Vepřové maso 2

 

Bramborák s mletým masem, pečený v troubě

 

Použila jsem  pekáček  31 x 22 cm je akorát

 

 

Ingredience:1 kg brambor, 2 vejce, 3 stroužky česneku, 4 lžíce s kopečkem strouhanky, 150ml mléka, majoránka, 1 větší cibule, 500 g mletého, sůl,pepř

 

Postup:oloupané brambory nastrouháme najemno. Z brambor slijeme všechnu vodu. (nakloňte misku, shrňte nastrouhané brambory na jednu stranu a po 10 minutách bude voda vjednom místě).  Přidáme sůl, majoránku, vejce, utřený česnek, strouhanku, podle potřeby mléko a umícháme těsto řidší konzistence. Na pánvi orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso,(nebo uzeninu) sůl, pepř a chvíli podusíme.
Pekáček vymažeme hodně sádlem, nebo jiným tukem a na dno rovnoměrně rozložíme polovinu bramborového těsta. Na něj rozprostřeme orestované mleté maso ( nebo uzeninu) a opět přikryjeme druhou částí bramborového těsta. Povrch uhladíme a pekáček vložíme do trouby předehřáté na 180°C. Pečeme asi 1 hodinu. Bramborák nakrájíme na kousky a servírujeme se salátem z červeného zelí.
Místo mletého masa můžeme použít uzeninu nakrájenou na malé kostičky, já použila klobásy. Je to výborné.

 

 

Plněná krkovička

 

Ingredience: 1kg krkovičky, 150g tvrdého sýru, 150g anglické slaniny, 2 rajčata, 3 stroužky česneku, 1 červenou papriku, 1 klobásku,

 

Marináda: 1 lžíci hořčice, 3 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce oleje, 1 lžíci citronové šťávy - smícháme na kašičku.

 

Postup: krkovičku vcelku nakrájíme na porce, ale nedokrojíme. Marinádou natřeme maso ze všech stran i v zářezech, osolíme, opepříme. Maso zabalíme do alobalu, nebo potravinové folie a necháme odležet aspoň na 10 hodin do druhého dne. Maso vybalíme a do každého zářezu vložíme plátek rajčete, česneku, papriky, anglické a kolečka klobásy. Znovu zabalíme do alobalu a pečeme při teplotě 190°C cca 1,30hod. Suroviny na naplnění si můžete dát podle své chuti.

 

Roláda z mletého masa

 

Ingredience: 600g vepřové plece, 400g libovější bůček, 2 vejce, 2 lžíce na malé kostičky nakrájeného špeku, pepř, sůl, 2 stroužky česneku, 100g strouhanky, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 cibule.

 

Anglickou slaninu nakrájenou na plátky cca 400g, pečící papír, formu na biskupský chlebíček.

 

Postup: maso, cibuli, česnek umeleme, přidáme vejce, strouhanku, sůl, pepř, mouku, špek a dobře propracujeme. Na pečící papír rozložíme anglickou na šířku formy a vytvoříme čtverec. Maso položíme na anglickou, vytvarujeme šišku, pomocí papíru srolujeme a vložíme do sádlem vymazané formy. Pečeme na 180°C cca 1.40 hod. Nemusíme podlévat. Je to nezdravé, říkají lékaři, ale hodně dobré, říkám já,můj recept

 

Cikánská pečeně 2

 

Ingredience: 4 plátky krkovičky, 4 kyselé okurky, 2 menší cibule, cca 8 plátků anglické, hořčici, sůl, pepř.

 

Pod maso: 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 lžíci rajského protlaku

 

Plátky masa budeme skládat na sebe.

 

Postup: krkovičku rozklepeme na tenký plát, trošku osolíme, opepříme. Začneme vrstvit. Na plát namažeme hořčici, položíme plátky anglické, cibuli a okurky nakrájené na plátky, položíme další plát a vše opakujeme. Poslední je plátek masa. Navrstvené maso převážeme jako balíček, aby se nerozpadlo.

 

V kastrolu orestujeme nakrájenou cibuli na kostičky nakrájenou zeleninu, přidáme protlak, podusíme, podlijeme trochou vody, vložíme maso a dáme do trouby. Pečeme na 190°c, cca 2 hod. Maso vyjmeme, do šťávy přilijeme trochu vody s brambor, ručním mixerem jen částečně zeleninu rozmixujeme, dochutíme a máme hotovo. Podáváme s bramborovou kaší.

 

Porce masa si můžete přizpůsobit podle potřeby, nám stačily 4 kousky.