Vepřové maso 2

 

 

 

Roláda z mletého masa

 

Ingredience: 600g vepřové plece, 400g libovější bůček, 2 vejce, 2 lžíce na malé kostičky nakrájeného špeku, pepř, sůl, 2 stroužky česneku, 100g strouhanky, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 cibule.

 

Anglickou slaninu nakrájenou na plátky cca 400g, pečící papír, formu na biskupský chlebíček.

 

Postup: maso, cibuli, česnek umeleme, přidáme vejce, strouhanku, sůl, pepř, mouku, špek a dobře propracujeme. Na pečící papír rozložíme anglickou na šířku formy a vytvoříme čtverec. Maso položíme na anglickou, vytvarujeme šišku, pomocí papíru srolujeme a vložíme do sádlem vymazané formy. Pečeme na 180°C cca 1.40 hod. Nemusíme podlévat. Je to nezdravé, říkají lékaři, ale hodně dobré, říkám já,můj recept

 

Cikánská pečeně 2

 

Ingredience: 4 plátky krkovičky, 4 kyselé okurky, 2 menší cibule, cca 8 plátků anglické, hořčici, sůl, pepř.

 

Pod maso: 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 lžíci rajského protlaku

 

Plátky masa budeme skládat na sebe.

 

Postup: krkovičku rozklepeme na tenký plát, trošku osolíme, opepříme. Začneme vrstvit. Na plát namažeme hořčici, položíme plátky anglické, cibuli a okurky nakrájené na plátky, položíme další plát a vše opakujeme. Poslední je plátek masa. Navrstvené maso převážeme jako balíček, aby se nerozpadlo.

 

V kastrolu orestujeme nakrájenou cibuli na kostičky nakrájenou zeleninu, přidáme protlak, podusíme, podlijeme trochou vody, vložíme maso a dáme do trouby. Pečeme na 190°c, cca 2 hod. Maso vyjmeme, do šťávy přilijeme trochu vody s brambor, ručním mixerem jen částečně zeleninu rozmixujeme, dochutíme a máme hotovo. Podáváme s bramborovou kaší.

 

Porce masa si můžete přizpůsobit podle potřeby, nám stačily 4 kousky.