Co jedli naši předci.

 

Náhodou jsem dostala staré recepty. Po přečtení jsem se rozhodla, že Vám některé nabídnu. Nijak jsem je neupravovala. Nejsou vyzkoušené, neuvádí dobu pečení, vaření, ale přesto si myslím, že bychom je mohly ochutnat.

 

 

                                               

 

 

 Pěry

 

Ingredience: 1 kg vařených brambor, 1 vejce, 300g hrubé mouky, 300gr krupice, sůl, 1 prášek do pečiva.

Rozpuštěné máslo a mák na doplnění

Postup: na jemném struhadle nastrouháme uvařené vychladlé brambory, přisypeme mouku smíchanou s krupicí, solí a kypřícím práškem, přidáme vejce a vypracujeme hustší těsto. Hned těsto vyválíme ( stáním řídne) na cca 4 mm a krájíme na čtverečky. Naplníme povidly, přeložíme, okraje přitiskneme a dáme do vařící vody. Vaříme cca 5 minut, až vyplavou na povrch tak je vybereme, omastíme a posypeme mákem.

 

 

Šlíšky

 

Ingredience: 1 kg vařených brambor, 1 vejce, 300g hrubé mouky, 300gr krupice, sůl, 1 prášek do pečiva.

Postup: vypracujeme těsto trošku hustší, podle potřeby přidáme mouku, vyválíme na silnější válečky cca 2cm, ty rukou zploštíme a nakrájíme stejnoměrné podlouhlé šišky, ty ještě rukou zakulatíme. Vaříme 5 minut, vytáhneme, omastíme a sypeme nasucho opraženou strouhankou, kterou smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, nebo také mákem a cukrem.

 

 

Bramborové kuličky s tvarohem

 

Ingredience: 10 vařených brambor, 300g tvarohu, sůl, 2 vejce, trošku kypřícího prášku do pečiva, hrubá mouka, krupice stejné množství hrubé mouky a krupice přisypáváme podle potřeby na hustší těsto. Pozor lepí se, dělá to ten tvaroh. Na mouce vyválíme silnější váleček, ze kterého krájíme 2 cm široké kousky – měly by být po zploštění dost velké, aby se do něj daly zabalit švestky, nebo třešně a podobně. Dobře ovoce zabalíme, vložíme do vařící vody a vaříme asi 8 minut. Uvařené kuličky vložíme do misky s rozpuštěným máslem a sypeme cukrem, mákem, praženou strouhankou a podobně.

 

 

Bramborové knedle k zelí

 

Ingredience: 1 kg vařených brambor ve slupce, 2 vejce, sůl, 400g hrubé mouky, 300g krupice, ½ kypřícího prášku.

Postup: vypracujeme hodně tuhé těsto. Vytvarujeme knedlíky a vaříme cca 35 minut. Při vaření knedlíky otáčíme.

 

 

Patenty

 

10 vařených brambor ve slupce nastrouháme na vál, osolíme špetkou soli,  přidáme kvásek podle potřeby hladkou mouku na hustší těsto, které dobře vypracujeme. Tvarujeme kuličky, které na hodně pomoučeném vále vyválíme na ½ cm silné placky, které pečeme na sporáku, případně na litinovém kolečku na plynu po obou stranách. Upečené skládáme na sebe, pak mastíme, mažeme povidly, sypeme mákem a podobně.

 

 

Bramborové šišky s uzeným

 

¾ kg vařených brambor nastrouháme na vál, přidáme 2 vejce, 300gr hrubé mouky, trochu krupice, sůl, 1 prášek do pečiva. Vypracujeme těsto, utvoříme větší váleček a nakrájíme na 2 cm široké plátky, které naplníme uzeným a dobře zabalíme. Hotové vaříme asi 10 minut. Podáváme s kysaným zelím polité smaženou cibulkou.

Náplň: usmažíme na jemno nakrájenou cibulku, přidáme nadrobno nakrájené uzené maso, nebo kabanos.

 

 

 

 

Bramborové buchty

 

 

750g polohrubé mouky, 450g strouhaných vařených brambor, 140g moučkového cukru, 140g tuku (sádlo, máslo, Heru) 2 vejce, 1/3 l mléka, kvasnice, špetka soli, citronová kůra.

Postup: nejdříve si uděláme kvásek – mléko, kvasnice, cukr

Ostatní suroviny dáme na vál, přidáme kvásek a vypracujeme tužší těsto, necháme kynout. Nakynuté těsto rozválíme na tenký plát, potřeme nádivkou ( mák, ořechy apod. musí být vláčná). Uděláme závin, necháme ještě kynout a dáme péct.

 

 

Bramborový závin

 

 

Ingredience: 600g vařených brambor ve slupce nastrouháme, přidáme 150g krupice 200g hrubé mouky, 2 vejce a vypracujeme těsto, které vyválíme na obdélník, posypeme strouhankou, osmaženou cibulkou a nakonec pokryjeme rozemletou směsí. Obdélník pevně stočíme na závin, povrch pomastíme a zabalíme do mokrého plátna, konce svážeme špagátem. Vaříme ve vodě 40 minut. Po uvaření opatrně vybalíme, nakrájíme na plátky a podáváme s osmaženou cibulkou nebo se zelím.

Náplň: Na pánvi osmažíme 2 cibule. Umeleme si 600g uzeného masa nebo salámu.

 

 

Chlupaté knedlíky

 

 

800g syrových brambor nastrouháme na jemném struhadle, slijeme přebytečnou vodu, osolíme, přidáme 1 vejce, 300 – 400g hrubé mouky. Těsto dobře propracujeme. Lžící tvarujeme menší nočky a vhazujeme do vroucí vody a vaříme podle velikosti 5 až 8 minut. Nočky promícháváme, aby se nepřichytly ke dnu.

 

 

Žebrácká polévka

 

 

Do hrnce dáme vařit 2 brambory nakrájené na kostečky a osolíme. Až jsou poloměkké, nakrájíme 2 krajíčky chleba na kostičky, vhodíme do vroucí polévky a necháme chvilku povařit, potom metličkou pořádně promícháme. Nakonec přidáme rozkvedlané vajíčko a nasekanou petrželku,(mladé kopřivy), dochutíme kouskem másla.

 

 

 

Pleténky

 

½ kg hladké moky, 50g droždí, 2-3 žloutky, 150g rozpuštěného tuku, 100g cukru, 1 malá kávová lžička soli, ¼ l vlažného mléka.

Nejdříve uděláme kvásek, vlijeme do připravené mouky, přidáme žloutky, tuk a postupně přiléváme mléko. Vymícháme těsto hustší těsto a necháme jej vykynout. Lžící vykrajujeme malé bochánky, ze kterých válíme rukou tenké válečky a pleteme malé pletánky. Poskládáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem. Můžeme posypat hrubou solí, mákem apod. Pečeme na 190°C asi 20 minut do zlatova.

 

 

Olévance

 

Ingredience: 1 kg hladké mouky, 50 g droždí, trochu mléka a 1 lžíce cukru, 1 l vlahého mléka, 3 celé vejce, špetku soli.

Do misky dáme mouku, uděláme důlek, rozdrobíme do něj kvasnice, zasypeme cukrem a zalijeme trochou mléka. Po vykynutí po částech  přilijeme mléko, přidáme vejce, sůl, hodně rozšleháme, až vznikne hladké řídké těsto jako na omelety,necháme vykynout. Těsto lijeme na vymazanou pánvičku a pečeme po obou stranách. Správně vykynuté těsto poznáme, že se na lívancích dělají bublinky. Hotové mažeme sádlem, mažeme povidly a makujeme.

 

 

Koule s ovocem

 

Ingredience: 800g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 žloutek, 1 lžičku rozpuštěného másla, špetka soli.

Kvásek: ½ l mléka, 80g droždí, 3 lžíce cukru

Vymísíme hustší těsto, necháme vykynout. Lžící vyhazujeme malé bochánky a plníme je ovocem, povidly, marmeládou. Dobře zavineme, necháme ještě vykynout a pak vhazujeme do vařící vody a vaříme cca 6 minut. Po vytažení z vody každou propíchneme vidličkou, mastíme máslem, sypeme strouhaným tvarohem.

 

 

Kohoutí hřebeny

 

I.těsto : 100g hladké mouky, 250g tvrdý tuk, - nastrouhaný tuk smícháme s moukou a propracujeme.

II. těsto: 150g hladké mouky, 3 žloutky, 1 lžíce oleje, 2 lžíce octa, 4 lžíce vody, špetka soli – těsto propracujeme.

Obě těsta dáme na sebe a 3 x převálíme, necháme 2 hod odpočinout. Těsto válíme na sílu cca 4 mm, nakrájíme na čtverečky, dáme náplň (ořechovou, makovou) přehneme a dobře přitiskneme. Rádlem na spojené straně uděláme rýhy, trošku stočíme do obloučku. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180°C do světle zlatavé barvy.

 

 

Babiččiny buchétky ( Honzíkovy)

 

250ml mléka, 30g droždí, 100g krystalového cukru- uděláme kvásek

Těsto: 500g polohrubé mouky, 2 žloutky, ½ lžičky soli, 150g rozpuštěného másla, sádla (tuku) a přidáme kvásek. Vařečkou vypracujeme, zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout. Z vykynutého těsta nabíráme lžící kousky a klademe na pomoučený vál. Tyto pak zploštíme rukou, doprostřed dáme nádivku (umícháme mletý mák, povidla a cukr). Buchtu zabalíme, klademe na dobře vymaštěný plech a ještě je pomastíme kolem dokola, aby se nelepily. Pečeme na 185°C asi 20 – 30minut. Po vytažení z trouby buchty pomastíme a pocukrujeme.

 

 

Šumajzl

 

500g fazolí namočíme přes noc a uvaříme v té samé vodě, nesolíme. Také uvaříme 500g krup ve slané vodě do měkka. Nakrájíme 2 velké cibule a osmažíme, přidáme škvarky, chvilku osmažíme, můžeme přidat nakrájený kabanos, pak všechno smícháme dohromady, dochutíme a podáváme s kyselou okurkou.

 

 

Sádlový štrúdl

 

Ingredience: 400g hladké mouky, 150ml mléka, 1 žloutek, špetka soli, 250g sádla nebo ztuženého tuku.

Všechny suroviny smícháme dohromady a vypracujeme těsto. Dáme jej na cca 1 ½   hodiny do lednice. Pak těsto rozdělíme na dva díly, vyválíme, posypeme strouhankou, rozložíme nastrouhanými jablky, posypeme skořicí a cukrem. Zavineme a dáme péci na 185°C do zlatova. Upečený potřeme máslem a pocukrujeme.

 

 

Koblihy s jablky

 

Ingredience: 500g hladké mouky, 250ml mléka, 50g kvasnic, trochu cukru, 2 žloutky, špetka soli-

Kvásek: do mouky uděláme důlek, rozdrobíme droždí, pocukrujeme, přilijeme mléko, po vykynutí přidáme žloutky, sůl a vypracujeme vláčné těsto, podle potřeby přidáváme mouku – těsto nesmí být tuhé. Až je těsto vykynuté, přidáme na drobné kostičky pokrájená jablka a znovu promícháme. Lžičkou namočenou ve vodě tvarujeme kouličku a přímo vhazujeme do rozpáleného oleje. Odkládáme na plech a po vychladnutí obalíme v mletém cukru s vanilkou.

 

 

Koblihy fašankové

 

Do mouky uděláme důlek, rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme mlékem, po vykynutí kvásku přidáme 5 žloutků, štamprli rumu a dva uvařené brambory jemně nastrouhané a vypracujeme hodně vláčné těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Lžící vykrajujeme bochánky na pomoučený vál a necháme ještě trochu kynout. Pak prsty uděláme důlek a vkládáme do rozpáleného oleje. Hotové pocukrujeme a do dolíku dáme marmeládu.

 

 

Štědrovečerní kyselica

 

Do vody z kysaného zelí dáme vařit hrst světlých sušených hříbků a vaříme doměkka. V jiném hrnci uvaříme bílé fazolky a v dalším kastrolku vaříme sušené švestky jen chvilku, aby se nerozvařily. Uvařené fazolky a švestky přidáme k hříbkům a osolíme. Necháme provařit a přilijeme smetanu na zahuštění, už nevaříme.

 

 

Čočka se sušenými švestkami

 

Namočenou a opranou čočku vaříme, kdyže je skoro měkká přidáme sušené švestky mohou být i s peckami a ještě dovaříme. Dosolíme, přidáme zakysanou smetanu, podle chuti přikyselíme a už nevaříme. Podáváme s tmavým chlebem.

 

 

Fazole na husto

 

Den předem namočené fazole dáme vařit bez soli, Když je uvařená, zahustíme jíškou. Na pánev dáme lžíci sádla, rozpustíme, přisypeme lžíci hladké mouky a osmažíme do světlé barvy, zalijeme studenou vodou, až vznikne kaše, nalijeme na fazole. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku, trochu octa, rozmačkaný česnek a ještě chvíli vaříme. Podáváme s chlebem.

 

 

Sádlový štrúdl

 

400g hladké mouky, 1 ½ dl mléka, 1 žloutek, 250g sádla nebo ztuženého tuku, špetku soli.

Vše zpracujeme v těsto a dáme na 1 – 2 hodiny. Těsto rozdělíme na dva díly, každý vyválíme, posypeme strouhankou, nastrouhanými jablky, pocukrujeme a posypeme skořicí. Zavineme a dáme péct na pečící papír. Upečený ještě horký potřeme máslem a pocukrujeme.

 

 

Brambory nakyselo

 

Brambory nakrájíme na kostky a dáme vařit. Když jsou skoro měkké, zahustíme je moukou rozmíchanou v mléce a dovaříme. Mezi tím si dáme uvařit vejce na tvrdo.Uvařené oloupeme, nakrájíme a vložíme do omáčky, dosolíme, ochutíme octem a přilijeme smetanu, už nevaříme, jen prohřejeme.

 

 

 

Kúsky s vajíčky

 

V míse rozkvedláme 1 vejce se solí, přidáme ½ l mléka, 3 lžíce oleje a přisypáváme hrubou mouku. Když je těsto hustší a neroztéká se nabíráme lžičkou kousky a vhazujeme do osolené vroucí vody. Když vyplavou na povrch, vaříme ještě tak 3 minuty, cedníkem vybereme a propláchneme studenou vodou. Mezi tím si osmažíme na drobno nakrájenou cibuli, přisypeme nočky, promícháme a zalijeme rozkvedlanými vejci. Osolíme, promícháme a necháme zhoustnout.

 

Pupáky

 

Rohlíky nakrájíme na kolečka, vložíme do misky, zalijeme horkým mlékem a hodně posypeme mákem a cukrem.

 

Mrkváče

 

250g tuku, 1 vejce, 250g jemně nastrouhaná mrkev, ½ kypřícího prášku,

400g polohrubé mouky. Vypracujeme těsto, vyválíme, nakrájíme na čtverečky a plníme marmeládou, tvarohem. Dobře přitiskneme okraje. Pečeme na 190°C do zlatova.

 

Makovec

 

200g polohrubé mouky, 200g hladké mouky, 4 uvařené brambory, 150g mletého máku, 2 vejce, 150g cukru, ½ l mléka, 1 lžíce rumu, citronová kůra, kypřící prášek.

Ušleháme vejce s cukrem, přidáme mléko, mák, najemno nastrouhané brambory a nakonec mouku s kypřícím práškem. Vlijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Pečeme na 180°C.

 

Úkotě – perníková buchta

 

600g hladké mouky, 200g mletého cukru, 1 lžičku jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření, 3 vejce, 4 lžíce medu, 100g másla, 1 vanilkový cukr.

Ze všech surovin vypracujeme těsto. Rozdělíme na čtyři díly a každý vyválíme na silnější plát. Potřeme povidly, posypeme ořechy a stočíme do závinu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150°C. Po upečení krájíme jako roládu a cukrujeme.