeníme, osolíme, podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme doměkka, podléváme podle potřeby. Můžeme vložit do trouby na 180°C. Očištěnou mrkev nakrájíme na tenká kolečka a tak ½ hod před dovařením masa přidáme mrkev, hrášek a rozmačkaný česnek. K měkkému masu přilijeme smetanu, ve které jsme rozkvedlali škrob. Necháme povařit dvě minuty a je hotovo. Podáváme s rýží, nebo těstovinami.

 

Hovězí s bramborem pro tři strávníky

 

Ingredience: ½ kg hovězí kližky, 300g rajčat, 400g brambor, 1 lžička cukru krupice, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička vegety, sůl, 4 lžíce oleje.

 

Postup: z oleje a cukru umíchejte světlý karamel, odstavte z ohně a přidejte maso nakrájené na kostky, dejte zpět na oheň a restujte maso do běla. Přilijte ½ l horké vody, přidejte kmín a sůl. Přikryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni. Až je maso na půl měkké přidáme oloupaná rajčata a brambory nakrájené na větší kostky. V dušení pokračujeme a podle potřeby dolíváme vodu. Až budou brambory a maso měkké, dochutíme šťávu vegetou a solí.

 

 

Námořnické maso

 

Ingredience: 600g hovězího masa, 160g žampiónů, 1 lžíce másla, 2 menší cibule, 2 rajčata, 1 lžíce rajského protlaku, 120g šunky, sůl, pepř, 3 lžíce oleje.

 

Postup: Očištěné a na plátky nakrájené žampióny podusíme na másle. Maso nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájenou na jemno na oleji osmažíme , přidáme nakrájené maso to orestujeme, osolíme, opepříme, přidáme protlak, tak 5 minut podusíme. Podlijeme troškou horké vody, přikryjeme a dusíme. Tak 10 minut před vypnutím přidáme oloupaná a na čtvrtky nakrájená rajčata a šunku nakrájenou na nudličky a dodusíme. Příloha špagety.

 

Slovenský hovězí guláš

 

Ingredience: 400g hovězí kližky, nebo jiné, 60g sádla, 1 větší cibule, 600g brambor, kmín, 2 stroužky česneku, sladká mletá paprika, sůl, voda na podlití asi 1 dl.

 

Postup: maso nakrájíme na kostky a opečeme na sádle, až se zatáhne, přidáme cibuli nakrájenou na kostičky a ještě tak 5 minut opékáme. Přidáme sladkou papriku, kmín, sůl, rozetřený česnek, podlijeme vodou a dusíme téměř doměkka. Přidáme brambory nakrájené na kostky a společně dovaříme. Podle potřeby podlijeme horkou vodou. Podáváme s chlebem.

 

Hovězí ragů   

               

Ingredience:2 lžíce oleje, lžička cukru, 1cibule,400-600 g zadního hovězího, 200ml červeného vína, sůl, 200 g kořenové zeleniny, lžíce másla, hladká mouka.

 

Postup: na olej dáme cukr a necháme zkaramelizovat, přidáme na drobno nakrájenou cibuli, osmahneme a přidáme na kostky nakrájené maso. Orestujeme, aby se zatáhlo, osolíme a přilijeme 100ml vína. Přikryjeme poklicí a dusíme. Můžeme dát do trouby na 190°C. Podle potřeby podléváme vínem.

 

Mezitím si nakrájíme zeleninu na plátky 3cm dlouhé. Nejlépe se to dělá škrabkou na brambory. Půl hodiny před dovařením masa přidáme zeleninu a dodusíme společně. Na zahuštění použijeme 2 malé lžičky škrobu rozpuštěné v troše vody.

 

 

Hovězí nudličky se zeleninou

 

Ingredience: 500g hovězího masa, 5 větších brambor, 4 cibule, 2 stroužky česneku, 2 mrkve, 100g nakládaných cibulek, 2 žampiony, sůl, 8 fazolových lusků. 1 lžíce worcesteru.

 

Postup: 2 cibule nakrájíme na nudličky, česnek na plátky, mrkev na tenké nudličky, cibulky na půlky, žampióny na plátky, lusky krájíme zešikma. Na sádle tuto zeleninu orestujeme, trošku osolíme, podlijeme 2 lžícemi vody a na mírném ohni dusíme asi 15 minut. Podle potřeby přilijeme trošku vody, ale neměla by tam žádná zůstat. Na druhé pánvičce osmažíme do zlatova další dvě cibule nakrájené na kostičky. Přidáme maso nakrájené na nudličky, zprudka orestujeme, osolíme, opepříme, přidáme ½ lžičky sladké papriky, polijeme worcestrem a opékáme do měkka. Podle potřeby podlijeme trochu vodou. Když je maso měkké, přidáme podušenou zeleninu, promícháme. Příloha opečené brambory.  

 

Hovězí  se zelím

 

Ingredience: 300g hovězí zadní i jiné, 1 kapiová paprika, 200g hlávkového zelí, 1 cibule, 1 lžička sladké papriky, pepř, sůl, 2 lžíce sádla.

 

Postup: maso, zelí, papriku nakrájíme na nudličky, cibuli na kolečka. Na sádle orestujeme maso, přidáme sladkou papriku, pepř, párkrát promícháme a přidáme ostatní suroviny a sůl. Promícháme, podlijeme 1 dl vody, přikryjeme pokličkou a dáme do trouby dusit na 180°C nejméně 1 hodinu. Podle potřeby podléváme. Podáváme s rýží.

 

Smažené hovězí se sýrem

 

Ingredience: 500g vařeného hovězího masa, 1 až 2 vejce, 200g tvrdého sýru, sůl, olej na smažení.

 

Postup: studené hovězí maso nakrájíme na plátky, osolíme, namočíme v rozšlehaném vejci a obalíme v nastrouhaném sýru. Hned smažíme na rozpáleném oleji do zlatova. Podáváme s bramborovou kaší.

 

Hovězí karbenátky z vařeného masa

 

Ingredience: 700g vařeného hovězího masa, 150g vařené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)3 stroužky česneku, 1 větší cibule, pepř mletý, majoránka, 2 vejce, sůl, strouhanka podle potřeby.

 

Na obalení: 1 vejce, hrubá mouka, strouhanka.

Postup: uvařené hovězí maso pomeleme společně se zeleninou, přidáme česnek utřený se solí a cibuli, kterou jsme orestovali na troše tuku, mletý pepř, majoránku, vejce a tolik strouhanky, aby směs byla dostatečně hustá. Přidáváme raději postupně. Dobře vše promícháme a ochutnáme, jestli je maso dost slané. V dlani tvoříme malé karbenátky, které obalíme v mouce, vajíčku a strouhance. Smažíme do zlatova. Nemusíte dlouze, maso je vařené. Příloha, hranolky, bramborová kaše apod.

 

Hovězí na houbách

 

Ingredience: 4 plátky hovězího masa, 2 polévkové lžíce sušených hub, sůl, pepř, 1 cibule, 1 lžíce špeku, drcený kmín, hladká mouka.

 

Postup: nejdříve zalijeme houby vodou tak, aby byly ponořené (nabudou) stačí 15 minut. Plátky masa naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a zlehka poprášíte moukou z obou stran. Na pánvičce rozehřejeme tuk a plátky masa prudce opečeme. Odložíme bokem. Ve výpeku opražíme nakrájený špek, přidáme cibuli, kmín, orestujeme a vlijeme houby i s vodou. Prohřejeme, vlijeme do pekáčku (kastrůlku) přidáme maso a přikryté dusíme v troubě. Podle potřeby podléváme horkou vodou (vývarem). Podáváme s rýží.

 

 

Hovězí nudličky

 

Ingredience: 400g hovězího masa, 2 menší cibule, 1 lžička sladké papriky, papričky chilli, sůl, olej, 1 polévková lžíce nakrájeného špeku.

 

Postup: na olej dáme špek a opražíme, přidáme nakrájenou cibuli, chvilku podusíme a přidáme nakrájené maso, které zprudka orestujeme. Podlijeme vývarem, nebo horkou vodou a dusíme. Až je maso měkké přidáme druhou cibuli nakrájenou na kolečka a chilli papričky dle svého uvážení a ještě chvilku podusíme. Podáváme s rýží.

 

Hovězí roláda s mletým masem

 

Ingredience: 600g hovězího zadního masa- 1 plát, 200g mletého masa, 1 vejce, 2 cibule, mletá paprika, párek, hladká mouka, sádlo, sůl, pepř.

 

 

Postup: maso naklepeme, osolíme, opepříme, opaprikujeme. Mleté maso promícháme s vejcem, drobně nakrájenou 1 cibulí, solí, pepřem a 1 lžící vody. Rozložíme na připravený plát, do středu dáme párek a stočíme. Omotáme pevně nití. Osolíme a obalíme v mouce s míchané s paprikou. Na sádle zpěníme druhou cibuli a maso ze všech stran opečeme. Podlijeme horkou vodou a dusíme do změknutí za občasného podlévání.

 

Hovězí plátky

 

Ingredience: 4 plátky zadního hovězího masa, 1 lžíce hladké mouky, 50g tvrdého sýru, 3 lžíce oleje, 1 lžíce nakrájené slaniny, pažitka, pepř, sůl, 2 bílky.

 

Postup: maso naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a poprášíme moukou z obou stran. Na oleji rozškvaříme slaninu a plátky masa rychle opečeme z obou stran. Podlijeme trochou horké vody a dusíme do změknutí, občasným podlitím vody. Měkké maso přeložíme na pomaštěný plech, na každý plátek dáme trochu sněhu z bílků a posypeme nastrouhaným sýrem. Zapečeme v troubě na 200°C do roztopení sýru. Zdobíme pažitkou. Příloha, opečené brambory.

 

Hovězí roláda s houbami

 

Chystáme den dopředu.

 

Ingredience: 600g hovězího masa v celku (plát), 100g sádla, 100g slaniny, 3 vejce, 2 cibule, 100g žampionů, nebo hříbků, zelená petrželka, sůl, pepř, 1 lžíce hladké mouky.

 

Náplň: na sádle a rozpuštěné slanině osmažíme 1 cibulku nakrájenou na kostičky, přidáme na plátky nakrájené houby a podusíme tak 10 minut, přidáme vejce, sůl, pepř, drobně nasekanou petrželku a usmažíme,(směs nemusí být úplně hustá).

 

Postup: plát masa lehce naklepeme, proložíme petrželkou a kolečky cibule a necháme nejméně 3 hodiny odležet. Maso potřeme nádivkou, zabalíme jako závin, ovážeme nití, osolíme, poprášíme moukou a zprudka opečeme ze všech stran. Podlijeme horkou vodou a v troubě dusíme za občasného podlévání při teplotě 190°C cca 1 ½ hodiny.